Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το Κογκρέσο ανανεώνουν οι Αργεντινοί με το μυαλό στην Κριστίνα Φερνάντες

Το Κογκρέσο ανανεώνουν οι Αργεντινοί με το μυαλό στην Κριστίνα Φερνάντες

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι πολίτες της Αργεντινής στις ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση του 1/3 της Γερουσίας (24 γερουσιαστές) και του 1/2 της Βουλής (127 βουλευτές). Η κάλπη θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς θα καθορίσει το πώς θα πορευθεί η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες στα τελευταία δύο χρόνια της δεύτερης θητείας της. Η ίδια προς το παρόν, αναρρώνει.

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι πολίτες της Αργεντινής στις ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση του 1/3 της Γερουσίας (24 γερουσιαστές) και του 1/2 της Βουλής (127 βουλευτές).

Η κάλπη θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς θα καθορίσει το πώς θα πορευθεί η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες στα τελευταία δύο χρόνια της δεύτερης θητείας της.

Η ίδια προς το παρόν, αναρρώνει μετά την επέμβαση για την αφαίρεση αιματώματος από την κρανιακή κοιλότητα. Μάλιστα, όπως δηλώνουν άνθρωποι του περιβάλλοντός της, «δεν διαβάζει εφημερίδες» και ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των γιατρών.

Η κάλπη της Κυριακής αποτελεί συνέχεια των προκριματικών εκλογών της 11ης Αυγούστου. Τότε, η πρόεδρος είχε λάβει ενεργά μέρος, στηρίζοντας τους υποψήφιους του περονιστικού κόμματος «Μέτωπο για τη Νίκη» (FpV) σε όλη τη χώρα.

Οι εκλογές εκείνες ανέδειξαν το FpV στην πρώτη θέση σε όλη την επικράτεια, ωστόσο, σημειώθηκαν σοβαρότατες απώλειες στις μεγάλες πόλεις της Αργεντινής και στην επαρχία του Μπουένος Αϊρες, όπου ψηφίζει το 40% του εκλογικού σώματος.

Τώρα, η εκλογική διαδικασία θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς θα καθορίσει το πώς θα πορευθεί η Φερνάντες στα τελευταία δύο χρόνια της δεύτερης προεδρικής θητείας.

Όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι το FpV θα έρθει πρώτο κόμμα (ουσιαστικά είναι το μοναδικό κόμμα με ισχυρή παρουσία σε όλη την Αργεντινή και ο βασικός εκφραστής των περονιστών) ωστόσο, η πλειοψηφία στο Κογκρέσο που τώρα απολαμβάνει θα χαθεί.

Αν όντως επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, θα κλείσει οριστικά και μια συζήτηση που επισήμως δεν άνοιξε ποτέ, αλλά κυριαρχούσε στην πολιτική ζωή από το 2012 και άκουγε στο όνομα «re-reelecciόn».

Σύμφωνα με αυτή τη συζήτηση, η πρόεδρος επιθυμούσε στις ενδιάμεσες εκλογές του Οκτωβρίου να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την πλειοψηφία της στο Κογκρέσο, ώστε να αλλάξει το Σύνταγμα και να διεκδικήσει αυτό που σήμερα δεν επιτρέπεται: τρίτη συνεχόμενη θητεία.

Η ίδια η Κριστίνα Φερνάντες δεν είχε ποτέ μιλήσει ανοικτά για αυτό. Συνήθιζε δε να λέει ότι «δεν είμαι αιώνια». Μάλιστα, σε μια από τις πολλές συγκρούσεις της με τη δικαστική εξουσία είχε πει -προφανώς ειρωνικά- «γιατί να είμαι πρόεδρος; δικαστίνα πρέπει να γίνω».

Η Αντιπολίτευση όμως έβλεπε πίσω από αυτές τις φήμες την προσπάθεια της Φερνάντες να κάνει την Αργεντινή σαν την Βενεζουέλα του Τσάβες με τις ατελείωτες συνταγματικές αναθεωρήσεις που έδιναν στον μακαρίτη πρόεδρο συνεχόμενες θητείες.

Όσο για τη διαφαινόμενη απώλεια της πλειοψηφίας στο Κογκρέσο, το ίδιο είχε συμβεί και στις αντίστοιχες ενδιάμεσες του 2009.

