Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συνεχίζει αποδυναμωμένος ο μεγάλος συνασπισμός στην Αυστρία

Συνεχίζει αποδυναμωμένος ο μεγάλος συνασπισμός στην Αυστρία

Σημαντικές απώλειες συγκριτικά με τις κάλπες του 2008 καταγράφουν τα συγκυβερνώντα κόμματα της Αυστρίας, Σοσιαλδημοκρατικό και Λαϊκό Κόμμα, ωστόσο διατηρούν την πλειοψηφία και ο μεγάλος συνασπισμός υπό τον Βέρνερ Φάιμαν αναμένεται πιθανότατα να παραμείνει στην εξουσία για άλλη μία πενταετία. Άνοδο καταγράφει αντίθετα η αυστριακή Ακροδεξιά, με το Κόμμα των Ελευθέρων να φτάνει το 20,7% έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία εστιασμένη ενάντια στους μετανάστες και την ΕΕ.

Σημαντικές απώλειες συγκριτικά με τις κάλπες του 2008 καταγράφουν τα συγκυβερνώντα κόμματα της Αυστρίας, Σοσιαλδημοκρατικό και Λαϊκό Κόμμα, ωστόσο διατηρούν την πλειοψηφία και ο μεγάλος συνασπισμός αναμένεται πιθανότατα να παραμείνει στην εξουσία για άλλη μία πενταετία.

Σημαντική είναι αντίθετα η άνοδος της ακροδεξιάς στις κάλπες της Αυστρίας, με το Κόμμα των Ελευθέρων να συγκεντρώνει ποσοστό 20,7% από 17,5% στις προηγούμενες εκλογές, έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία εστιασμένη ενάντια στους μετανάστες και την ΕΕ.

Σύμφωνα με το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα παραμένει πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας με ποσοστό 26,6%. Το έτερο συγκυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του μέχρι τώρα αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ αποσπά 24%.

Αμφότερα τα κόμματα καταγράφουν σημαντικές απώλειες σχέση με τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών της 28ης Σεπτεμβρίου 2008, όταν οι μεν Σοσιαλδημοκράτες είχαν συγκεντρώσει ποσοστό 29,3%, το δε Λαϊκό Κόμμα 26%. Αθροιστικά τα δύο μεγαλύτερα κόμματα βρέθηκαν την Κυριακή, για πρώτη φορά μεταπολεμικά στην Αυστρία, οριακά στο 50%.

Τρίτο σε δύναμη κόμμα αναδεικνύεται το Κόμμα των Ελευθέρων του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε με 20,7%, ενώ στη τέταρτη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με 12,2%, καταγράφοντας ελαφρά άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (10,4%).

Στο αυστριακό Κοινοβούλιο εισέρχονται επίσης δύο νέα κόμματα: η Ομάδα Στρόναχ του Αυστρο-Καναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ με ποσοστό 5,8%, καθώς και το φιλελεύθερο «NEOS» που αποσπά 4,6% και είναι η έκπληξη των εκλογών.

Εκτός Βουλής (το όριο εισόδου είναι 4%) βρίσκεται μικρότερο ακροδεξιό κόμμα Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας με ποσοστό 3,6% έναντι του 10,7% που είχε αποσπάσει στις τελευταίες εκλογές χάρη στον τότε αρχηγό του και στο μεταξύ αποβιώσαντα Γεργκ Χάιντερ.

Με ποσοστό γύρω στο 1%, Πειρατές και Κομμουνιστικό Κόμμα επίσης δεν θα εκπροσωπούνται στη Βουλή.

Αθροιστικά τα δύο μεγαλύτερα κόμματα βρέθηκαν την Κυριακή για πρώτη φορά μεταπολεμικά στην Αυστρία οριακά στο 50%, διατηρούν όμως πλειοψηφία 99 εδρών (απαραίτητες είναι 92 έδρες στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής) και μπορούν να συνεχίσουν την κυβερνητική τους συνεργασία, κάτι που θεωρείται ως η πιθανότερη εκδοχή, εάν ευοδωθούν οι σχετικές διερευνητικές συνομιλίες μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Στις πρώτες δηλώσεις του ο νικητής των σημερινών εκλογών αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών και μέχρι τώρα καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, τόνισε πως θα συνεχίσει να οδηγεί την Αυστρία με σιγουριά, σχηματίζοντας μια σταθερή κυβέρνηση χωρίς τους Ελεύθερους, με τους οποίους είχε ήδη στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία.

Ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Μίχαελ Σπίντελεγκερ παραδέχθηκε τις απώλειες του κόμματός του παραπέμποντας και στη μείωση της δύναμης των Σοσιαλδημοκρατών, κάτι που, όπως είπε, θα πρέπει να προβληματίσει και να υπάρξουν στο μέλλον προγράμματα και στόχοι για ανανέωση.

Ο ίδιος άφησε ανοικτό το θέμα μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας, επισημαίνοντας πως η πρωτοβουλία ανήκει στον αρχηγό του πρώτου κόμματος, χωρίς ο ίδιος να αποκλείει κυβερνητική συνεργασία του κόμματός του με τους Ελευθέρους, όπως είχε συμβεί το 2000 με τον συνασπισμό δεξιάς-ακροδεξιάς του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ με τον Γιεργκ Χάιντερ στην πλέον αμφιλεγόμενη μεταπολεμικά κυβέρνηση στην Αυστρία.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε εξέφρασε ικανοποίηση που το κόμμα του με ποσοστό 20,7% ξεπέρασε τον εκλογικό στόχο του 20%, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών ως μεγάλη εμπιστοσύνη προς το κόμμα του και τιμωρία των δύο «μεγάλων», Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος.

Ο ίδιος πρότεινε στους Σοσιαλδημοκράτες να εγκαταλείψουν την τακτική τους για «περιθωριοποίηση» όπως είπε, του κόμματός του και να προχωρήσουν σε συνασπισμό μαζί του, κάτι που αποκλείει βέβαια κατηγορηματικά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και ο αρχηγός του Βέρνερ Φάιμαν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024