Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ξεσπαθώνει ο αγιατολάχ Χαμενεΐ πριν την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις

Ξεσπαθώνει ο αγιατολάχ Χαμενεΐ πριν την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις

Σε υψηλούς τόνους εκφράστηκε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, για τις συνομιλίες με τους Έξι ενόψει της επιστροφής στις διαβουλεύσεις στη Γενεύη: Η Τεχεράνη «δεν θα υποχωρήσει ούτε κατά ένα γιώτα από τα δικαιώματά της στην πυρηνική ενεργεία» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως έχουν τεθεί «κόκκινες γραμμές» στους ιρανούς διαπραγματευτές. H παρέμβαση φαίνεται να συνδέεται με την αναφορά του ιρανού ΥΠΕΞ πως η Τεχεράνη δεν απεμπολεί μεν το δικαίωμά της στην πυρηνική ενέργεια, αλλά δεν θεωρεί «απαραίτητη» την αναγνώρισή του.

Σε υψηλούς τόνους εκφράστηκε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, για τις συνομιλίες με τους Έξι ενόψει της επιστροφής στις διαβουλεύσεις στη Γενεύη: Η Τεχεράνη «δεν θα υποχωρήσει ούτε κατά ένα γιώτα από τα δικαιώματά της στην πυρηνική ενεργεία» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως έχουν τεθεί «κόκκινες γραμμές» στους ιρανούς διαπραγματευτές.

H παρέμβαση φαίνεται να συνδέεται με την αναφορά του ιρανού ΥΠΕΞ πως η Τεχεράνη δεν απεμπολεί μεν το δικαίωμά της στην πυρηνική ενέργεια, αλλά δεν θεωρεί «απαραίτητη» την αναγνώρισή του.

Την Τρίτη, οι Έξι και το Ιράν επιστρέφουν στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη με στόχο προκαταρκτική συμφωνία -η οποία είχε φανεί αρκετά κοντά την περασμένη φορά, αλλά προσέκρουσε μεταξύ άλλων στο ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου και στο θέμα της μονάδας του Αράκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μοχάμαντ Ζαρίφ είχε επισημάνει, σε μία αναφορά που ερμηνεύθηκε ως απόπειρα παράκαμψης του πρώτου σημείου, πως το Ιράν θεωρεί «αδιαπραγμάτευτο» το δικαίωμα στον εμπλουτισμό, αλλά «δεν βλέπουμε ανάγκη να αναγνωριστεί ως δικαίωμα».

Την Τρίτη, ο αγιατολάχ υπογράμμισε ότι πως το Ιράν «δεν θα υποχωρήσει ούτε κατά ένα γιώτα από τα δικαιώματά του». Σημειώνοντας πως «δεν επιθυμεί να παρέμβει» στις διαπραγματεύσεις με τους Έξι, αλλά υπογράμμισε πως έχει θέσει «κόκκινες γραμμές» στους ιρανούς διαπραγματευτές.

Ο Χαμενεϊ επιτέθηκε επίσης και στη Γαλλία -η οποία, σύμφωνα με τις διαρροές από τις προηγούμενες συναντήσεις, είχε κρατήσει σκληρή στάση ενώ προ ημέρων ο Ολάντ επισκέφθηκε το Ισραήλ.

Οι γάλλοι αξιωματούχοι, είπε ο αγιατολάχ, «δεν υπέκυψαν μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά γονάτισαν και στο ισραηλινό καθεστώς». Το Ιράν, είπε ο Χαμενεΐ, «θα χαστουκίσει τους επιτιθέμενους στο πρόσωπο με τρόπο που δεν θα το ξεχάσουν ποτέ», χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένη χώρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Εκεί που τελειώνουν οι λέξεις… (vid)

Ο Ολυμπιακός του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Και μια ποδοσφαιρική ιστορία που δεν ξέρεις αν συμβαίνει ή αν την ονειρεύεσαι με τα μάτια ανοιχτά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024