Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Απέρριψε η Αλβανία την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων στο έδαφός της

Απέρριψε η Αλβανία την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων στο έδαφός της

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι απορρίπτεται το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου στην επικράτεια της χώρας. «Είναι αδύνατο να αναμειχθεί η Αλβανία σε αυτή την επιχείρηση» είπε ο Έντι Ράμα, επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν διαθέτει τα μέσα για να διαχειριστεί την εξουδετέρωση χιλιάδων τόνων αποβλήτων.

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ανακοίνωσε επίσημα το απόγευμα της Παρασκευής ότι απορρίπτεται το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου στην επικράτεια της χώρας.

«Είναι αδύνατο να αναμειχθεί η Αλβανία σε αυτή την επιχείρηση» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας σε τηλεοπτικό διάγγελμα, επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν διαθέτει τα μέσα για να διαχειριστεί την εξουδετέρωση χιλιάδων τόνων τοξικών αποβλήτων.

Η ανακοίνωση της Αλβανίας έρχεται ως εμπόδιο στα σχέδια ΗΠΑ-Ρωσίας για την εξουδετέρωση των αερίων σαρίν, μουστάρδας και άλλων νευροτοξικών ουσιών του καθεστώς Άσαντ, τα οποία κρίνεται ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να καταστραφούν στο συριακό έδαφος ενόσω μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος.

Η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον σέβεται την απόφαση της Αλβανίας, δηλώνοντας επίσης πεπεισμένη ότι η καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου θα γίνει εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος.

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή, καθυστερώντας την προγραμματισμένη συνεδρίαση επί του σχεδίου στην έδρα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στη Χάγη.

Η αλβανική απόφαση ήλθε ανήμερα της διορίας της 15ης Νοεμβρίου για τη συμφωνία μεταξύ OPCW και Δαμασκού επί συγκεκριμένου σχεδίου για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει στη συνεδρίαση απόφαση σχετικά με χώρα φιλοξενίας [της καταστροφής των χημικών όπλων]» δήλωσε πηγή του OPCW, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας πάντως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «διαθέτουν εναλλακτικές».

Μόλις δύο μήνες στα ηνία της αλβανικής κυβέρνησης, ο Έντι Ράμα ήλθε αντιμέτωπος με μαζικό κύμα αντιδράσεων κόντρα στο αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για την καταστροφή μέρους του συριακού χημικού οπλοστασίου στην αλβανική επικράτεια.

Διαδηλώσεις λάμβαναν χώρα καθημερινά στα Τίρανα και άλλες αλβανικές πόλεις και η αντιπολίτευση είχε αναγγείλει την υποβολή αιτήματος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου να αποφασίσει ο αλβανικός λαός σχετικά με το αμερικανικό αίτημα.

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024