Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς συμφωνία, αλλά με «άρωμα» συμβιβασμού, το Κογκρέσο

Χωρίς συμφωνία, αλλά με «άρωμα» συμβιβασμού, το Κογκρέσο

Δεν κατέληξαν μεν σε συμφωνία, έστω και προσωρινή, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί για υπέρβαση του «λουκέτου» στην αμερικανική ομοσπονδιακή διοίκηση κατά τις συναντήσεις στο Λευκό Οίκο, με τον τόνο όμως να αλλάζει αισθητά και τις διαβουλεύσεις να συνεχίζονται. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο στρατοπέδων βρίσκονται σε εξέλιξη και ο αμερικανός πρόεδρος -που «δεν είπε ούτε "ναι", ούτε "όχι"» στην προσωρινή πρόταση των Ρεπουμπλικανών- έχει προγραμματίσει νέα συνάντηση με ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές.

Δεν κατέληξαν μεν σε συμφωνία, έστω και προσωρινή, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί για υπέρβαση του «λουκέτου» στην αμερικανική ομοσπονδιακή διοίκηση κατά τις συναντήσεις στο Λευκό Οίκο, με τον τόνο όμως να αλλάζει αισθητά και τις διαβουλεύσεις να συνεχίζονται.

Το βράδυ της Πέμπτης (ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδας) τα κορυφαία στελέχη Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών και βουλευτών συναντήθηκαν με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο για 90 λεπτά. Η συνάντηση, στην οποία οι Ρεπουμπλικανοί έφεραν πρόταση για «ανακωχή» με προσωρινά μέτρα, δεν κατέληξε μεν σε συμφωνία, αλλά οι τόνοι είναι σημαντικά πιο ενθαρρυντικοί.

Και οι δύο πλευρές περιέγραψαν θετικά τη συζήτηση και έδειξαν πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Οι μεν Ρεπουμπλικανοί μίλησαν για «καλή συνάντηση», ο δε Ομπάμα την χαρακτήρισε «χρήσιμη και παραγωγική συζήτηση».

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο στρατοπέδων συνεχίστηκαν, και ο αμερικανός πρόεδρος έχει προγραμματίσει νέα συνάντηση το μεσημέρι της Παρασκευής (τοπική ώρα) με ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές.

Εκ των πραγμάτων, οι διαβουλεύσεις πλέον αφορούν τόσο το shutdown όσο και το ζήτημα του ορίου δανεισμού, το οποίο η Ουάσινγκτον αγγίζει την ερχόμενη εβδομάδα. Η πρόταση που έφεραν οι Ρεπουμπλικανοί περιλαμβάνει αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους για ένα χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων, μέχρι δηλαδή τον Δεκέμβριο, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για άρση του αδιεξόδου.

Ο Ομπάμα «δεν είπε ούτε «ναι», ούτε «όχι»» στη πρόταση κατά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο, ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής Πολ Ράιαν, λέγοντας πως οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις τους οι Δημοκρατικοί αποφεύγουν να χαρακτηρίσουν τις διαβουλεύσεις «διαπραγμάτευση», όρος όμως που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι Ρεπουμπλικανοί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024