Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διάσπαση προ των πυλών στη μπερλουσκονική δεξιά

Διάσπαση προ των πυλών στη μπερλουσκονική δεξιά

Σε εφιάλτη εξελίσσεται για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι η απόπειρα να τινάξει στον αέρα την κυβέρνηση Λέτα. Δεκάδες κοινοβουλευτικοί -με τον «υπαρχηγό» Αντζελίνο Αλφάνο στην πρώτη γραμμή- αψηφούν τον Καβαλιέρε και θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Τετάρτη, ετοιμάζοντας ενδεχομένως και νέο κόμμα που ίσως ακούει στο όνομα Nuova Italia. Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι συνεχίζει τις πιέσεις στους διαφωνούντες και φέρεται να επιστρατεύει ξανά τη «σιδηρά» κόρη Μαρίνα για τα ηνία της Forza Italia.

Σε εφιάλτη δείχνει να εξελίσσεται για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι η απόπειρα να τινάξει στον αέρα την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα σε «αντίποινα» για την επικείμενη αποπομπή του από τη Γερουσία. Δεκάδες κοινοβουλευτικά στελέχη, με τον «υπαρχηγό» Αντζελίνο Αλφάνο στην πρώτη γραμμή, αψηφούν τον Καβαλιέρε και αναμένεται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Λέτα την Τετάρτη.

Έως και 40 κοινοβουλευτικοί αποστασιοποιούνται από τη σκληρή γραμμή που χαράσσει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και θα ψηφίσουν για τη διατήρηση του βίου της κυβέρνησης Λέτα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κεντροδεξιός γερουσιαστής και πρώην υπουργός Κάρλο Τζοβανάρντι, αποκαλύπτοντας πως γίνονται κινήσεις για τη δημιουργία νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Ο Αλφάνο έχει τους αριθμούς για να σχηματίσει νέα ομάδα, είμαστε ήδη πάνω από 40, και είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ισορροπία της κυβέρνησης. Θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης» ανέφερε ο Τζοβανάρντι, εκ των ισχυρών προσώπων της κεντροδεξιάς.

Εάν ο αριθμός των «αποστατών» ευσταθεί, τότε επαρκεί για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία και να παραμείνει στη ζωή η πέντε μηνών κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα -ο οποίος έχει αρνηθεί να κάνει δεκτές τις παραιτήσεις των πέντε υπουργών της κεντροδεξιάς.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και γενικός γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας Αντζελίνο Αλφάνο έδωσε τελεσίγραφο πριν την επικείμενη διάσπαση, λέγοντας πως ο Λαός της Ελευθερίας ενωμένος πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Τετάρτη.

Στην ιταλική πολιτική σκηνή το θερμόμετρο έχει χτυπήσει «κόκκινο», διαρκείς είναι οι συσκέψεις σε όλα τα επίπεδα, ενώ σύσσωμα τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στη διάσπαση που βρίσκεται προ τον πυλών στην κεντροδεξιά. Στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα La Repubblica γράφει πως το νέο κόμμα πιθανόν θα ακούει στο όνομα Nuova Italia (Νέα Ιταλία).

Στους διαφωνούντες συγκαταλέγονται οι υπό παραίτηση υπουργοί Συνταγματικών Μεταρρυθμίσεων Γκαετάνο Κουαλιαριέλο, Υγείας Μπεατρίτσε Λορεντσίν, Υποδομών Μαουρίτσιο Λούπι, καθώς και ο πρώην εκπρόσωπος του Pdl στη Βουλή των Αντιπροσώπων Φαμπρίτσιο Τσικίτο.

Είναι τόσο μεγάλες οι πιέσεις προς τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να εγκαταλείψει την προσπάθεια να σαμποτάρει την κυβέρνηση Λέτα που έχει αρχίσει να σκέφτεται το ενδεχόμενο στροφής 180 μοιρών προκειμένου να αποφύγει τη διάσπαση της δεξιάς, όπως μεταδίδει η εφημερίδα La Stampa.

Προς το παρόν συνεχίζει τις πιέσεις προς τους διαφωνούντες για να υποστηρίξουν τη γραμμή του, ενώ τα «γεράκια» της κεντροδεξιάς επαναφέρουν την υποψηφιότητα της «σιδηράς» κόρης, Μαρίνα Μπερλουσκόνι, για τα ηνία της Forza Italia. Πηγές του Pdl αναφέρουν πως η Μαρίνα είναι εξαιρετικά οργισμένη με τις εξελίξεις και αναφέρεται στους διαφωνούντες ως «προδότες».

Το ζητούμενο για τον Ενρίκο Λέτα αυτή τη στιγμή είναι μία κυβέρνηση που θα υποστηρίζεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, την Επιλογή Πολιτών του Μάριο Μόντι και μία νέα μετριοπαθή κοινοβουλευτική ομάδα της δεξιάς, ένας Λαός της Ελευθερίας των «περιστεριών», όπως εκτιμά το περιοδικό L’ Espresso.

Και οι φιλοδοξίες αυτής της κυβέρνησης δεν θα είναι μόνο δύο-τρία βασικά ζητήματα, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και ο νόμος σταθερότητας, αλλά μία δικυβέρνηση που θα φτάσει εώς το 2015, θα δώσει έναν τόνο ευρωπαϊκό και θεσμικό, και θα δημιουργήσει τον πυρήνα ενός νέου κέντρου που θα αφήσει έξω τους Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Μπέπε Γκρίλο.

Κάτι που θα είχε επίσης ως αλυσιδωτή αντίδραση την περιθωριοποίηση του δημάρχου της Φλωρεντίας και βασικού διεκδικητή της ηγεσίας των Δημοκρατικών, Ματέο Ρέντσι.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024