Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δεν είχαμε πει στον Ομπάμα για παρακολούθηση της Μέρκελ, λέει η NSA

Δεν είχαμε πει στον Ομπάμα για παρακολούθηση της Μέρκελ, λέει η NSA

Την ώρα που η οργή στην Ευρώπη για τις παρακολουθήσεις ξένων ηγετών φουντώνει, η NSA εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν είχε ενημερωθεί από τον επικεφαλής της NSA ότι το κινητό της γερμανίδας καγκελάριου βρισκόταν υπό παρακολούθηση. Την Κυριακή, γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το κινητό της Μέρκελ μπορεί να παρακολουθείτο ήδη από το 2002 και ότι ο Μπαράκ Ομπάμα γνώριζε για τις παρακολουθήσεις από το 2010.

Την ώρα που η οργή στην Ευρώπη για τις παρακολουθήσεις ξένων ηγετών φουντώνει, η NSA εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν είχε ενημερωθεί από τον επικεφαλής της NSA ότι το κινητό της γερμανίδας καγκελάριου βρισκόταν υπό παρακολούθηση.

Την Κυριακή, γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το κινητό της Μέρκελ μπορεί να παρακολουθείτο ήδη από το 2002 και ότι ο Μπαράκ Ομπάμα γνώριζε για τις παρακολουθήσεις από το 2010.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA), ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ, δεν συζήτησε ποτέ τις υποτιθέμενες επιχειρήσεις που αφορούν την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Ο (στρατηγός) Αλεξάντερ δεν συζήτησε με τον πρόεδρο Ομπάμα το 2010 μία υποτιθέμενη επιχείρηση των υπηρεσιών πληροφοριών στο εξωτερικό που ενέπλεκε τη γερμανίδα καγκελάριο, Μέρκελ, ούτε έχει ποτέ συζητήσει υποτιθέμενες επιχειρήσεις που αφορούν την καγκελάριο Μέρκελ» δήλωσε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της NSA, Βανί Βάινς.

«Τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται άλλα πράγματα, δεν είναι αληθινά» τονίζει η ανακοίνωση.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται εάν ο αμερικανός πρόεδρος γνώριζε για την παρακολούθηση από άλλη πηγή.

Το θέμα έχει οδηγήσει σε διπλωματική διαμάχη ανάμεσα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ και δεν έχει πεισθεί από τις διαβεβαιώσεις του Μπαράκ Ομπάμα.

Τα γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι στην τηλεφωνική συνομιλία Μέρκελ-Ομπάμα την Τετάρτη, ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε την καγκελάριο ότι εάν γνώριζε ότι το κινητό της Μέρκελ ήταν υπό παρακολούθηση θα το είχε σταματήσει.

Ωστόσο, η Bild, επικαλούμενη υψηλόβαθμο αξιωματούχο της NSA, αναφέρει ότι η παρακολούθηση γινόταν με τη «σιωπηλή συγκατάθεση» του προέδρου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κιθ Αλεξάντερ είχε ενημερώσει από το 2010 τον Μπαράκ Ομπάμα για την επιχείρηση παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων της Άνγκελα Μέρκελ.

«Ο Ομπάμα δεν έβαλε τέλος στην επιχείρηση αυτή, αντίθετα άφησε να συνεχιστεί» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της NSA.

Η Γερμανία θα στείλει αντιπροσωπεία αξιωματούχων των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών στις ΗΠΑ την προσεχή εβδομάδα, προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της Μέρκελ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024