Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έκπτωτος Καβαλιέρε, αποπομπή ψήφισε η επιτροπή της Γερουσίας

Έκπτωτος Καβαλιέρε, αποπομπή ψήφισε η επιτροπή της Γερουσίας

Η αρμόδια διακομματική Επιτροπή της Γερουσίας τάχθηκε υπέρ της αποπομπής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά την οριστική καταδίκη του για φορολογική απάτη. Η ψηφοφορία της Ολομέλειας αναμένεται εντός 20ημέρου, οπότε και θα πέσουν επισήμως οι τίτλοι τέλους στον κοινοβουλευτικό βίο του Καβαλιέρε -χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται αυτομάτως πως ο έκπτωτος Μπερλουσκόνι δεν θα είναι πια «παρών». Η ειρωνεία είναι ότι ως τελευταία πράξη του στη Γερουσία θα καταγραφεί η ταπεινωτική ψήφος εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που η ίδια η δεξιά δεν τον βοήθησε να ρίξει...

Η αρμόδια διακομματική Επιτροπή της Γερουσίας τάχθηκε κατά την πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Παρασκευής υπέρ της αποπομπής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το Σώμα, μετά την οριστική καταδίκη του για φορολογική απάτη. Η ειρωνεία είναι ότι ως τελευταία πράξη του Καβαλιέρε στη Γερουσία θα καταγραφεί η ταπεινωτική ψήφος εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που η ίδια η δεξιά δεν τον βοήθησε να ρίξει…

Η επιτροπή θα υποβάλει την εισήγησή της στην Ολομέλεια του Σώματος και η ψηφοφορία αναμένεται εντός 20ημέρου, οπότε και θα πέσουν επισήμως οι τίτλοι τέλους στον κοινοβουλευτικό βίο του Καβαλιέρε -χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται αυτομάτως πως δεν θα είναι πια «παρών».

Υπέρ της αποπομπής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι τάχθηκαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις πλην της «αναστημένης» Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού και της Λέγκας του Βορρά (η απόφαση ελήφθη με 15 «ναι» και οκτώ «όχι»).

Η μπερλουσκονική δεξιά επιμένει ότι δεν μπορεί να ισχύσουν για τον Καβαλιέρε τα προβλεπόμενα από το νόμο Σεβερίνο -αποπομπή κοινοβουλευτικών σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης- καθώς ο επίμαχος νόμος (που ψηφίστηκε επί Μόντι) είναι μεταγενέστερος των αδικημάτων για τα οποία ο Καβαλιέρε καταδικάστηκε.

Στη διαδικασία δεν παρέστη ο Καβαλιέρε, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι θα αναζητήσει «δικαίωση» στο Ευρωπαϊκό Δικαστηρίο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η απόφαση ήταν ήδη ειλημμένη κατήγγειλαν στελέχη του Λαού της Ελευθερίας, μιλώντας για πολιτική πράξη για να εκδιωχθεί μέσω της δικαστικής οδού ο αρχηγός της δεξίας.

Η απόφαση της επιτροπής της Γερουσίας είχε λάβει χαρακτήρα καταλύτη για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, ωστόσο ο κίνδυνος ανάφλεξης υποχώρησε με την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε την Τετάρτη η κυβέρνηση υπό τον Ενρίκο Λέτα.

Στη Γερουσία των 321 μελών, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) διαθέτει 108 έδρες, το Κόμμα του Μπερλουσκόνι (PdL) 91, η Λέγκα του Βορρά 16, ο Γκρίλο των «5 Αστέρων» έχει 50 έδρες, ενώ υπάρχουν και άλλες 56 έδρες ανεξάρτητων γερουσιαστών. Και η αποπομπή είναι βέβαιη.

Μετά από χρόνια πρωτόδικων αποφάσεων, εφέσεων, παραγραφών και ενδιάμεσης ψήφισης νόμων «ραμμένων» στα μέτρα του, ο Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε τον Αύγουστο οριστικά και αμετάκλητα από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για υπόθεση της Mediaset.

Η καταδίκη του επικυρώθηκε και η ποινή του σε φυλάκιση ενός έτους αναμένεται να εκτιθεί ως κατ’ οίκον περιορισμός ή κοινωφελή εργασία

Το «στρατόπεδο» Μπερλουσκόνι επιχείρησε μετά μανίας να εξασφαλίσει μία «πολιτική λύση» στην όλη υπόθεση με ασφυκτικές πιέσεις προς τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της κοινοβουλευτικής παρουσίας του Καβαλιέρε.

Όταν οι πιέσεις έπεσαν στο κενό ήλθε ως πράξη αντιποίνων η απόπειρα του Μπερλουσκόνι να τραβήξει το χαλί κάτω από την κυβέρνηση Λέτα, ωστόσο το φιλόδοξο εγχείρημα γύρισε «μπούμερανγκ» μπροστά στην ανταρσία που εκδηλώθηκε στους κόλπους της δεξιάς.

Η ειρωνεία είναι ότι ως τελευταία πράξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα μείνει καταγεγραμμένη στην ιταλική ιστορία η ψήφος εμπιστοσύνης του Καβαλιέρε που αποφάσισε να ρίξει -μία θεαματική μεταστροφή που μεταφράστηκε σε ταπεινωτική ήττα για τον πρώην πρωθυπουργό και η οποία τελικά δεν κατάφερε να εμποδίσει το ρήγμα στο κόμμα.

Στο μαγνητοσκοπημένο βίντεο που είχε πολυδιαφημίσει προ εβδομάδων η δεξιά, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προχώρησε σε διακήρυξη παραμονής του στην πολιτική ανεξαρτήτως της αποπομπής του ή μη από τη Γερουσία.

Το διάγγελμα περιλάμβανε επίσης οξύτατη επίθεση στον… προαιώνιο εχθρό (τους δικαστές) μαζί με διακήρυξη απόλυτης αθωότητας για όλα, και κάλεσμα «αφύπνισης» στους Ιταλούς να σηκώσουν ξανά τη σημαία της Forza Italia για τα ηνία της οποίας προορίζει τη «σιδηρά» κόρη του Μαρίνα.

Ευαγγελία Μπίφη – Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μενίδι: Βίντεο ντοκουμέντο από βίαιη επίθεση του 50χρονου κατά του θύματος

Ακούγονται οι φωνές και οι εκκλήσεις της για βοήθεια στη διάρκεια ενός καβγά - Ανατριχιαστικό βίντεο ντοκουμέντο από περιστατικό βίας σε βάρος της 40χρονης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024