Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πάγος και καχυποψία στις σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις της NSA

Πάγος και καχυποψία στις σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις της NSA

Οι ευρωπαίοι ηγέτες που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες συμφώνησαν ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις ΗΠΑ σχετικά με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων της NSA μπορεί να βλάψει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Φανερή είναι η καχυποψία της ΕΕ προς την Ουάσινγκτον, μετά τις αποκαλύψεις για την έκταση των παρακολουθήσεων. Σε μία προσπάθεια να διερευνηθεί το θέμα, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ταξιδέψουν τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να συνομιλήσουν με αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες συμφώνησαν ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις ΗΠΑ σχετικά με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων της NSA μπορεί να βλάψει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τη Σύνοδο Κορυφής, ενδεχόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των πλευρών θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω την απαραίτητη συνεργασία στον τομέα της συλλογής πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Φανερή είναι η καχυποψία της ΕΕ προς την Ουάσινγκτον. Σε μία προσπάθεια να διερευνηθεί το θέμα, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ταξιδέψουν τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να συνομιλήσουν με αμερικανούς αξιωματούχους.

Η προσεχής τριήμερη επίσκεψη μελών της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών του ΕΚ εξαγγέλθηκε μετά τα δημοσιεύματα που ήθελαν την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ να έχει αποκτήσει πρόσβαση σε στοιχεία για δεκάδες χιλιάδες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις Γάλλων και ότι παρακολουθούσε -μεταξύ άλλων- και το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Οι αποκαλύψεις αυτές ήταν ανάμεσα στα κύρια ζητήματα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με την Μέρκελ να απαιτεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ να συναινέσει να συναφθούν διμερείς συμφωνίες «μη κατασκοπείας» με τη Γερμανία και τη Γαλλία, ανάλογη με διευθετήσεις στις οποίες η Ουάσινγκτον έχει καταλήξει με τη Βρετανία και με άλλα κράτη.

Η εννεαμελής αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με ανώτερα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για να διερευνήσει μια «πιθανή νομική αποκατάσταση για τους πολίτες της ΕΕ» που έγιναν στόχος της καταγγελθείσας κατασκοπείας, αν και δεν είναι σαφές τι θα περιλάμβαναν ενδεχόμενα νομικά μέτρα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη αρχίσει μια έρευνα μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Ευρώπη που έκανε ο Αμερικανός πληροφορικός, πρώην τεχνικός σύμβουλος της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, ενώ πιέζει να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα προστασίας των δεδομένων και να ανασταλεί μια συμφωνία βάσει της οποίας οι ΗΠΑ αποκτούν πρόσβαση σε δεδομένα για τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει 766 μέλη τα οποία εκλέγονται απευθείας στα 28 κράτη μέλη, ψήφισε αυτή την εβδομάδα υπέρ ενός πακέτου νομοθετικών μέτρων για την ενίσχυση των κανόνων προστασίας των δεδομένων στην ΕΕ, οι οποίοι χρονολογούνται από το 1995.

Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν περιορισμούς στον τρόπο συγκέντρωσης δεδομένων στην επικράτεια της Ευρώπης από εταιρίες όπως οι Facebook, Yahoo! και Google και την επιβολή προστίμων έως και 100 εκατ. ευρώ και πλέον στις επιχειρήσεις εκείνες που τους παραβιάζουν.

Φοβούμενες ότι οι κανόνες αυτοί, εάν υιοθετηθούν πράγματι, θα αυξήσουν το κόστος της δραστηριότητάς τους στα κράτη μέλη της ΕΕ, αμερικανικές εταιρίες τεχνολογίας και η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν την έγκρισή τους με την τρέχουσα μορφή τους.

Εν τω μεταξύ, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε την Παρασκευή ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μαδρίτη για την φερόμενη παρακολούθηση των ισπανικών αρχών από την αμερικανική υπηρεσία NSA, η οποία αποκαλύπτεται από την ισπανική εφημερίδα El Pais.

«Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι διενεργήθηκε κατασκοπεία σε βάρος της Ισπανίας» δήλωσε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Αλλά θα καλέσουμε τον αμερικανό πρεσβευτή για να του ζητήσουμε πληροφορίες γι’ αυτό το ζήτημα» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες της χώρας του έχουν εντοπίσει «πολλά ίχνη» έπειτα από την ηλεκτρονική επίθεση που είχαν δεχθεί τα Ηλύσια Πεδία τον Μάιο του 2012 και την οποία η εφημερίδα Le Monde αποδίδει στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Εν τω μεταξύ, έγγραφα του Έντουαρντ Σνόουντεν δείχνουν ότι η μυστική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας (GCHQ) ήθελε να κρατήσει μυστικές τις μαζικές παρακολουθήσεις, φοβούμενη για νομική δράση εναντίον της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024