Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μέρκελ και Σοσιαλδημοκράτες ανοίγουν επίσημα διάλογο για μεγάλο συνασπισμό

Μέρκελ και Σοσιαλδημοκράτες ανοίγουν επίσημα διάλογο για μεγάλο συνασπισμό

Καθ' οδόν προς νέο «μεγάλο συνασπισμό» κινείται η Γερμανία, καθώς το μπλοκ Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοικοινωνιστών και οι Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν επίσημες συνομιλίες για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Η ηγετική ομάδα του SPD στήριξε ομόφωνα τη διεξαγωγή επίσημων συνομιλιών και η πρώτη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη.

Καθ’ οδόν προς νέο «μεγάλο συνασπισμό» κινείται η Γερμανία, καθώς το μπλοκ Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοικοινωνιστών και οι Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν επίσημες συνομιλίες για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Η πρώτη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη.

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «η ομάδα των διαπραγματευτών του SPD αποφάσισε ομόφωνα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού».

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε μια κοινή βάση με το CDU/CSU ώστε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με επιτυχή κατάληξη» επισήμανε.

Τόσο ο Γκάμπριελ όσο και ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να ξεκινήσουν την Τετάρτη.

Τη συμφωνία για την επίσημη έναρξη συνομιλιών επιβεβαίωσε εκ μέρους των Χριστιανοδημοκρατών ο γενικός γραμματέας του CDU Χέρμαν Γκρέε.

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Άνγκελα Μέρκελ κέρδισε το 41,5% των ψήφων στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου και της υπολείπονται μόλις πέντε έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ.

Μετά την αποτυχία των διερευνητικών συζητήσεων με τους Πράσινους, το CDU δεν είχε άλλον πιθανό εταίρο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού πέραν του SPD, που απέσπασε το 25,7% των ψήφων στις εκλογές.

Ένας ανάλογος «μεγάλος συνασπισμός» είχε κυβερνήσει τη Γερμανία το 1966-1969 και το 2005-2009, στη διάρκεια της πρώτης θητείας της Μέρκελ.

Η ηγεσία του SPD θα προγραμματίσει σύσκεψη των 200 ανώτερων στελεχών του κόμματος την Κυριακή, ώστε να λάβει την άδεια να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις.

Εξάλλου και τα 470.000 μέλη του κόμματος θα πρέπει να ψηφίσουν, γεγονός που σημαίνει ότι ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης ενδέχεται να καθυστερήσει ως τον Δεκέμβριο. Για τον σχηματισμό του προηγούμενου «μεγάλου συνασπισμού» το 2005 οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν 65 ημέρες.

Από πλευράς τους οι Χριστιανοδημοκράτες πρόκειται να διοργανώσουν τηλεφωνική διάσκεψη των περιφερειακών επικεφαλής του κόμματος την Παρασκευή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024