Μάλιστα τότε ο σύζυγος της Φερνάντες και τέως πρόεδρος Νέστορ Κίρσνερ είχε υποστεί προσωπική ήττα στο Μπουένος Αίρες, όπου ήρθε δεύτερος πίσω από τον Φρανσίσκο ντε Ναρβάες, έναν επιχειρηματία που κινείται στο χώρο της κεντροδεξιάς, φλερτάροντας με περονιστές που δεν συμπάθησαν ποτέ την Φερνάντες και τον σύζυγό της.

Ωστόσο, η Αντιπολίτευση τότε δεν κατάφερε να πετύχει σοβαρό κοινοβουλευτικό πλήγμα στην πρόεδρο, λόγω της γνωστής πολυδιάσπασής της. Αντίθετα, η Φερνάντες επανεξελέγη πρόεδρος το 2011 με το συντριπτικό 54%.

Κάποιοι εκτιμούν ότι ακόμα και αν χαθεί η πλειοψηφία στο Κογκρέσο την Κυριακή, το πλήγμα για την πρόεδρο δεν θα είναι ισχυρό, δεδομένου ότι τα περισσότερα νομοθετήματα που ήθελε να περάσουν έχουν ήδη ψηφιστεί.

Επιπλέον, ακόμα και χωρίς πλειοψηφία, το περονιστικό FpV θα εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη και πλέον συμπαγής πολιτική δύναμη στο Σώμα.

Αυτό που είναι περισσότερο πιθανό να συμβεί μετά τις εκλογές της Κυριακής, είναι να ανοίξει και επίσημα η συζήτηση για τον διάδοχο της Κριστίνα Φερνάντες στην προεδρία.

Αρκετοί θεωρούν ότι ο κύκλος που άνοιξε το 2003 με την εκλογή του Νέστορ Κίρσνερ στην εξουσία, κλείνει.

Ο λεγόμενος Kirchnerismo με τα χαρακτηριστικά που αυτός έλαβε -πολιτικά και οικονομικά στην Αργεντινή μετά τη χρεοκοπία- θα πρέπει να δώσει τη θέση του σε κάτι καινούργιο. Εκτός και αν αναστηθεί εκ νέου, όπως άλλωστε συνέβη μετά την οδυνηρή ήττα του 2009.

Η Φερνάντες εξακολουθεί να είναι η πλέον χαρισματική προσωπικότητα στην πολιτική ζωή της χώρας με φανατικούς φίλους, αλλά και εχθρούς.

Μάλιστα, λόγω του προβλήματος της υγείας που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα, βελτιώθηκε περισσότερο το ποσοστό δημοφιλίας της.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 5% ενδέχεται να ψηφίσει διαφορετικά σε σχέση με τον Αύγουστο. Το ποσοστό δεν είναι μεγάλο, όμως σε μια τόσο σημαντική μάχη, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό.

Πάντως, αν το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής είναι κακό, θα είναι μάλλον δύσκολο για την Φερνάντες να υποδείξει η ίδια τον διάδοχό της για τις εκλογές του 2015.

Άλλωστε, αμέσως μετά τις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου, όταν φάνηκε η κάμψη στα ποσοστά, αρκετοί περονιστές κυβερνήτες επαρχιών άρχισαν τις συναντήσεις και τις «ζυμώσεις» για το μέλλον.

Δύο πρόσωπα που ενδέχεται να ξεχωρίσουν από το περονιστικό στρατόπεδο είναι ο κυβερνήτης του Μπουένος Αϊρες, Ντανιέλ Σιόλι (αντιπρόεδρος επί προεδρίας Νέστορ Κίρσνερ 2003-2007) και ο Σέρχιο Μάσα, άλλοτε στενός συνεργάτης του Κίρσνερ και της Φερνάντες που τώρα ακολουθεί δικό του δρόμο.

Αντίστοιχες «ζυμώσεις» αναμένονται και από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα από το ιστορικό κόμμα των Ριζοσπαστών (UCR) με στόχο να βρεθεί ένας αξιόπιστος υποψήφιος που θα καταφέρει να κερδίσει την προεδρία του 2015.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Ο Γκαρντίνι, ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν και τα δεδομένα για Ιντάλγκο

Η ομάδα βόλεϊ Ανδρών του Ολυμπιακού «τρέχει» το σχεδιασμό της νέας αγωνιστική σεζόν. Με τον σπουδαίο Αντρέα Γκαρντίνι να διαδέχεται τον Ντανιέλ Καστελάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024