Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επικοινωνία Ομπάμα-Ολάντ με φόντο το νέο σκάνδαλο παρακολουθήσεων

Επικοινωνία Ομπάμα-Ολάντ με φόντο το νέο σκάνδαλο παρακολουθήσεων

Tηλεφωνική επικοινωνία με τον Φρανσουά Ολάντ είχε ο Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με τα δημοσιεύματα που αποκάλυψαν ότι η NSA «άκουγε» γάλλους πολίτες. Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Λευκό Οίκο αναφέρεται ότι συζητήθηκαν όλες οι παράμετροι της υπόθεσης με τον αμερικανό πρόεδρο διαβεβαιώνει τον γάλλο ότι ο τρόπος λειτουργίας της NSA επαναξετάζεται.

Tηλεφωνική επικοινωνία με τον Φρανσουά Ολάντ είχε ο Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με τα δημοσιεύματα που αποκάλυψαν ότι η NSA «άκουγε» γάλλους πολίτες.

Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Λευκό Οίκο αναφέρεται ότι συζητήθηκαν όλες οι παράμετροι της υπόθεσης με τον αμερικανό πρόεδρο διαβεβαιώνει τον γάλλο ότι ο τρόπος λειτουργίας της NSA επαναξετάζεται.

«Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τις πρόσφατες αποκαλύψεις στον Τύπο- μερικές από τις οποίες έχουν διαστρεβλώσει τις δραστηριότητές μας ενώ άλλες έχουν εγείρει εύλογα ερωτήματα στους φίλους και τους συμμάχους μας σχετικά με το πώς χρησιμοποιούνται αυτές οι δυνατότητες.

» Ο πρόεδρος (Ομπάμα) κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει την επανεξέταση των τρόπων που συλλέγουμε πληροφορίες, έτσι ώστε να ισορροπηθούν σωστά οι νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια των πολιτών και των συμμάχων μας με τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αναπόσπαστο δικαίωμα κάθε ανθρώπου».

Νωρίτερα, πάντως, ο Λευκός Οίκος είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει το θέμα, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον συγκεντρώνει από το εξωτερικό στοιχεία «όπως όλες οι χώρες».

«Δεν θα σχολιάσουμε δημοσίως όλες τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών. Έχουμε πει με σαφήνεια ότι οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν πληροφορίες στο εξωτερικό κατά τον ίδιο τρόπο με όλες τις χώρες» δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Κέιτλιν Χέιντεν.

«Όπως δήλωσε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο πρόεδρος [Μπαράκ Ομπάμα] αρχίσαμε να επανεξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο συλλέγουμε αυτές τις πληροφορίες ώστε να μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε τις δικαιολογημένες ανησυχίες των συμπολιτών και των συμμάχων μας για την ασφάλειά τους και τις ανησυχίες που συμμερίζονται όλοι οι άνθρωποι όσον αφορά το θέμα της [προστασίας της] ιδιωτικής ζωής τους» προσέθεσε η Χέιντεν.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ πραγματοποίησε 70,3 εκατομμύρια καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων στη Γαλλία από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2013. Η εφημερίδα επικαλέστηκε έγγραφα που αποκάλυψε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν.

Το θέμα αναμένεται ότι θα τεθεί την Τρίτη από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, στη συνάντηση που θα έχουν στο Κε ντ’ Ορσέ πριν από τη σύνοδο των Φίλων της Συρίας στο Λονδίνο.

Η Γαλλία θα θέσει το θέμα των παρακολουθήσεων επί τάπητος και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024