Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κέρι: «Παρατραβηγμένες» κάποιες παρακολουθήσεις - «ξηλώνονται» κοριοί στο ΔΝΤ

Κέρι: «Παρατραβηγμένες» κάποιες παρακολουθήσεις – «ξηλώνονται» κοριοί στο ΔΝΤ

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναγνώρισε ότι ορισμένες παρακολουθήσεις από την NSA ήταν «παρατραβηγμένες», λέγοντας η λειτουργία των υπηρεσιών θα εξεταστεί ώστε να αποφεύγονται τέτοιες περιστάσεις -υπογραμμίζοντας ωστόσο ξανά ότι αφ' ενός οι αποκαλύψεις στα ΜΜΕ περιέχουν «υπερβολές και σφάλματα» και, αφ' ετέρου, ότι χάρη στις παρακολουθήσεις έχουν αποτραπεί νέες επιθέσεις. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος φέρεται να διέταξε τερματισμό των παρακολουθήσεων σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναγνώρισε ότι ορισμένες παρακολουθήσεις από την NSA ήταν «παρατραβηγμένες», λέγοντας η λειτουργία των υπηρεσιών θα εξεταστεί ώστε να αποφεύγονται τέτοιες περιστάσεις -υπογραμμίζοντας ωστόσο ξανά ότι αφ’ ενός οι αποκαλύψεις στα ΜΜΕ περιέχουν «υπερβολές και σφάλματα» και, αφ’ ετέρου, ότι χάρη στις παρακολουθήσεις έχουν αποτραπεί νέες επιθέσεις.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος φέρεται να διέταξε τερματισμό των παρακολουθήσεων σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.

O αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε σε τηλεδιάσκεψη, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που γινόταν στο Λονδίνο, ότι ορισμένες πρακτικές της NSA γίνονταν οιονεί «αυτόματα», χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης.

«Ο πρόεδρος κι εγώ μάθαμε πράγματα, που από πολλές απόψεις έγιναν στον αυτόματο πιλότο, απλά επειδή υπήρχε η τεχνολογία και η δυνατότητα» είπε ο Κέρι.

Η επανεξέταση των προγραμμάτων παρακολουθήσεων, ανέφερε, θα οδηγήσει στην εξάλειψη τέτοιων φαινομένων. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δράσεις αυτές το παρατράβηξαν και είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε πως αυτό δεν θα ξανασυμβεί».

Ο υπουργός Εξωτερικών επέμεινε ωστόσο ότι αρκετές αναφορές στα ΜΜΕ είναι «υπερβολικές και εσφαλμένες» για την έκταση των παρακολουθήσεων. Επιπλέον, επανέλαβε πως το πρόγραμμα παρακολουθήσεων είναι καίριας σημασίας για την αποτροπή τρομοκρατικών υποθέσεων: «Εμποδίσαμε πραγματικά να πέσουν αεροπλάνα, να ανατιναχθούν κτίρια και να δολοφονηθούν άνθρωποι, επειδή ήμασταν στη θέση να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τα σχέδια» είπε ο Κέρι.

Reuters: «Σταμάτησε η παρακολούθηση σε ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα»

Παράλληλα, το βρετανικό πρακτορείο Reuters υποστηρίζει, επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους, πως ο Μπαράκ Ομπάμα διέταξε την NSA να τερματίσει τις παρακολουθήσεις στα κεντρικά του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Tράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Πρόκειται, υποστηρίζει το πρακτορείο, για άλλη μία κίνηση που αποσκοπεί να δείξει ότι ο Λευκός Οίκος προτίθεται να χαλιναγωγήσει το πρόγραμμα παρακολουθήσεων. Μέχρι στιγμής, δεν είχε γίνει γνωστό τίποτε περί των φερόμενων παρακολουθήσεων στα κεντρικά των δύο οργανισμών.

Σε ερώτηση του πρακτορείου προς το Λευκό Οίκο, η απάντηση ήταν πως «οι ΗΠΑ δεν διεξάγουν παρακολουθήσεις που στοχεύουν τα κεντρικά του ΔΝΤ ή της Παγκόσμιας Τράπεζας». Και οι δύο οργανισμοί αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, ο αμερικανός πρόεδρος διέταξε τον τερματισμό των παρακολουθήσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024