Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μπίλ ντε Μπλάζιο: ο δήμαρχος, η οικογένεια και το νέο «cool» της Ν.Υόρκης

Μπίλ ντε Μπλάζιο: ο δήμαρχος, η οικογένεια και το νέο «cool» της Ν.Υόρκης

Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο θα είναι από την Πρωτοχρονιά του 2014 δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Είναι ο πολιτικός που έβαλε τέλος στην 20ετή κυριαρχία των ρεπουμπλικάνων σε μια πόλη που -κατά τα άλλα- ψηφίζει σαρωτικά υπέρ των Δημοκρατικών. Θα είναι όμως ένας «άλλος» δήμαρχος: ο πρώτος κάτοικος Μπρούκλιν (από το 1973), με μια οικογένεια που αντιπροσωπεύει το νέο «cool» της πόλης. Γνωρίστε τους.

Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο θα είναι από την Πρωτοχρονιά του 2014 δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Είναι ο πολιτικός που έβαλε τέλος στην 20ετή κυριαρχία των ρεπουμπλικάνων σε μια πόλη που -κατά τα άλλα- ψηφίζει σαρωτικά υπέρ των Δημοκρατικών.

Σημειώνεται ότι ο Ντε Μπλάζιο διαδέχεται τον πολυεκατομμυριούχο Μάικλ Μπλούμπεργκ, δήμαρχο από το 2002.

Εκείνος με τη σειρά του είχε διαδεχθεί τον Ρούντολφ Τζουλιάνι, δήμαρχο της πόλης το διάστημα 1994-2001.

Ο Ντε Μπλάζιο όμως είναι και ο πρώτος από το 1973 δήμαρχος της Νέας Υόρκης που δεν κατοικεί στο πανάκριβο και άκρως εντυπωσιακό Μανχάταν, αλλά στο Μπρούκλιν.

Υπήρξε μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Υόρκης, ενώ στα νιάτα του πήγε στη Νικαράγουα των Σαντινίστας, όπου διένειμε τρόφιμα. Κοντολογίς, ήταν πολέμιος της πολιτικής του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν κατά των αριστερών ανταρτών της Κεντρικής Αμειρκής.

Καθόλου τυχαία δεν είναι και η οικογένειά του. Με τη σύζυγό του γνωρίστηκε το διάστημα που και οι δύο εργάζονταν στο επιτελείο του δημάρχου της Ν.Υόρκης Ντέιβιντ Ντίνκινς (1990-1994), του μοναδικού αφροαμερικανού πολιτικού που εξελέγη σε αυτό το αξίωμα.

Η σύζυγός του, Σαρλίν ΜακΡεί, είναι αφροαμερικανή και φανατική ακτιβίστρια. Πέρασε δύσκολα παιδιά χρόνια όταν η οικογένειά της βρέθηκε στη Μασαχουσέτη. Ο πατέρας υπηρετούσε σε στρατιωτική βάση και η μητέρα της εργαζόταν σε εργοστάσιο.

Στη γειτονιά, αλλά και στο σχολείο που φοιτούσε προκλήθηκε σάλος από την παρουσία τους (ήταν οι μόνοι μαύροι), μάλιστα σύμφωνα με μία πληροφορία, είχαν μαζέψει και υπογραφές για να τους διώξουν.

Η ίδια δεν το έβαλε κάτω, αντίθετα διοχέτευσε την διάθεση για καταγγελία των φυλετικών διακρίσεων στη συγγραφή: ποιήματα, δοκίμια, άρθρα σε τοπικές εφημεριδες.

Αργότερα, εργάστηκε σε νοσοκομείο του Μπρούκλιν, ενώ το θέμα της περίθαλψης αποτέλεσε σημείο-«κλειδί» στην προεκλογική εκστρατεία του Ντε Μπλάζιο.

Η ίδια πρωτοστάτησε στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για το κλείσιμο ενός νοσοκομείου στο Ιστ Βίλατζ του Μανχάταν και άσκησε δριμύτατη κριτική στον απερχόμενο δήμαρχοι Μπλούμπεργκ.

Τα παιδιά του ζευγαριού, επίσης έχουν τη δική τους ιστορία: ο 16χρονος Ντάντε ξεχώρισε ήδη στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας με το πελώριο άφρο μαλλί του.

Κάποιος δημοσιογράφος τον ρώτησε στη διάρκεια της εκστρατείας κάθε πότε το λούζει και εκείνος φυσικότατα απάντησε ότι ένα τέτοιο μαλλί χρειάζεται λούσιμο μία φορά την εβδομάδα. Τα σχόλια δεν ήταν λίγα στο Twitter, όμως κανένα μέλος της οικογένειας ενός πολιτικού που διεκδικεί την ψήφο των συμπολιτών του δεν έδειξε να επηρεάζεται.

Η μεγαλύτερη κόρη σπουδάζει για το Περιβάλλον σε Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Ξεχωρίζει και εκείνη για τα piercing (μύτη, αυτί, φρύδι) αλλά και τα πρωτότυπα χτενίσματα.

Η οικογένεια Ντε Μπλάζιο με την πολυ-πολιτισμικότητά της (λευκός πατέρας, αφροαμερικανή ακτιβίστρια μητέρα) εκπροσωπούν για αρκετούς το νέο «cool» σε μια πόλη αληθινό μωσαϊκό των ΗΠΑ.

Μάλιστα, σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού, μόλις το 1% των παιδιών της πόλης προέρχονται από «μεικτές» οικογένειες, ποσοστό πολύ μικρό σε σχέση με άλλες μεγαλουπόλεις της χώρας.

Δεν ήταν κατά συνέπεια καθόλου εύκολο για τον Ντε Μπλάζιο να κερδίζει την ψήφο των συμπολιτών του.

Η επόμενη βέβαια μέρα θα είναι δύσκολη, δεδομένου ότι πολύ μικρό ήταν τελικά το ποσοστό των κατοίκων που προσήλθε στις κάλπες για να ψηφίσει.

Η δυσπιστία ακόμα και μεταξύ των Δημοκρατικών που ψήφιζαν επί χρόνια τους ρεπουμπλικάνους Μπλούμπεργκ και Τζουλιάνι, αναγνωρίζοντας την ικανότητα και την ηγεσία τους, πρέπει να θεωρείται δεδομένη για τον νέο ένοικο του City Hall.

Η συνέχεια την 1η Ιανουαρίου, όταν η κρυστάλλινη σφαίρα θα αναγγείλει την άφιξη του 2014 από την εμβληματική Τάιμς Σκουέαρ.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κρίσταλ Πάλας – Μάντσεστερ Γιουάιτεντ 4-0: Συντριβή για την ομάδα του Τεν Χαγκ

Η Κρίσταλ Πάλας διέλυσε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 4-0.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024