Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Mια ανάσα από την επιστροφή στην προεδρία της Χιλής η Μισέλ Μπατσελέτ

Mια ανάσα από την επιστροφή στην προεδρία της Χιλής η Μισέλ Μπατσελέτ

Σαρωτικό, όπως αναμενόταν, ήταν το ποσοστό της Μισέλ Μπατσελέτ στις προεδρικές εκλογές της Χιλής, ωστόσο, δεν κατάφερε να επανέλθει στο ιστορικό Μέγαρο της Λα Μονέδα από τον πρώτο γύρο. Η υποψήφια της κεντροαριστεράς έλαβε τo 46,68% των ψήφων, έναντι 25% για την υποψήφια της κεντροδεξιάς Εβελίν Ματέι. Ο β' γύρος θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου.

Σαρωτικό, όπως αναμενόταν, ήταν το ποσοστό της Μισέλ Μπατσελέτ στις προεδρικές εκλογές της Χιλής, ωστόσο, δεν κατάφερε να επανέλθει στο ιστορικό Μέγαρο της Λα Μονέδα από τον πρώτο γύρο.

Η υποψήφια της κεντροαριστεράς έλαβε τo 46,68% των ψήφων, έναντι 25% για την υποψήφια της κεντροδεξιάς Εβελίν Ματέι.

Το ποσοστό της Ματέι ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο, αλλά μακριά από το 30% που είναι η «αφετηρία» της κεντροδεξιάς συμμαχίας στις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση η ίδια η Ματέι έχει κάθε λόγο να νιώθει ικανοποιημένη, αφού πέτυχε το καλύτερο δυνατό απέναντι στο φαβορί.

Η ίδια αποτέλεσε μόλις την τέταρτη επιλογή της κεντροδεξιάς για τις προεδρικές. Οι τρεις προηγούμενοι υποψήφιοι που αναδείχθηκαν από τις προκριματικές αποχώρησαν ο ένας μετά τον άλλο για διάφορους λόγους: από καταγγελίες για off shore μέχρι κατάθλιψη.

Στις δηλώσεις μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος η Ματέι εμφανίστηκε αισιόδοξη για την ανατροπή στον β΄γύρο.

«Εμείς δεν εκπροσωπούμε τον κόσμο που διαμαρτύρεται στο δρόμο, αλλά τον κόσμο που ξυπνάει νωρίς το πρωί για να πάει στη δουλειά. Το δικό μας σχέδιο δεν έχει να κάνει με ιδεολογίες και αυτό θα γίνει κατανοητό από μεγάλο μέρος του κόσμου» σημείωσε χαρακτηριστικά.


Στην τρίτη θέση ο κεντροαριστερός σκηνοθέτης Μάρκο Ενρίκες Ομινάμι με ένα αξιοπρεπές 10%. Ο ίδιος είχε κάνει τη μεγάλη έκπληξη στις εκλογές του 2009 λαμβάνοντας 20%. Με δεδομένη τη δημοφιλία της Μπατσελέτ, το ποσοστό που έλαβε το 2013 είναι εξαιρετικά υψηλό.

Στα επίπεδα του 10% κινήθηκε και ο επιχειρηματίας Φράνκο Παρίσι, ο οποίος ήλθε τέταρτος.

Η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 50% (έναντι 56%) στις προηγούμενες εκλογές. Για πρώτη φορά η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν ήταν υποχρεωτική.

Πάντως, η Μπατσελέτ θα επιθυμούσε να έχει εκλεγεί από τον πρώτο γύρο (Ο β’ γύρος θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου) κυρίως για να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στην πολιτική σκηνή σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί να προωθήσει (Σύνταγμα, Παιδεία, Φορολογία).

«Δεν υπάρχει διπλή ανάγνωση του αποτελέσματος. Νικήσαμε» τόνισε σε κάθε περίπτωση, θέλοντας να υποβαθμίσει τα περί αποτυχίας λόγω μη εκλογής από τον α’ γύρο.

Η Μπατσελέτ είπε ακόμα ότι η επικράτηση από τον πρώτο γύρο με ποσοστό άνω του 50% «ήταν μια περίπλοκη πρόκληση».

Η νίκη μεταφράζεται και σε ισχυρή πλειοψηφία στο Κογκρέσο, όμως, θα χρειαστεί ακόμα συμμαχίες για να καταφέρει να εξασφαλίσει το ποσοστό που απαιτείται για την συνταγματική αναθεώρηση.

Λίγες ώρες προτού μεταβεί η Μπατσελέτ στο εκλογικό κέντρο για τα αποτελέσματα, μικρή ομάδα φοιτητών έκανε κατάληψη στα γραφεία, ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για δωρεάν παιδεία. «Θα συνεχίσουμε και στο δρόμο, όπως το 2011» είπαν.

Αυτό είναι ίσως ένα μικρό δείγμα των προκλήσεων που θα βρει μπροστά της η νέα πρόεδρος, ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεν προωθήσει τις αλλαγές που έχει υποσχεθεί στην Παιδεία.

Το ΚΚ της Χιλής κατάφερε να διπλασιάσει τις έδρες του (6 από 3). Το κόμμα έχει αποφασίσει να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση (εφόσον η Μπατσελέτ κερδίσει το Δεκέμβριο, αναλαμβάνει τον Ιανουάριο του 2014), γεγονός ιστορικό, αφού θα είναι η πρώτη φορά από την εποχή του Αλιέντε που το ΚΚ μπαίνει σε κυβέρνηση.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπουδαία κίνηση από τον Ντιέγκο Κόστα που βοηθά τις πλημμυροπαθείς οικογένειες στην Βραζιλία

Ο διεθνής επιθετικός της Γκρέμιο, Ντιέγκο Κόστα, προχωρά σε μια σπουδαία κίνηση για να βοηθήσει τις πλημμυροπαθείς οικογένειες στην Βραζιλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024