Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διατήρησε η πρόεδρος της Αργεντινής το Κογκρέσο, όμως η επόμενη μέρα φάνηκε

Διατήρησε η πρόεδρος της Αργεντινής το Κογκρέσο, όμως η επόμενη μέρα φάνηκε

Tα προγνωστικά που ήθελαν τους περονιστές (FpV) της προέδρου της Αργεντινής να χάνουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές δεν επιβεβαιώθηκαν. Μετά από δέκα χρόνια στην εξουσία, το FpV διατήρησε την απόλυτη πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία, ωστόσο, η «ενδιάμεση» κάλπη έδειξε το δρόμο για την επόμενη μέρα της Αργεντινής: η μάχη για τη διαδοχή της Κριστίνα Φερνάντες μόλις αρχίζει.

Tα προγνωστικά που ήθελαν τους περονιστές της προέδρου της Αργεντινής να χάνουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές της Κυριακής δεν επιβεβαιώθηκαν.

Μετά από δέκα χρόνια στην εξουσία, το FpV και οι σύμμαχοί του κατάφεραν να διατηρήσουν την απόλυτη πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία.

Το περονιστικό κόμμα παραμένει η μεγαλύτερη και πλέον συμπαγής πολιτική δύναμη στην Αργεντινή, βελτιώνοντας μάλιστα το ποσοστό του σε σχέση με τις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου του 2012.

Συγκεντρώνει το 33% των ψήφων, έναντι 21% των Ριζοσπαστών και της συμμαχίας των κομμάτων που τους στηρίζουν.

Σε επίπεδο Βουλής, εξασφαλίζουν 132 έδρες (επί συνόλου 257) έναντι 127 εδρών στην προηγούμενη Βουλή. Στη Γερουσία ελέγχουν 40 (επί συνόλου 72) έδρες.

Ωστόσο, το FpV της Κριστίνα Φερνάντες δεν κατάφερε να επικρατήσει στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ιδίως στην επαρχία του Μπουένος Αίρες, όπου δίνεται η «μητέρα όλων των μαχών».

Εκεί ψηφίζει το 37% του εκλογικού σώματος και το αποτέλεσμα διαμορφώνει τον νικητή των εκλογών σε εθνικό επίπεδο.

Εκεί είναι που ξεχώρισε ένας περονιστής, αλλά πρώην στενός συνεργάτης-υπουργός τόσο της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες, όσο και του τέως προέδρου και συζύγου της Νέστορ Κίρσνερ.

Πρόκειται για τον Σέρχιο Μάσα, δήμαρχο της τουριστικής πόλης Τίγκρε, ο οποίος αποφάσισε να διαχωρίσει τη θέση του και το πολιτικό του μέλλον από τους περονιστές της Κριστίνα Φερνάντες.

Κατέβηκε ανεξάρτητος και κατάφερε να συγκεντρώσει το 44% των ψήφων, έναντι 33% για τον επίσημο υποψήφιο της κυβέρνησης Μαρτίν Ινσαουράλντε.

Ο Μάσα προβάλλει πλέον ως το φαβορί για τη διεκδίκηση της προεδρίας, το 2015, αν και ο δρόμος μέχρι εκεί είναι μακρύς και δύσκολος, όπως τονίζουν και τα ΜΜΕ της Αργεντινής.

Οι «δελφίνοι» στο στρατόπεδο των περονιστών είναι πολλοί και η μάχη για την επόμενη μέρα θα είναι σκληρή.

Σε κάθε περίπτωση, έκλεισε οριστικά η συζήτηση (περισσότερο φήμη) ότι η Κριστίνα Φερνάντες επιθυμούσε σε αυτές τις εκλογές να κερδίσει ακόμα περισσότερες έδρες στο Κογκρέσο, ώστε να καταφέρει να αλλάξει το Σύνταγμα και να διεκδικήσει αυτό που τώρα δεν προβλέπεται: τρίτη συνεχόμενη προεδρική θητεία.

Τα «κουκιά» προφανώς δεν βγαίνουν ούτε στη Βουλή ούτε στη Γερουσία.

Η ίδια η Κριστίνα Φερνάντες απουσίασε παντελώς από την προεκλογική εκστρατεία, για πρώτη φορά εδώ και μία 10ετία, καθώς αναρρώνει μετά από την επέμβαση για την αφαίρεση αιματώματος από την κρανιακή κοιλότητα.

Oι εκλογές ανέδειξαν όμως πρόσωπα και από την Αντιπολίτευση που θα επιδιώξουν να διεκδικήσουν την προεδρία το 2015, όπως τον Ριζοσπάστη Χούλιο Κόμπος, ο οποίος σάρωσε στη Μεντόσα με 47%.

Ο Κόμπος υπήρξε αντιπρόεδρος της Φερνάντες στην πρώτη της θητεία (2007-2011), ωστόσο από το 2008 δεν είχαν ανταλλάξει ούτε ματιά.

Ξεχώρισαν επίσης ο δεξιός κυβερνήτης της πόλης του Μπουένος Αϊρες, Μαουρίσιο Μάκρι (ορκισμένος εχθρός της προέδρου) και ο σοσιαλιστής Έρμες Μπίνερ, ο μόνος που κατάφερε να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό στις προεδρικές του 2011, όταν σάρωσε η Κριστίνα Φερνάντες με 54%.

Καλό ήταν το αποτέλεσμα και για το αριστερό «Μέτωπο των Εργαζομένων», το οποίο εξασφάλισε ένα 5% και 3 έδρες στο Κογκρέσο. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν τα ΜΜΕ της χώρας, για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια μπαίνουν τροτσκιστές στη Βουλή.

Αυτό που πλέον αναμένεται με ενδιαφέρον στη χώρα είναι η «επιστροφή» της Κριστίνα Φερνάντες στα καθήκοντά της -σε περίπου 10 μέρες- και οι δηλώσεις που εκείνη θα κάνει για το αποτέλεσμα και την επόμενη μέρα.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024