Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάχη για επιβίωση, αγώνας για παράδοση βοήθειας στις Φιλιππίνες

Μάχη για επιβίωση, αγώνας για παράδοση βοήθειας στις Φιλιππίνες

Χωρίς πρόσβαση σε νερό και φαγητό και με σορούς των νεκρών άταφες, κάτοικοι των σφοδρότερα χτυπημένων περιοχών στις Φιλιππίνες προσπαθούν -εις μάτην, οι περισσότεροι- να διαφύγουν από τις ζώνες της μεγαλύτερης καταστροφής, ενώ μόλις τώρα ξεκινά να φτάνει η βοήθεια. Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών φτάνει στους 1.744, με τις εκτιμήσεις για τουλάχιστον 10.000 νεκρούς να θεωρούνται... αισιόδοξες. Ρυθμό βρίσκουν οι διεθνείς επιχειρήσεις για στήριξη στη δοκιμαζόμενη χώρα, με αποστολή συνεργείων και απελευθέρωση κονδυλίων. Φωτορεπορτάζ.

Χωρίς πρόσβαση σε νερό και φαγητό και με σορούς των νεκρών άταφες, κάτοικοι των σφοδρότερα χτυπημένων περιοχών στις Φιλιππίνες προσπαθούν -εις μάτην, οι περισσότεροι- να διαφύγουν από τις ζώνες της μεγαλύτερης καταστροφής, ενώ μόλις τώρα ξεκινά να φτάνει η βοήθεια. Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών φτάνει στους 1.744, με τις εκτιμήσεις για τουλάχιστον 10.000 νεκρούς να θεωρούνται… αισιόδοξες. Ρυθμό βρίσκουν οι διεθνείς επιχειρήσεις για στήριξη στη δοκιμαζόμενη χώρα, με αποστολή συνεργείων και απελευθέρωση κονδυλίων.Το Τακλομπάν, η πόλη στο νησί Λέιτε που υπέστη το βαρύτερο χτύπημα του τυφώνα Χαϊγιάν, είναι μία απέραντη ζώνη ερειπίων ενώ κάθε σούπερ μάρκετ, εμπορικό κέντρο και μαγαζί έχει «στερέψει» από νερό και τρόφιμα μετά τις επιδρομή κατοίκων που προσπαθούν να βρουν φαγητό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Δύο αεροσκάφη της φιλιππινεζικής αεροπορίας έφτασαν τα ξημερώματα της Τρίτης (τοπική ώρα) στο κατεστραμμένο αεροδρόμιο του Τακλομπάν -από το οποίο έχει μείνει μόνο ο αεροδιάδρομος- για να απομακρύνουν τους επιζώντες. Από τους εκατοντάδες που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να καταφέρουν να μπουν, ελάχιστοι χώρεσαν στα δύο αεροσκάφη που θα τους μετέφεραν μακριά από το Τακλομπάν.

Στους χώρους του αεροδρομίου έχει στηθεί αυτοσχέδιος ιατρικός σταθμός, όποου οι γιατροί δεν έχουν παρά ελάχιστα φάρμακα και προσπαθούν με κάθε μέσο να φροντίσουν τραυματίες -με ελάχιστα φάρμακα, η πρόληψη μετάδοσης λοιμώδων νόσων είναι ουσιαστικά αδύνατη.

Οι λεηλασίες δεν περιορίζονται σε είδη πρώτης ανάγκης: Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν σημειωθεί κλοπές τηλεοράσεων, ψυγείων και ηλεκτρονικών ειδών. Δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού έχουν αναπτυχθεί για την «τήρηση της τάξης», ενώ έγινε επίσης γνωστο πως από φυλακή της πόλης απέδρασαν 600 κρατούμενοι.

To πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας), τις Φιλιππίνες χτύπησε επίσης σεισμός 4,8 βαθμών, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωολογικό ινστιτούτο. Το επίκεντρο της δόνησης ήταν στο νησί Σαν Ισίντρο στο κεντρικό τμήμα της χώρας με εστιακό βάθος 68 χλμ.

Ασύλληπτη η έκταση της τραγωδίας

Με τα συνεργεία διάσωσης να ξεκινούν μόλις τώρα να φτάνουν στις περιοχές που έχουν πληγεί και τα ύδατα να έχουν αρχίσει να υποχωρούν, αρχίζει να εμφανίζεται το μέγεθος της τραγωδίας που χτύπησε τις Φιλιππίνες. Σε μικρή ναυτική βάση στο Λέιτε, με την υποχώρηση του νερού εμφανίστηκαν σοροί θυμάτων, οι οποίες δεν μπορούν καν να απομακρυνθούν επειδή λείπουν σάκοι.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Tζον Γκινγκ, ανέφερε πως «εκτιμάται πλεόν ότι πάνω από 10.000 άτομα έχουν χαθεί» και περίπου 600.000 άτομα έχουν χάσει τα σπίτια τους.

Ακόμη και για τα δεδομένα των Φιλιππινών, το νησιωτικό σύμπλεγμα των οποίων έχει υποστεί τεράστιες φυσικές καταστροφές στο παρελθόν, η έκταση της τραγωδίας είναι ασύλληπτη. Η μέχρι στιγμής αιματηρότερη θεομηνία ήταν το τσουνάμι στον κόλπο Μόρο το 1976 με 5.791 νεκρούς, και έπειτα η καταιγίδα Θέλμα το 1991, με περίπου 5.100 θύματα.

Βοήθεια από το εξωτερικό

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι κεφάλαια ύψους 25 εκατ. δολαρίων θα κινητοποιηθούν για κατασκευή καταυλισμών και παροχή πόσιμου νερού και ιατρικών μέσων. Η Βαλερί Άμος, επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ που βρίσκεται καθ’ οδόν για τις Φιλιππίνες, ανέφερε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσονται ομάδες εμπειρογνωμόνων για τις πρώτες απαραίτητες υπηρεσίες.

Για την παράδοση της βοήθειας και την επίσπευση της απομάκρυνσης των κατοίκων, έχει ανοίξει επιπλέον αεροδιάδρομος στο Γκουιουάν, πόλη του νησιού Σαμάρ δίπλα στο Λέιτε.

Αμερικανό αεροσκάφος απέπλευσε την Τρίτη για τις Φιλιππίνες για να συνδράμει στις επιχειρήσεις παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας. Το USS Τζορτζ Ουάσινγκτον έφυγε από το Χονγκ Κονγκ και αναμένεται να φτάσει τις Φιλιππίνες σε δύο ημέρες, ενώ άλλα τέσσερα πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού βρίσκονται επίσης καθ’ οδόν.

Στο νησιώτικο σύμπλεγμα οδεύει και το βρετανικό HMS Ντέρινγκ από τη Σιγκαπούρη, το οποίο μεταφέρει εξοπλισμό για μετατροπή θαλάσσινου νερού σε πόσιμο.

Επιμέλεια: Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024