Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επιφυλακτικό το Κογκρέσο στη θέση Ομπάμα για «χαλινάρι» στις ιρανικές κυρώσεις

Επιφυλακτικό το Κογκρέσο στη θέση Ομπάμα για «χαλινάρι» στις ιρανικές κυρώσεις

Εκστρατεία στο Καπιτώλιο να μην προχωρήσουν Βουλή και Γερουσία σε ακόμη αυστηρότερες κυρώσεις απέναντι στο Ιράν κατά την απόπειρα προσέγγισης με την Τεχεράνη έχει εξαπολύσει η αμερικανική κυβέρνηση, με μέλη του Κογκρέσου όμως να εκφράζουν επιφυλάξεις και δυσφορία. Ξανά στην «προληπτική επίθεση» εναντίον πιθανής συμφωνίας περνάει το Ισραήλ. Κοινή η θέση Ουάσινγκτον και Παρισιού για το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού οπλοστασίου, λένε οι πρόεδροι Ομπάμα και Ολάντ.

Εκστρατεία στο Καπιτώλιο να μην προχωρήσουν Βουλή και Γερουσία σε ακόμη αυστηρότερες κυρώσεις απέναντι στο Ιράν κατά την απόπειρα προσέγγισης με την Τεχεράνη έχει εξαπολύσει η αμερικανική κυβέρνηση, με μέλη του Κογκρέσου όμως να εκφράζουν επιφυλάξεις και δυσφορία. Ξανά στην «προληπτική επίθεση» εναντίον πιθανής συμφωνίας περνάει το Ισραήλ. Κοινή η θέση Ουάσινγκτον και Παρισιού για το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού οπλοστασίου, λένε οι πρόεδροι Ομπάμα και Ολάντ.

O αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι βρέθηκαν στο Καπιτώλιο για να ενημερώσουν, κεκλεισμένων των θυρών, επιτροπή της Γερουσίας και για το ζήτημα του Ιράν. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές όμως δηλώνουν τουλάχιστον αναποφάσιστοι για το πώς θα έπρεπε να προχωρήσουν.

Στόχος της ενημέρωσης Κέρι-Μπάιντεν ήταν να καταστεί σαφές στα μέλη του Σώματος ότι η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί πως εάν ενισχυθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ απέναντι στην Τεχεράνη, όπως προτίθεται μέρος του Κογκρέσου, θα υπονομευτούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Ιράν και των «Έξι» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία).

«Εάν ενισχυθούν μονομερώς οι κυρώσεις από το Κογκρέσο, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η εμπιστοσύνη στις συζητήσεις και ουσιαστικά να καταρρεύσουν» ανέφερε ο Κέρι στους δημοσιογράφους πριν την ενημέρωση της επιτροπής.

Μέτα την ενημέρωση, ορισμένοι γερουσιαστές εξέφρασαν τη δυσφορία τους: «Ήταν μία πολύ απογοητευτική ενημέρωση» είπε ο Μπομπ Κόρκερ, ο πιο υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικανός της επιτροπής Εξωτερικών (μέλος επίσης της επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων, από την οποία περνά μέρος των οικονομικών κυρώσεων).

Ο Κόρκερ δήλωσε αναποφάσιστος για το εάν το Καπιτώλιο πρέπει να προχωρήσει στην ενίσχυση των κυρώσεων απέναντι στο Ιράν. Το ίδιο ανέφερε και ο πρόεδρος της επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων, ο Δημοκρατικός Τιμ Τζόνσον.

Θέση όμως πήρε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Δημοκρατικός Ρόμπερτ Μενέντεζ: Κατά τον ίδιο, νέες κυρώσεις πρέπει να υπάρξουν, είπε μετά την ενημέρωση.

Η πρόταση για το πακέτο νέων κυρώσεων της Ουάσινγκτον απέναντι στο Ιράν έχει αρχίσει να «κυκλοφορεί» στους διαδρόμους του Καπιτωλίου από το τέλος του καλοκαιριού. Η στάση Βουλής και Γερουσίας θεωρείται κατά κανόνα πιο σκληρή απέναντι στο Ιράν σε σύγκριση με την αμερικανική κυβέρνηση και, όσο κι αν το Κογκρέσο δεν μπορεί να μπλοκάρει τις συνομιλίες, ψήφιση νέων κυρώσεων μπορεί να τις υπονομεύσει σημαντικά.

Νέα «προληπτική αντίδραση» του Ισραήλ

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου πέρασε ξανά στην προληπτική αντεπίθεση, προειδοποιώντας την Τετάρτη πως μία «κακή συμφωνία» με το Ιράν μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο και αμφισβήτησε εκ νέου τις αμερικανικές αναφορές πως η όποια χαλάρωση των κυρώσεων θα είναι περιορισμένη.

Το Ισραήλ αντιτίθεται κατηγορηματικά σε οποιαδήποτε υποχώρηση από τις οικονομικές κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας στην Τεχεράνη πριν το Ιράν παγώσει εντελώς το πυρηνικό του πρόγραμμα. Κατά το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν είχε διαφανεί η πιθανότητα κάποιας πρώτης προσέγγισης, ο Νετανιάχου είχε κατακεραυνώσει επανειλημμένα κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Μιλώντας εκ νέου στο ισραηλινό κοινοβούλιο, ο Νετανιάχου επανέλαβε πως η συνεχής οικονομική πίεση στο Ιράν είναι η καλύτερη εναλλακτική μεταξύ άλλων δύο επιλογών, μίας «κακής συμφωνίας» και του πολέμου.

«Θα έφτανα στο σημείο να πω ότι μία κακή συμφωνία θα οδηγούσε στη δεύτερη, ανεπιθύμητη, επιλογή» είπε χαρακτηριστικά.

«Απόλυτη συμφωνία» Ομπάμα και Ολάντ για το Ιράν

Το βράδυ της Τετάρτης, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα του Ιράν και επανέλαβαν πως η στάση των δύο χωρών ταυτίζεται στην ανάγκη «ισχυρών εγγυήσεων» πως η Τεχεράνη δεν θα επιδιώξει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Στις τελευταίες διαβουλεύσεις, το Παρίσι είχε κρατήσει στάση εξίσου σκληρή (τουλάχιστον) με τις ΗΠΑ για τα μέτρα που έπρεπε να κάνει το Ιράν. Στις επικρίσεις πως η γαλλική στάση επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα της μη επίτευξης προκαταρκτικής συμφωνίας, ο Κέρι είχε απαντήσει λέγοντας πως και οι Έξι είχαν κρατήσει ενιαία στάση.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο προέδρων, το γραφείο της γαλλικής προεδρίας ανέφερε πως «οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την κοινή επιθυμία για εγγυήσεις από το Ιράν πως εγκαταλείπει οριστικά το στρατιωτικό πυρηνικό του πρόγραμμα».

Ανάλογοι ήταν οι τόνοι και στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. ΗΠΑ και Γαλλία «βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία» για την προσφορά που έγινε προς το Ιράν, τονίστηκε στην ανακοίνωση.

Επιμέλεια: Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024