Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νέα κεντρώα συμμαχία στη Γαλλία με το βλέμμα σε δημοτικές και ευρωεκλογές

Νέα κεντρώα συμμαχία στη Γαλλία με το βλέμμα σε δημοτικές και ευρωεκλογές

Τη συνένωση των δυνάμεών τους γύρω από μία νέα κεντρώα συμμαχία ανακοίνωσαν οι δύο βετεράνοι κεντρώοι πολιτικοί αρχηγοί Φρανσουά Μπαϊρού και ο Ζαν-Λουί Μπορλό, επιδιώκοντας να στερήσουν ψήφους από την αριστερά και τη δεξιά για να πετύχουν μία ισχυρή παρουσία στις γαλλικές δημοτικές εκλογές και τις επερχόμενες ευρωεκλογές το 2014, επωφελούμενη από την απογοήτευση στο πρόσωπο του Φρανσουά Ολάντ. «Εναλλακτική» είναι το όνομα του νέου κόμματος στην πολιτική σκακιέρα της Γαλλίας.

Τη συνένωση των δυνάμεών τους γύρω από μία νέα κεντρώα συμμαχία ανακοίνωσαν οι δύο βετεράνοι κεντρώοι πολιτικοί αρχηγοί Φρανσουά Μπαϊρού και ο Ζαν-Λουί Μπορλό, επιδιώκοντας να στερήσουν ψήφους από την αριστερά και τη δεξιά για να πετύχουν μία ισχυρή παρουσία στις γαλλικές δημοτικές εκλογές και τις επερχόμενες ευρωεκλογές το 2014, επωφελούμενη από την απογοήτευση στο πρόσωπο του Φρανσουά Ολάντ.

«Εναλλακτική» είναι το όνομα του νέου κόμματος στην πολιτική σκακιέρα της Γαλλίας.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι οι Μπαϊρού και Μπορλό απέρριψαν τις ανησυχίες ότι η συμμαχία μπορεί να καταρρεύσει εξαιτίας προσωπικής αντιπαλότητας μεταξύ των δύο ή πολιτικών διαφωνιών μεταξύ των κατά κύριο λόγο κεντροδεξιών υποστηρικτών του Μπορλό και της αριστερής βάσης του Φρανσουά Μπαϊρού, όπως μεταδίδει σχετικά το Reuters.

Η απόφαση του πολιτικού αυτού «γάμου» των δύο, λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές στη Γαλλία (Μάρτιος 2014) και τις ευρωεκλογές που θα ακολουθήσουν, έχει προκαλέσει κάποια ανησυχία τόσο στη δεξιά αντιπολίτευση όσο και στην κυβερνώσα πλειοψηφία.

Ο Μπαϊρού είναι επικεφαλής του κόμματος MODEM, που ίδρυσε το 2007, εν όψει των προεδρικών εκλογών, στις οποίες υπήρξε για τρεις φορές ο ατυχήσας υποψήφιος. Οι ρίζες του MODEM είναι στο πρώην κεντροδεξιό κόμμα του πρώην προέδρου Ζισκάρ Ντ’ Εστέν Ένωση για τη Γαλλική Δημοκρατία (UDF), του οποίου ο Μπαϊρού υπήρξε και ο τελευταίος πρόεδρος.

Για χρόνια, ο φυσικός εταίρος του Φρανσουά Μπαϊρού ήταν η δημοκρατική δεξιά, ενώ ο ίδιος αντιδρούσε με ένταση σε κάθε ακροδεξιά τάση.

Η τελευταία εκλογική εκστρατεία του 2012 και οι ακροδεξιές κορώνες του Νικολά Σαρκοζί οδήγησαν τον Μπαϊρού να δηλώσει την υποστήριξή του στον Φρανσουά Ολάντ. Πολλοί ήταν εκείνοι που εξεπλάγησαν από την απόφασή του.

Οι πρώην δεξιοί εταίροι του τον κατηγόρησαν για προδοσία, ενώ σε πολλούς σοσιαλιστές καλλιεργήθηκε η εντύπωση της ενίσχυσης των δυνάμεών τους από το κέντρο. Έτσι οι σοσιαλιστές δεν έχουν λόγο να χαίρονται σήμερα, με τη νέα πορεία που χαράζει, δεσμευόμενος σε μια συνεργασία με τον Ζαν-Λουί Μπορλό.

Το MODEM, του οποίου οι φιλοδοξίες τσαλακώθηκαν κατά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, εκπροσωπείται σήμερα από μόνο δύο βουλευτές, τέσσερις γερουσιαστές και πέντε ευρωβουλευτές.

Ο Ζαν-Λουί Μπορλό είναι επικεφαλής του νέου κόμματος UDI (Ένωση Δημοκρατών και Ανεξάρτητων), το οποίο ίδρυσε πριν από ένα χρόνο (Σεπτέμβριος 2012), μετά την αποτυχία επανεκλογής του Νικολά Σαρκοζί, στην κυβέρνηση του οποίου διετέλεσε σημαντικός υπουργός.

Για τη δημιουργία του UDI, προσέλκυσε πολλά άτομα από τον χώρο του κέντρου, αλλά και πρώην μέλη του κόμματος UMP (Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα) του Νικολά Σαρκοζί. Έτσι, τα μέλη του UMP και ιδιαίτερα όσοι έχουν μείνει πιστοί στον Νικολά Σαρκοζί και ελπίζουν σε μια επιστροφή του για τις προεδρικές του 2017, δεν βλέπουν με καλό μάτι τη δημιουργία ενός νέου κόμματος στο κέντρο.

Ο φόβος έγκειται στην πιθανή υποψηφιότητα ενός κεντρώου στον πρώτο γύρο των προεδρικών, που θα μπορούσε να μειώσει τις δυνατότητες της δημοκρατικής δεξιάς να περάσει στον δεύτερο γύρο. Είναι ο φόβος μιας επανάληψης της αποφράδας χρονιάς του 2002, με το Εθνικό Μέτωπο της κόρης Λεπέν στον δεύτερο γύρο. Το UDI, πάντως, σήμερα έχει στα μέλη του 30 βουλευτές, 31 γερουσιαστές και 6 ευρωβουλευτές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024