Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Τείχος σορών» στο ναυάγιο της Λαμπεντούζα, στους 232 οι νεκροί

«Τείχος σορών» στο ναυάγιο της Λαμπεντούζα, στους 232 οι νεκροί

Τη μακάβρια επιχείρηση ανάσυρσης των σορών από το ναυάγιο του πλοιαρίου που βυθίστηκε στα ανοικτά της Λαμπεντούζα πλησιάζοντας το όνειρο της Ευρώπης συνεχίζουν τα συνεργεία, με τον επίσημο απολογισμό των νεκρών να φτάνει τους 232. Επίσημα απαγγέλθηκαν βαρύτατες κατηγορίες στον καπετάνιο. Την Τετάρτη φτάνει στο νησί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, την ανεπάρκεια της ΕΕ στην αντιμετώπιση του ζητήματος φέρνει η Ιταλία στην ευρωπαϊκή υπουργική σύνοδο στο Λουξεμβούργο την Τρίτη.

Τη μακάβρια επιχείρηση ανάσυρσης των σορών από το ναυάγιο του πλοιαρίου που βυθίστηκε στα ανοικτά της Λαμπεντούζα πλησιάζοντας το όνειρο της Ευρώπης συνεχίζουν τα συνεργεία, με τον επίσημο απολογισμό των νεκρών να φτάνει τους 232. Την Τετάρτη φτάνει στο νησί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, την ανεπάρκεια της ΕΕ στην αντιμετώπιση του ζητήματος φέρνει η Ιταλία στην ευρωπαϊκή υπουργική σύνοδο στο Λουξεμβούργο την Τρίτη.

Οι δύτες κατάφεραν, μετά την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, να φτάσουν στο βυθισμένο πλοίο και να ανασύρουν άλλες 38 σορούς.

Οι μαρτυρίες τους από το ναυάγιο είναι σοκαριστικές: «Ξετύλιξαν ένα τείχος σορών» στο πλοίο, ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας, Πάολο Τρούκο, εξηγώντας πως οι σοροί «ήταν κολλημένες η μία πάνω στην άλλη, ήταν απερίγραπτο, είναι πολύ δύσκολο να ξεχωριστούν οι σοροί».

Τα συνεργεία εκτιμούν πως η ανάσυρση όλων των σορών θα χρειαστεί άλλες δύο ημέρες. Από τους περίπου 500 που υπολογίζεται ότι επέβαιναν συνολικά στο πλοίο, έχουν διασωθεί μόνο 155.

Ο καπετάνιος του πλοίου, Τυνήσιος ο ίδιος, συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν και επίσημα κατηγορίες ανθρωποκτονίας, διευκόλυνσης παράνομης εισόδου στη χώρα και βύθισης πλοίου.

Έκκληση στην Ευρώπη για δράση

Μετά την αγανάκτηση που έχει προκαλέσει στην Ιταλία η υπόθεση, η Ρώμη έχει στραφεί στις Βρυξέλλες καλώντας την να λάβει δράση για το ζήτημα και προειδοποιώντας πως χωρίς ριζικές λύσεις στο ζήτημα του ασύλου, η τραγωδία δεν θα είναι η τελευταία.

Η Ιταλία έχει θέσει στην ημερήσια διάταξη ευρωπαϊκής υπουργικής συνόδου στο Λουξεμβούργο την Τρίτη το θέμα, την ώρα που η ΕΕ εμφανίζεται απρόθυμη να τροποποιήσει την μεταναστευτική της πολιτική εξαιτίας της περιπλοκότητας του εκρηκτικού θέματος εκρηκτικού ενόψει των ευρωεκλογών της άνοιξης του 2014.

Οι χώρες της νότιας Ευρώπης, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, ζητούν τη λειτουργία ενός συστήματος κατανομής στη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, τη στιγμή που ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, του 2003, προβλέπει ότι οι υποψήφιοι για τη χορήγηση ασύλου καταθέτουν την αίτησή τους στη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη.

Άλλο αίτημα, ο ενισχυμένος έλεγχος των ευρωπαϊκών ακτών, που ανήκει στην Frontex, που συγκροτήθηκε το 2004, αλλά ο προϋπολογισμός της δεν ξεπερνά τα 60 εκατ. ετησίως, που είναι «ντροπή», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει και σφοδρή εσωτερική αντιπαράθεση στην Ιταλία, με φόντο το εθνικό καθεστώς που ρυθμίζει το μεταναστευτικό. Από τη μία βρίσκεται η υπουργός Ένταξης των μεταναστών Σεσίλ Κιένζ, καταφερόμενη εναντίον του νόμου Μπόσι-Φίνι που θεωρεί «ύποπτους» όλους τους παράνομους μετανάστες, και από την άλλη η (αντιπολιτευόμενη στην παρούσα συγκυρία) Λέγκα του Βορρά, η οποία τον υπερασπίζεται σθεναρά.

Στη συζήτηση έχει παρέμβει και ο ιταλός πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος από τις πρώτες ώρες υπογράμμισε την ανάγκη θεσμοθέτησης πλαισίου που θα ρυθμίζει το άσυλο.

Παράλληλα, την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα επισκεφθεί τη Λαμπεντούζα «για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα και για να εκφράσει αλληλεγγύη και ευγνωμοσύνη στους κατοίκους της».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, συνεχίζει να επεξεργάζεται μέτρα και συγκεκριμένες δράσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μπαρόζο χωρίς επεξηγήσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024