Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τείχος στα σύνορα με την Ιορδανία σχεδιάζει το Ισραήλ και επιταχύνει τον εποικισμό

Τείχος στα σύνορα με την Ιορδανία σχεδιάζει το Ισραήλ και επιταχύνει τον εποικισμό

Μεσούσης της διαπραγμάτευσης και λίγο πριν την επιστροφή του Τζον Κέρι στη Μέση Ανατολή για νέο γύρο συνομιλιών, η εφημερίδα Maariv αποκαλύπτει πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σχεδιάζει την κατασκευή φράκτη που θα αποκόπτει τη Δυτική Όχθη με την Ιορδανία. Ο επικεφαλής της ειρηνευτικής διπλωματίας προσπαθεί την ίδια στιγμή να καθησυχάσει τους φόβους ότι η ειρηνευτική διαδικασία βγαίνει εκτός τροχιάς, κυρίως εξαιτίας της συνέχισης του εποικισμού για την οποία οι Παλαιστίνιοι προτίθενται να προσφύγουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μεσούσης της ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης και λίγες ημέρες πριν την επιστροφή του Τζον Κέρι στη Μέση Ανατολή για νέο γύρο συνομιλιών σε ανώτατο επίπεδο, η ισραηλινή εφημερίδα Maariv αποκαλύπτει πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σχεδιάζει την κατασκευή διαχωριστικού φράκτη μεταξύ Δυτικής Όχθης και Ιορδανίας.

Ζητούμενο της ισραηλινής πλευράς είναι να σταλεί μήνυμα στους Παλαιστινίους που αντιτίθενται στην ισραηλινή παρουσία στην Κοιλάδα του Ιορδάνη και να εξασφαλιστεί ο διαρκής έλεγχος του μεθοριακού περάσματος, όπως φέρεται να έχει δηλώσει ο ίδιος ο Νετανιάχου.

Ο έλεγχος στην Κοιλάδα του Ιορδάνη αποτελεί σημαντικό «αγκάθι» στην ειρηνευτική διαπραγμάτευση που αναβίωσε υπό την αιγίδα του Τζον Κέρι έπειτα από τριετές τέλμα.

Βάσει του ίδιου δημοσιεύματος, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι οι χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες στην Ιορδανία εγκυμονούν κίνδυνο για την ασφάλεια του Ισραήλ, και το τείχος θα προστατεύσει τους ισραηλινούς οικισμούς από πιθανή εισβολή.

Τα σχέδια κατασκευής του τείχους, που θα αποκόπτει τελείως την επικοινωνία μεταξύ Δυτικής Όχθης και Ιορδανίας, αναμένεται να υλοποιηθούν αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι φράκτες ασφαλείας στα σύνορα Αιγύπτου και Συρίας.

Εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς σχολίασε μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ma’an, το οποίο εδρεύει στη Βηθλεέμ, πως τα σχέδια Νετανιάχου αποτελούν καθαρό μήνυμα της ισραηλινής κυβέρνησης προς τις ΗΠΑ «που διακηρύσσει την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών».

«Χωρίς ένα παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν θα υπάρξει ούτε ειρήνη, ούτε σταθερότητα στην περιοχή, και η ηγέτες του Ισραήλ είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η κατασκευή τόσο του διαχωριστικού τείχους, όσο και οι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη, είναι παράνομοι και θα «εξαφανιστούν» εντός ενός παλαιστινιακού κράτους.

Κατά την Maariv οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν ξεκινήσει ήδη να εκπονούν τα προκαταρκτικά σχέδια. Από πλευράς του, πάντως, ο εκπρόσωπος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, Μαρκ Ρεγκέβ, δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Οι σχετικές πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα ταυτόχρονα με την επιτάχυνση της εποικιστικής δραστηριότητας, με προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την κατασκευή 1.850 κατοικίων εποίκων στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ως απάντηση οι Παλαιστίνοι μελετούν τον μηχανισμό για να προσφύγουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση διεθνών αποφάσεων που χαρακτηρίζουν παράνομους τους εβραϊκούς οικισμούς, όπως δήλωσε ο Ουάσελ Αμπού Γιούσεφ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Και όλα αυτά ενώ αναμένονται εντός της εβδομάδας νέες συνομιλίες του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, στο πλαίσιο νέας περιοδείας διάρκειας 11 ημερών που θα τον οδηγήσει ξανά σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη.

Μιλώντας την Κυριακή από το Κάιρο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του, ο Τζον Κέρι επιχείρησε να κατευνάσει τους φόβους ότι παραπαίει η ειρηνευτική διαπραγμάτευση, δηλώνοντας αισιόδοξος πως θα καταγραφεί πρόοδος τους προσεχείς μήνες και καλώντας όλες τις πλευρές να δώσουν «χώρο» στη διαπραγμάτευση.

Υπογράμμισε ότι διατηρείται στο ακέραιο η δέσμευση των ΗΠΑ για την επίτευξη οριστικής ειρηνευτικής συμφωνίας, ωστόσο αναγνώρισε τις εντάσεις που έχουν ανακύψει πρόσφατα, κυρίως εξαιτίας της κατασκευής νέων κατοικιών σε οικισμούς εποίκων -αν και η Ουάσινγκτον έχουν αποσυνδέσει το ζήτημα του εποικισμού με τη διαπραγμάτευση απομακρυνόμενη από την προγενέστερη στάση της που υποστήριζε τον όρο της Παλαιστινιακής Αρχής για πάγωμα του εποικισμού προκειμένου να αναβιώσει ο διάλογος.

* Σύγχυση έχει υπάρξει, εν τω μεταξύ, σχετικά με τη συντριβή ισραηλινού μη επανδρωμένου κατασκοπευτικού αεροσκάφους Skylark-1 στη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή.

Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις απέδωσαν σε τεχνική βλάβη τη συντριβή του αεροσκάφους απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς που διατύπωσαν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κασάμ, ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, ότι οι δυνάμεις τους κατέρριψαν το αεροσκάφος.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Επίσημο: Τέλος από τον Παναθηναϊκό ο Φατίχ Τερίμ

Παρελθόν και επίσημα από τον Παναθηναϊκό αποτελεί ο Φατίχ Τερίμ με τους πράσινους να ανακοινώνουν την αποχώρηση του Τούρκου τεχνικού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024