Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολύνεκρη τραγωδία με μετανάστες στη Σικελία

Πολύνεκρη τραγωδία με μετανάστες στη Σικελία

Νέα πολύνεκρη τραγωδία στα ανοικτά της Σικελίας: Τουλάχιστον 94 μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ιταλία έχασαν τη ζωή τους όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν έπιασε φωτιά και βυθίστηκε. Πάνω από 250 άνθρωποι βρίσκονται στη θάλασσα, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ. Το θέμα πήρε και πολιτικές διαστάσεις με τον Πρόεδρο να ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση και τον πάπα να μιλά για «ντροπή».

Νέα πολύνεκρη τραγωδία στα ανοικτά της Σικελίας: Τουλάχιστον 94 μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ιταλία έχασαν τη ζωή τους όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν έπιασε φωτιά και βυθίστηκε. Στη θάλασσα βρίσκονται ακόμη δεκάδες άτομα ενώ οι ακτές έχουν μετατραπεί σε νεκροτομείο.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, στο πλοιάριο επέβαιναν περίπου 500 άτομα. Από αυτούς, έχουν διασωθεί 150.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 94 σοροί αλλά, καθώς δεκάδες βρίσκονταν στο νερό -ανάμεσά τους αρκετές γυναίκες και παιδιά- εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες ότι ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.

Ενδεικτική ήταν η έκρηξη της δημάρχου της Λαμπεντούζα, Τζιούζι Νικολίνι: «Φτάνει πια, τι περιμένουμε; Είναι μία συνεχής φρίκη» είπε ενώπιον της νέας τραγωδίας.

Κατά τις πρώτες αναφορές, φαίνεται πως η τραγωδία οφείλεται σε φωτιά πάνω στο πλοίο που ξεκίνησε πιθανώς από φωτοβολίδα που προσπάθησαν να ανάψουν οι μετανάστες ώστε να στείλουν σήμα στο νησί.

Η πλειονότητα των μεταναστών ήταν από την Ερυθραία και έφτασαν στη Λιβύη με στόχο να περάσουν στην Ευρώπη.

Και πολιτικές διαστάσεις στην υπόθεση

Την παρέμβαση του Προέδρου Τζόρτζο Ναπολιτάνο προκάλεσε η νέα τραγωδία με μετανάστες. Ο αρχηγός του κράτους ζήτησε πρωτοβουλίες και συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Δεν μπορούμε πλέον να μην πούμε ξεκάθαρα ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις και πρωτοβουλίες από την διεθνή κοινότητα, και κυρίως, από την ΕΕ.

» Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η Frontex στερείται των απαραίτητων εργαλείων για επεμβαίνει χωρίς καθυστέρηση» σημείωσε, αναφερόμενος στη δύναμη που έχει συσταθεί από την ΕΕ για το θέμα.

Παρέμβαση υπήρξε και από τον πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Λαμπεντούζα και είχε συνομιλήσει με τους δεκάδες μετανάστες που κρατούνται εκεί.

«Μου έρχεται στο μυαλό μια μόνον λέξη, ντροπή. Είναι πραγματικά ντροπή» τόνισε ο ποντίφικας.

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο μετέβη στην Λαμπεντούζα για να συντονίσει τις επιχειρήσεις εντοπισμού των αγνοουμένων και μεταφοράς των σορών σε άλλες περιοχές της Ιταλίας.

Ο Αλφάνο μίλησε και αυτός περί ενός «ευρωπαϊκού και όχι ιταλικού δράματος».

Το ξενοφοβικό κίνημα της Λέγκας του Βορρά τοποθετήθηκε με τον συνηθισμένο του τρόπο: «για την τραγωδία αυτή φταίνε η υπουργός ένταξης των Μεταναστών Σεσίλ Κιέντζ και η πρόεδρος της Βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι. Η υποκρισία τους, που δεν επιτρέπει την άμεση βοήθεια του Τρίτου κόσμου, οδηγεί σε αυτές τις εξελίξεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ομάδας της Λέγκας Τζανλούκα Πίνι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024