Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα αποκαλυπτήρια μιας αργεντινής Χούντας μέσα από 1.500 φακέλους

Τα αποκαλυπτήρια μιας αργεντινής Χούντας μέσα από 1.500 φακέλους

Φως σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της Αργεντινής αναμένεται να ρίξει η ανακάλυψη 1.500 φακέλων, στους οποίους καταγράφεται αναλυτικά -με τη μορφή «Οδικού Χάρτη»- όλο το σχέδιο των δικτατόρων που ήρθαν στην εξουσία το 1976. Στα έγγραφα ξεχωρίζουν «μαύρες λίστες» με ηθοποιούς και καλλιτέχνες, ενώ αναλυτική ήταν και η καταγραφή των εισφορών τραπεζών και επιχειρηματιών.

Φως σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της Αργεντινής αναμένεται να ρίξει η ανακάλυψη 1.500 φακέλων, στους οποίους καταγράφεται αναλυτικά -με τη μορφή «Οδικού Χάρτη»- όλο το σχέδιο των δικτατόρων που ήρθαν στην εξουσία το 1976.

Οι φάκελοι ανακαλύφθηκαν τυχαία σε μια εγκαταλελειμμένη πτέρυγα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Έχουν τη μορφή δερματόδετων τόμων, ανά χρονολογική περίοδο.

Οι δικτάτορες κατέγραφαν αναλυτικά το σχέδιό τους για τη χώρα, το οποίο ξεκινούσε από το 1976 και έφτανε μέχρι το 2000.

Η δικτατορία του 1976, η οποία ανέτρεψε την κυβέρνηση της Ισαβέλ Περόν (τρίτης συζύγου του Χουάν Περόν), αποκαλούσε το πραξικόπημα «Διαδικασία Εθνικής Αναδιοργάνωσης» (Proceso de Reorganizacion Nacional).

Σύμφωνα με τα έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, η «διαδικασία» είχε δύο φάσεις: την «ιδρυτική» μέχρι τη δεκαετία του 1990 και τη «διαδικασία εμπέδωσης» μέχρι το 2000.

Η δικτατορία ανατράπηκε το 1983 υπό το βάρος της οικονομικής χρεοκοπίας της χώρας, αλλά και της αποτυχημένης στρατιωτικής επέμβασης στα Νησιά Μαλβίνας/Φώκλαντς.

Τα ντοκουμέντα αποκαλύπτουν και τις περίφημες «μαύρες λίστες» του καθεστώτος στις οποίες ξεχωρίζουν γνωστοί καλλιτέχνες, διανοούμενοι, ηθοποιοί κλπ.

Μεταξύ άλλων, η Μερσέδες Σόσα, ο Χούλιο Κορτάσαρ, ο Οσβάλντο Πουγλιέσε (γνωστός στο χώρο του tango), η διάσημη ηθοποιός Νόρμα Αλεάνδρο, η Έβε δε Μποναφίνι της οργάνωσης Madres de la Plaza de Mayo, η Μαρία Έλενα Ουολς (μουσικός, ποιήτρια και συγγραφέας παιδικών βιβλίων) και πολλοί άλλοι.

Ξεχωριστή θέση στα «βιβλία» της Χούντας έχουν οι οικονομικές εισφορές από τραπεζικούς οργανισμούς και επιχειρηματίες εκείνης της εποχής.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Αμυνας Αγουστίν Ρόσι τόνισε ότι τα έγγραφα αυτά έχουν ιστορική αξία για τη χώρα. Ενδέχεται όμως να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε πλήθος υποθέσεων της σκοτεινής εκείνης περιόδου, που τώρα βρίσκονται στα δικαστήρια.

Στη διάρκεια της δικτατορίας υπολογίζεται ότι πάνω από 40.000 άνθρωποι «εξαφανίστηκαν», τόσο στο πλαίσιο της δράσης της μυτστικής αστυνομίας όσο και στο πλαίσιο του «Σχεδίου Κόνδωρ», της κοινής επιχείρησης όλων των δικτατορικών καθεστώτων της Νοτίου Αμερικής (δεκαετίες 1970 και 1980) για την εξόντωση των αντιφρονούντων.

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το 1983, οι πραξικοπηματίες εξασφάλισαν αμνηστία και προεδρική χάρη.

Όλα αυτά όμως ανατράπηκαν το 2006, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Αργεντινής (με νέα σύνθεση) έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους που έδιναν αμνηστία στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με αποτέλεσμα να ξεκινήσει νέος γύρος δικαστικών διώξεων.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024