Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στα χέρια ενόπλων πρώην εξεγερμένων ο Λίβυος πρωθυπουργός

Στα χέρια ενόπλων πρώην εξεγερμένων ο Λίβυος πρωθυπουργός

Ένοπλοι κρατούν τον Λίβυο πρωθυπουργό Αλί Ζεϊντάν, τον οποίο έπιασαν και απομάκρυναν τα ξημερώματα από ξενοδοχείο στην Τρίπολη. Το υπουργικό συμβούλιο ανέφερε ότι ομάδα πρώην εξεγερμένων που έχουν «ημι-ενσωματωθεί» στον κρατικό μηχανισμό, οδήγησαν τον πρωθυπουργό «σε άγνωστο σημείο για άγνωστο λόγο». Απόδειξη του θεσμικού χάους στη Λιβύη, οι μισές αναφορές μιλούσαν για απαγωγή και οι υπόλοιπες για «σύλληψη», καθώς πολλές ομάδες πρώην εξεγερμένων έχουν αναλάβει καθήκοντα που κανονικά εκτελούν οι τακτικές δυνάμεις.

Ένοπλοι κρατούν τον Λίβυο πρωθυπουργό Αλί Ζεϊντάν, τον οποίο έπιασαν και απομάκρυναν τα ξημερώματα από ξενοδοχείο στην Τρίπολη. Το υπουργικό συμβούλιο ανέφερε ότι ομάδα πρώην εξεγερμένων που έχουν «ημι-ενσωματωθεί» στον κρατικό μηχανισμό, οδήγησαν τον πρωθυπουργό «σε άγνωστο σημείο για άγνωστο λόγο».

Τον Ζεϊντάν φαίνεται πως κρατά ομάδα ενόπλων που συμμετείχαν στην εξέγερση εναντίον του Καντάφι και, όπως αρκετές άλλες τέτοιες ομάδες που δεν έχουν αφοπλιστεί, συνεργάζεται με τις επίσημες κρατικές υπηρεσίες -χωρίς να είναι πάντοτε ξεκάθαρο υπό τίνος τις διαταγές δραστηριοποιούνται. Η συγκεκριμένη ομάδα φαίνεται ότι συνεργάζεται με τη Διεύθυνση Καταπολέμησης της Εγκληματικότητας του υπουργείου Εσωτερικών.

Απόδειξη του θεσμικού χάους στη Λιβύη, οι μισές αναφορές μιλούσαν για απαγωγή και οι υπόλοιπες για «σύλληψη», καθώς πολλές ομάδες πρώην εξεγερμένων έχουν αναλάβει καθήκοντα που κανονικά εκτελούν οι τακτικές δυνάμεις.

Η επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση ανέφερε το πρωί ότι ο Ζεϊντάν «απήχθη από ενόπλους και οδηγήθηκε σε άγνωστο σημείο για άγνωστο λόγο». O Zεϊντάν, όπως και αρκετοί άλλοι κυβερνητικού αξιωματούχοι, μένουν στο ξενοδοχείο Corinthia στην Τρίπολη, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα κτίρια στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Λίγες ώρες μετά την απαγωγή, η ένοπλη ομάδα «Κέντρο Επιχειρήσεων των Λίβυων Εξεγερμένων» ανέλαβε την ευθύνη, συσχετίζοντας την κράτηση του πρωθυπουργού με την πρόσφατη έφοδο αμερικανών κομμάντο στην Τρίπολη που κατέληξε στη σύλληψη στελέχους της Αλ Κάιντα -και για την οποία ισλαμιστές είχαν κατηγορήσει τη λιβυκή κυβέρνηση για σιωπηλή συνέργεια.

«Η σύλληψή του έρχεται μετά τη δήλωση του Τζον Κέρι για τη σύλληψη του Αμπού Ανάς αλ Λίμπι, ο οποίος είπε ότι η λιβυκή κυβέρνηση γνώριζε για την επιχείρηση» ανέφερε, όπως μετέδωσε το Reuters, η ομάδα «Κέντρο Επιχειρήσεων των Λίβυων Εξεγερμένων».

Αργότερα, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών από το τμήμα αντιμετώπισης της εγκληματικότητας ανέφερε στο λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων ότι ο πρωθυπουργός «συνελήφθη» και μεταφέρθηκε στο τμήμα. Ο Αλί Ζεϊντάν, ανέφερε, «είναι καλά στην υγεία του και θα αντιμετωπιστεί ως λίβυος πολίτης».

Η γενική εισαγγελία χρειάστηκε να ανακοινώσει ενδιάμεσα πως δεν έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Ζεϊντάν. Το ίδιο ανέφερε και ο υπουργός Δικαιοσύνης στο έκτακτο υπουργικό που συνεκλήθη το πρωί.

Από την πρώτη στιγμή, οι περισσότερες εκτιμήσεις έβλεπαν την υπόθεση να σχετίζεται με την έφοδο των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην Τρίπολη, στην οποία πιάστηκε και οδηγήθηκε εκτός Λιβύης ο Αμπού Ανάς αλ Λίμπι. Η αμερικανική επιχείρηση επί λιβυκού εδάφους είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό, με κατηγορίες σε βάρος της κυβέρνησης είτε πως δεν κατάφερε να ελέγξει τι συμβαίνει στην επικράτειά της είτε συνεργάστηκε σιωπηρά με τις αμερικανικές δυνάμεις.

Οι μαρτυρίες από το ξενοδοχείο Corinthia

Σύμφωνα με μαρτυρίες υπαλλήλων του ξενοδοχείου που επικαλείται το CNN, οι ένοπλοι οδήγησαν τον Λίβυο πρωθυπουργό σε οχηματοπομπή αυτοκινήτων που περίμενε μπροστά στο ξενοδοχείο. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, δεν έπεσαν πυροβολισμοί.

Μάρτυρες που από την πλευρά του επικαλείται το Associated Press αναφέρουν ότι περίπου 150 ένοπλοι έφτασαν τα ξημερώματα με αυτοκίνητα και βαν στο Corinthia και περικύκλωσαν το ξενοδοχείο.

Πολυπληθής ομάδα από αυτούς μπήκε στο ισόγειο του ξενοδοχείου και μικρότερη ομάδα πήγε στον όροφο που βρισκόταν το δωμάτιο του πρωθυπουργού. Μετά από σύντομη διένεξη με την φρουρά του πρωθυπουργού, οι ένοπλοι απομάκρυναν τον Ζεϊντάν.

Ο διευθυντής του Corinthia, Μοχάμεντ Σαμπάν, ανέφερε ότι οι ένοπλοι τού παρουσίασαν ένταλμα σύλληψης που υποστήριξαν ότι έχει εκδοθεί από την γενική εισαγγελία -κάτι για το οποίο πάντως η ίδια η εισαγγελία δηλώνει άγνοια.

Πριν την επιβεβαίωση της απαγωγής από το πρωθυπουργικό γραφείο, η αναφορά είχε κυκλοφορήσει αλλά η Τρίπολη την διέψευσε ως «φήμη». Επιβεβαιώνοντας αργότερα το περιστατικό, το πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε ότι εξαναγκάστηκε από να διαψεύσει την είδηση.

Επιμέλεια: Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024