Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Απομακρύνεται η συμφωνία στη Γενεύη για τα πυρηνικά του Ιράν

Απομακρύνεται η συμφωνία στη Γενεύη για τα πυρηνικά του Ιράν

Η υπεραισιοδοξία που επικρατούσε στην αρχή φαίνεται ότι έχει κάπως υποχωρήσει. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι εξακολουθούν και υπάρχουν «διαφορές απόψεων» ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις που συζητούν στη Γενεύη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ δυτικοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα λήξουν το Σάββατο χωρίς συμφωνία.

Η υπεραισιοδοξία που επικρατούσε στην αρχή φαίνεται ότι έχει κάπως υποχωρήσει. Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας παραδέχθηκε ότι εξακολουθούν και υπάρχουν «διαφορές απόψεων» ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις που συζητούν στη Γενεύη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ δυτικοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα λήξουν το Σάββατο χωρίς συμφωνία. Σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να επαναληφθούν σε λίγες εβδομάδες.

«Οι προσπάθειες συνεχίζεται» δήλωσε διπλωμάτης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, κάλεσε τις χώρες της Δύσης να μη χάσουν μια «σπάνια ευκαιρία» και τις κάλεσε να καταλήξουν το Σάββατο σε συμφωνία.

Νωρίτερα, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ είπε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας: «Σε ορισμένα θέματα καταλήξαμε σε συμφωνία, σε άλλα εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες. Όπως έχει ήδη αναφερθεί από τα ΜΜΕ υπάρχουν διαφωνίες στους κόλπους της ομάδας 5+1».

Τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία το Σάββατο για το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος.

Μιλώντας στο BBC, ο Ζαρίφ είπε ότι είναι πολύ πιο προσεκτικός ότι θα υπάρξει συμφωνία από όσο ήταν πριν από λίγες ημέρες, αλλά πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι κοντά.

Το πρακτορείο Irna μετέδωσε τις δηλώσεις του Ζαρίφ, ο οποίος είπε ότι εάν δεν υπάρξει τελικά συμφωνία, οι συνομιλίες θα επαναληφθούν σε επτά έως δέκα ημέρες.

Το κλίμα αισιοδοξίας εκφράστηκε αρχικά με την εσπευσμένη συμμετοχή του Τζον Κέρι -και στη συνέχεια των υπουργών Εξωτερικών και των πέντε άλλων χωρών της Ομάδας των Έξι- στις συνομιλίες.

Για πρώτη φορά δεν υπήρχαν διαρροές και δηλώσεις ότι το Ιράν προσέρχεται αδιάλλακτο στις συνομιλίες.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γαλλία είναι εκείνη που εκφράζει τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις για την κατάληξη συμφωνίας.

Ένα από τα σημεία τριβής φαίνεται πως είναι η πυρηνική μονάδα στο Αράκ, ο αντιδραστήρας της οποίας αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο καλοκαίρι.

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τη Δύση είναι ο εμπλουτισμός του ουρανίου. Οι «Έξι» θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Τεχεράνη θα παγώσει τον εμπλουτισμό και θα μετατρέψει το εμπλουτισμένο ουράνιο σε μορφή που θα ήταν δυσκολότερο να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πυρηνικού όπλου.

Παράλληλα, η Δύση θα κληθεί να παραχωρήσει ανταλλάγματα στο Ιράν για τυχόν υποχώρησή του στο πυρηνικό του πρόγραμμα, κάτι που επιθυμεί διακαώς η Τεχεράνη, ο οποία βρίσκεται σε τεράστια οικονομική πίεση.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτζωκας: Τι έλεγε για τον ΜακΚισικ στις 8/11 – Ποσό δικαιώθηκε έξι μήνες μετά (vid)

Τα λόγια του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν ως αποτέλεσμα την συγκεκριμένη εικόνα του Σακίλ ΜακΚίσικ στην σειρά με την Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024