Παρασκευή 10 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τρίζει η Ρώμη, προς ομαδική παραίτηση οι υπουργοί του Μπερλουσκόνι

Τρίζει η Ρώμη, προς ομαδική παραίτηση οι υπουργοί του Μπερλουσκόνι

Την πρόθεση πέντε υπουργών από το μπερλουσκονικό PdL να παραιτηθούν από την κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ενρίκο Λέτα ανακοίνωσε ο «δεύτερος τη τάξει» του κόμματος, Άντζελο Αλφάνο -θέτοντας την κυβέρνηση προ κατάρρευσης και τη χώρα ξανά στην δίνη της πολιτικής κρίσης. Ο Μπερλουσκόνι κάλεσε τους υπουργούς της κεντροδεξιάς να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και «απορρίπτει το τελεσίγραφο» Λέτα για δήλωση στήριξης από τους κυβερνητικούς εταίρους, εξοργισμένος ο πρωθυπουργός που προειδοποιεί ότι όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους.

Την πρόθεση πέντε υπουργών από το μπερλουσκονικό PdL να παραιτηθούν από την κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ενρίκο Λέτα ανακοίνωσε ο «δεύτερος τη τάξει» του κόμματος, Άντζελο Αλφάνο -θέτοντας την κυβέρνηση προ κατάρρευσης και την Ιταλία ξανά στη δίνη της πολιτικής κρίσης.

Ενώπιον της συνεδρίασης που θα κρίνει την αποπομπή του ή μη από τη Γερουσία, ο Μπερλουσκόνι κάλεσε τους υπουργούς της κεντροδεξιάς να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και φέρεται να «απορρίπτει το τελεσίγραφο» Λέτα, που θα ζητούσε δήλωση στήριξης στην ηγεσία του από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Ως αφορμή για την αποχώρηση των υπουργών ο Μπερλουσκόνι χρησιμοποίησε την αύξηση του ΦΠΑ. Είχε «ανεμίσει» αρκετές φορές τον τελευταίο καιρό το χαρτί της απόσυρσης της στήριξης στην κυβέρνηση εάν αποπεμφθεί από τη Γερουσία.

Την πρόθεση των πέντε υπουργών ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Αλφάνο το βράδυ του Σαββάτου -ο ίδιος, εκτός από «δεξί χέρι» του Καβαλιέρε, είναι αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών.

Εξοργισμένος ο Λέτα, «θα έρθετε προ των ευθυνών σας»

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο συνήθως ηπιότατος Λέτα, κατηγορώντας ανοικτά τον Μπερλουσκόνι πως «με αυτή την τρελή και ανεύθυνη πράξη στοχεύει μόνο να εξυπηρετήσει τα προσωπικά του συμφέροντα με τη δικαιολογία του ΦΠΑ».

Δείχνοντας πως θα επιμείνει στην επιδίωξή του να καλέσει σε δήλωση στήριξης στην κυβέρνηση, ο Λέτα υπογράμμισε πως «όλοι θα κληθούν στο Κοινοβούλιο να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα και οι Ιταλοί θα απορρίψουν αυτό το εξόφθαλμο ψέμα».

O Λέτα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρόεδρο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, τον οποίο και αναμένεται να συναντήσει ξανά την Κυριακή ή το αργότερο τη Δευτέρα (ο πρόεδρος είχε φύγει για τη Νάπολη). Ο Ναπολιτάνο έχει στραφεί με αυστηρότητα εναντίον των κινήσεων του PdL τις τελευταίες ημέρες, επικρίνοντας σθεναρά τους τόνους που κρατά ο Μπερλουσκόνι.

Με την αντιπαράθεση να έχει χτυπήσει κόκκινο τις τελευταίες ημέρες, ο ιταλός πρωθυπουργός είχε αναγκαστεί την Παρασκευή να διαλέξει την αναβολή για την ψήφιση οικονομικών μέτρων. Στη Βουλή κυριαρχεί το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) αλλά η Γερουσία, εξαιτίας του «παραμορφωτικού» εκλογικού νόμου, έχει μοιραστεί στα τρία.

Στις δημοσκοπήσεις, τα μπλοκ κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς εμφανίζονται περίπου ισοδύναμα. Σε περίπτωση νέας προσφυγής λοιπόν, χωρίς αλλαγή του εκλογικού νόμου, υπάρχει ο κίνδυνος νέου αδιεξόδου όπως εκείνο του Φεβρουαρίου.

Το κλίμα έχει αποτυπωθεί και στις αγορές και η επιστροφή στον αστερισμό της πολιτικής κρίσης συνοδεύεται από αναζωπύρωση των πιέσεων στα ιταλικά «χαρτιά»: Σε δημοπρασία δεκαετών ομολόγων την Παρασκευή, το ιταλικό κόστος δανεισμού αυξήθηκε σε υψηλό τριμήνου, ενώ το spread έχει πάρει ξανά την ανιούσα και το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεινε στο «πλην» κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Επιμέλεια: Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Καρεμπέ: «Ολυμπιακός, ο ένας και ο μοναδικός»

Ήταν ο πρώτος που το είπε, «να πάμε τον Ολυμπιακό σε έναν ευρωπαϊκό τελικό», τώρα μπορεί να απολαύσει αυτό που έλεγε και έγινε πραγματικότητα. Το πανηγυρικό ποστ του Γάλλου μετά τον θρίαμβο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 10 Μαϊου 2024