Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Καταζητείται ο δράστης στο Παρίσι, στη δημοσιότητα φωτογραφίες του

Καταζητείται ο δράστης στο Παρίσι, στη δημοσιότητα φωτογραφίες του

Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί έξω από τα γραφεία όλων των κεντρικών ειδησεογραφικών μέσων στο Παρίσι ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη των ένοπλων επιθέσεων στην Liberation -όπου τραυματίστηκε σοβαρά 27χρονος φωτογράφος- και τη Societe Generale, τρεις ημέρες μετά την εισβολή στον σταθμό BFMTV.  Οι Αρχές εκτιμούν ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται το ίδιο πρόσωπο που δρα μεμονωμένα, ωστόσο η ταυτότητα και τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα. Φωτογραφίες του καταζητούμενου στη δημοσιότητα και έκκληση προς τους πολίτες να βοηθήσουν στην αναγνώρισή του...

Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί έξω από τα γραφεία όλων των κεντρικών ειδησεογραφικών μέσων στο Παρίσι ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη της ένοπλης επίθεσης εντός των γραφείων της Liberation και έξω από τα κεντρικά γραφεία της Societe Generale, τρεις ημέρες μετά την εισβολή και τις απειλές κατά δημοσιογράφων στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV.

Με βάση το υλικό από κάμερες ασφαλείας και το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του δικτύου BFMTV, οι Αρχές εκτιμούν ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται το ίδιο πρόσωπο που δρα μεμονωμένα. Ωστόσο, η ταυτότητα και τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα. Φωτογραφίες του ενόπλου δόθηκαν στη δημοσιότητα με την αστυνομία να καλεί τους πολίτες να βοηθήσουν στην αναγνώρισή του.

Φωτογράφος ηλικίας 27 ετών τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρες στο θώρακα και την κοιλιακή χώρα κατά την επίθεση στα γραφεία της γαλλικής αριστερής εφημερίδας Liberation στις 11.15 (ώρα Ελλάδος) το πρωί της Δευτέρας. Ήταν η πρώτη ημέρα εργασίας του freelance βοηθού φωτογράφου για την εφημερίδα.

Ο 27χρονος, τα στοιχεία του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκαν, χτυπήθηκε από πίσω από κοντινή απόσταση και διακομίστηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Περίπου 90 λεπτά αργότερα ένοπλος άνοιξε πυρ με κυνηγετική καραμπίνα έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας Societe Generale στη δυτική επιχειρηματική συνοικία Λα Ντεφάνς. Προκλήθηκε πανικός, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματίες.

Στη συνέχεια ο δράστης ανάγκασε τον οδηγό αυτοκινήτου να τον μεταφέρει κοντά στη λεωφόρο των Ηλύσιων Πεδίων. Κατέβηκε κοντά στο σταθμό του μετρό «George V» και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης είπε στον άνδρα που απήγαγε πως ήταν οπλισμένος με χειροβομβίδες.

Η Εισαγγελία της γαλλικής πρωτεύουσας συνδέει τις τρεις επιθέσεις (Liberation, Societe Generale και BFMTV) και την απαγωγή του οδηγού, αναφέροντας πως «η μεγαλύτερη πιθανότητα» είναι ότι ευθύνεται το ίδιο πρόσωπο, το οποίο δρα μεμονωμένα. Ωστόσο, η ταυτότητα και τα κίνητρά του παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα.

Κατά τις διαθέσιμες μαρτυρίες ο δράστης είναι ηλικίας μεταξύ 35 και 45 ετών, ύψους 1.70 έως 1.80. Έχει καταγραφεί να φορά μακρύ χακί παλτό, καθώς και πράσινα αθλητικά παπούτσια με άσπρη σόλα.Σύμφωνα με την αστυνομία, ο καταζητούμενος ενεργεί ήρεμα, εμφανίζεται να κινείται με αυτοπεποίθηση και κάθε φορά έχει φύγει από το σημείο επίθεσης περπατώντας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι ερευνητές της αστυνομίας έδειξαν δύο φωτογραφίες -η μία είναι ενός υπόπτου που κινείται σε δρόμο κοντά στα γραφεία της Liberation, και η δεύτερη η φωτογραφία του δράστη από τις κάμερες ασφαλείας του δικτύου BFMTV που είχε ήδη δώσει στη δημοσιότητα η εφημερίδα Le Parisien.

Στις Αρχές έχει σημάνει συναγερμός, αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί έξω από τα γραφεία των κεντρικών μέσων ενημέρωσης στην πρωτεύουσα, ενώ ένα ελικόπτερο περιπολούσε επί ώρα επάνω από τα Ηλύσια Πεδία εν μέσω φόβων ότι ο ένοπλος θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς τον Πύργο του Άιφελ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, δήλωσε πως προτεραιότητα των Αρχών «είναι να σταματήσουν ένα άτομο που επιχείρησε να σκοτώσει και θα μπορούσε αύριο, οποιαδήποτε ώρα, να επιχειρήσει να σκοτώσει ξανά».

Αναφερόμενος στην επίθεση στη Liberation, ο πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε πως «μπήκε στο στόχαστρο η ελεύθερη πληροφόρηση», επισημαίνοντας ότι έδωσε εντολή για την προστασία των μέσων ενημέρωσης.

«Σε μία δημοκρατία, όταν κάποιος εισβάλει στα γραφεία εφημερίδας με όπλο, αυτό είναι πολύ, πολύ σοβαρό, όποια και αν είναι η ψυχική υγεία του ατόμου» δήλωσε ο διευθυντής έκδοσης της Liberation Νικολά Ντεμοράν.

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η «Άντζελα» σώζει γυναίκες που απειλούνται ή κινδυνεύουν - Αυτή είναι η κωδική φράση που εκπέμπει «SOS»

Όποια γυναίκα αισθανθεί ότι κινδυνεύει σε νυχτερινή έξοδο, μπορεί να ζητήσει προστασία με μία κωδική φράση από το προσωπικό του μαγαζιού - Πώς ξεκίνησε η καμπάνια

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024