Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αναστέλλουν οι ΗΠΑ μέρος της βοήθειας προς την Αίγυπτο

Αναστέλλουν οι ΗΠΑ μέρος της βοήθειας προς την Αίγυπτο

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε την αναστολή μεγάλου μέρους της βοήθειας -ύψους 1,3 δισ. δολαρίων- που δίνει στον στρατό της Αιγύπτου. Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα «παγώσει» η παράδοση στρατιωτικών συστημάτων ευρείας κλίμακας, καθώς και η βοήθεια σε μετρητά. Το Κάιρο επέκρινε την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε «εσφαλμένη».

Η Ουάσινγκτον αποφάσισε την αναστολή μεγάλου μέρους της βοήθειας -ύψους 1,3 δισ. δολαρίων- που δίνει στον στρατό της Αιγύπτου.

Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα «παγώσει» η παράδοση στρατιωτικών συστημάτων ευρείας κλίμακας, καθώς και η βοήθεια σε μετρητά.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να σταματήσει η παράδοση αρμάτων μάχης τύπου Abrams, καταδιωκτικών αεροσκαφών F-16, ελικοπτέρων Apache και πυραύλων Harpoon.

Η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να διακόψει την αποστολή 260 εκατομμυρίων δολαρίων και την προγραμματισμένη εγγύηση δανείου ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση του Καΐρου, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο θέμα.

Όπως αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα πρέπει να γίνει «αξιόπιστη πρόοδος» προς τη διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Εκτιμάται ότι η αναστολή της βοήθειας προς την Αίγυπτο δεν θα είναι μόνιμη.

Πρόκειται για μία απόφαση που έχει ως στόχο να δείξει την αμερικανική δυσαρέσκεια για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν υπέρ της επιστροφής του Μοχάμεντ Μόρσι στην εξουσία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να στέλνει οικονομική βοήθεια για τομείς όπως η εκπαίδευση και η υγεία.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον προηγούμενο μήνα, ο αμερικανός πρόεδρος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της Αιγύπτου, την οποία στηρίζει ο στρατός, μιλώντας για αποφάσεις «που δεν συνάδουν με τη συμμετοχική δημοκρατία».

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν χαρακτηρίσει «πραξικόπημα» την απομάκρυνση του προέδρου Μόρσι.

Από την πλευρά του, το Κάιρο επέκρινε την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε «εσφαλμένη».

«Η Αίγυπτος δεν θα ενδώσει στην αμερικανική πίεση και συνεχίζει την πορεία της προς τη δημοκρατία όπως έχει οριστεί από τον οδικό χάρτη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μπαντρ Αμπντελατί, σε αιγυπτιακό ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Από τον Ιούλιο οι Αρχές της Αιγύπτου έχουν συγκρουστεί πολλές φορές με υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Στο τελευταίο κύμα βίας, την Κυριακή, περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι αναμένεται να δικαστεί στις 4 Νοεμβρίου με την κατηγορία της υποκίνησης φόνων και βίας, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαριά «καμπάνα» από την UEFA στον ΠΑΟΚ!

Η UEFA έριξε βαρύ χρηματικό πρόστιμο στον ΠΑΟΚ αλλά και ποινή μετακίνησης των φιλάθλων του στο πρώτο εκτός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι της νέας σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024