Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σκηνές στο κέντρο της Ρώμης μετά τα επεισόδια στην πορεία κατά της λιτότητας

Σκηνές στο κέντρο της Ρώμης μετά τα επεισόδια στην πορεία κατά της λιτότητας

Σκηνές έστησαν στην Πόρτα Πία, σε κεντρικό σημείο της ιταλικής πρωτεύουσας, τη νύχτα προς Κυριακή δεκάδες διαδηλωτές που είχαν πάρει μέρος στην πορεία κατά της λιτότητας -η οποία αμαυρώθηκε από έντονα επεισόδια. Μετά τον «πόλεμο» μικρών ομάδων με την αστυνομία, ο οποίος κράτησε μέχρι το βράδυ, η νύχτα κύλησε σχετικά ήρεμα. Στην τεταμένη κινητοποίηση εναντίον των μέτρων λιτότητας προστέθηκε και κίνημα που αντιδρά στην κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας στο βορρά.

Σκηνές έστησαν στην Πόρτα Πία, σε κεντρικό σημείο της ιταλικής πρωτεύουσας, τη νύχτα προς Κυριακής δεκάδες διαδηλωτές που είχαν πάρει μέρος στην πορεία κατά της λιτότητας -η οποία αμαυρώθηκε από έντονα επεισόδια. Μετά τον «πόλεμο» μικρών ομάδων με την αστυνομία, ο οποίος κράτησε μέχρι το βράδυ, η νύχτα κύλησε σχετικά ήρεμα.

Στην τεταμένη κινητοποίηση εναντίον των μέτρων λιτότητας προστέθηκε και το κίνημα «No TaV» που αντιδρά στην κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας (tav) στο βορρά. Κατά τη διάρκεια της πορείας το απόγευμα του Σαββάτου, μέρος της που είχε αποσπαστεί επιτέθηκε και εναντίον γραφείων της ακροδεξιάς CasaPound.

To πρωί της Κυριακής, όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, οι κατασκηνωτές στην Πόρτα Πία ξεκίνησαν να καθαρίζουν το σημείο αλλά δείχνουν διατεθειμένοι να παραμείνουν επί τόπου.

H κινητοποίηση πήρε ήδη όνομα -το ισπανικό Acampada- και τα μέλη της καλούν «την πόλη της Ρώμης» σε συνέλευση στην Πόρτα Πία. Τα συνθήματα που κυριαρχούν στρέφονται εναντίον των πολιτικών λιτότητας.

Η ηρεμία στην πλατεία από τα ξημερώματα της Κυριακής δεν θύμιζε σε τίποτα την εικόνα που επικρατούσε στην ευρύτερη περιοχή το περασμένο βράδυ. Οι μολότοφ και οι πέτρες από τη μία και τα δακρυγόνα και τα γκλομπ της αστυνομίας από την άλλη χαρακτήρισε το σκηνικό έντασης που, με «πυρήνα» μικρές ομάδες και εστίες σύγκρουσης, επισκίασε την πολυπληθή προσέλευση στις κινητοποιήσεις.

Μετά τα επεισόδια, η αστυνομία προχώρησε σε 16 προσαγωγές. Επίσης, απελάθηκαν πέντε γάλλοι πολίτες, που ανήκαν, σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, στο λεγόμενο μαύρο μπλοκ.

Οι δημοτικές αρχές είχαν ήδη από την Παρασκευή ξεκινήσει να προετοιμάζονται για θερμό διήμερο, καθώς θα συνέπιπταν οι διαδηλώσεις συνδικάτων και φορέων με την κινητοποίηση της ομάδας No Tav -αλλά και υπήρχε ο κίνδυνος επεισοδίων στην σκιά του ποδοσφαιρικού αγώνα Ρόμα και Νάπολι.

Ως εκ τούτου, από την Παρασκευή είχαν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας σε διάφορα σημεία της πόλης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024