Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συμβιβαστική πρόταση κομίζουν στο Λευκό Οίκο οι Ρεπουμπλικάνοι

Συμβιβαστική πρόταση κομίζουν στο Λευκό Οίκο οι Ρεπουμπλικάνοι

Πρόταση για προσωρινή αύξηση του ορίου χρέους για χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων ρίχνουν στο τραπέζι οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι θα συναντώνται με τον Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να βρεθεί μία λύση στην παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους και την επαπειλούμενη στάση πληρωμών, εάν δεν αυξηθεί το όριο χρέους μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.

Πρόταση για προσωρινή αύξηση του ορίου χρέους για χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων ρίχνουν στο τραπέζι οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι θα συναντώνται με τον Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να βρεθεί μία λύση στην παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους και την επαπειλούμενη στάση πληρωμών, εάν δεν αυξηθεί το όριο χρέους μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.

Η πρότασή τους περιλαμβάνει αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους για ένα χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων, μέχρι δηλαδή τον Δεκέμβριο, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για άρση του αδιεξόδου.

Λίγο πριν το κρίσιμο ραντεβού, το κλίμα ιδίως από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται να είναι θετικό.

Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές εξέφρασαν τη στήριξή τους στο σχέδιο του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό θα πρέπει να προβλέπει μέτρα για τον τερματισμό του δεκαήμερου αδιεξόδου στην κυβερνητική λειτουργία.

«Εγώ είμαι σύμφωνος, αλλά το κλείσιμο των υπηρεσιών του δημοσίου είναι αυτό που απασχολεί άμεσα τώρα τους ψηφοφόρους μας» δήλωσε ο γερουσιαστής της Αριζόνας, Τζον Μακέιν.

«Κατά τη γνώμη μου δεν θα πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει σταματήσει να λειτουργεί. Φρονώ πως ένα μεσοπρόθεσμο πακέτο και με τα δύο θέματα θα ήταν πιο ελκυστικό» υποστήριξε από την πλευρά της η γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς.

Ο επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ εξέφρασε, από την πλευρά του, την επιφυλακτικότητά του για το σχέδιο που προωθούν οι Ρεπουμπλικανοί.

Ο Ρέιντ μετά τη συνάντηση που είχε με άλλους δημοκρατικούς γερουσιαστές με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο πως θέλει πρώτα να δει περισσότερες λεπτομέρεις από το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών. «Ας περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η Βουλή» είπε ο Ρέιντ, τονίζοντας πως έχει δει εκδοχές από τρεις διαφορετικές προτάσεις.

Ο Ρέιντ υπογράμμισε επίσης πως οι Δημοκρατικοί δεν πρόκειται να διαπραγματευθούν με τους Ρεπουμπλικανούς πάνω σε θέματα προϋπολογισμού εάν πρώτα δεν λυθεί το πρόβλημα της 10ήμερης παράλυσης του κρατικού μηχανισμού.

Από την πλευρά του, το παλαίμαχο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή Τομ Κόουλ, βουλευτής της Οκλαχόμα, προέβλεψε πως το Κογκρέσο και ο Ομπάμα θα καταλήξουν μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα σε μία συμφωνία επί αμφοτέρων των θεμάτων –και για τον τερματισμό της παρούσας χρηματοοικονομικής κρίσης και για την επανέναρξη της λειτουργίας της κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ, δήλωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι πρόθυμος να επικυρώσει ένα «καθαρό» νομοσχέδιο για την αύξηση του νομίμου ορίου χρέους, δηλαδή ένα νόμο που θα αφορά μόνο αυτό το θέμα, χωρίς να περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις.

«Ο πρόεδρος είναι ευτυχής που οι ψυχραιμότεροι φαίνεται να επικρατούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων» τόνισε ο Κάρνεϊ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν είναι σαφές ακόμη τι ακριβώς θα προτείνουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, υποστήριξε ότι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί θα καταφέρουν να βρουν μια λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι εάν το αδιέξοδο παραταθεί για πολλούς μήνες ή πολλές εβδομάδες θα μπορούσε να προκαλέσει «σοβαρές ζημιές στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία».

Νωρίτερα ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λου προειδοποίησε το Κογκρέσο ότι η αύξηση του νομίμου ορίου του χρέους της χώρας την τελευταία στιγμή μπορεί να αποδειχθεί μία «πολύ επικίνδυνη ενέργεια».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024