Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγή στη βάση του SPD εξετάζει ο αρχηγός του για Μεγάλο Συνασπισμό

Προσφυγή στη βάση του SPD εξετάζει ο αρχηγός του για Μεγάλο Συνασπισμό

Σε πλήρη κίνηση έχουν μπει οι διαβουλεύσεις και οι ζυμώσεις στα γερμανικά κόμματα για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης: Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ φέρεται, όπως διαρρέει στον Τύπο, να προτίθεται να θέσει στην κρίση της βάσης του κόμματος την όποια πρόταση για κυβερνητική συνεργασία με το CDU της Μέρκελ. Απρόβλεπτη θεωρείται η έκβαση του «μίνι συνεδρίου» των Σοσιαλδημοκρατών την Παρασκευή, καθώς έχει ήδη διαμορφωθεί το μπλοκ που αντιτίθεται στο Μεγάλο Συνασπισμό.

Σε πλήρη κίνηση έχουν μπει οι διαβουλεύσεις και οι ζυμώσεις στα γερμανικά κόμματα για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης: Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ φέρεται, όπως διαρρέει στον Τύπο, να προτίθεται να θέσει στην κρίση της βάσης του κόμματος την όποια πρόταση για κυβερνητική συνεργασία με το CDU της Μέρκελ.

Το «μίνι συνέδριο» των Σοσιαλδημοκρατών γίνεται την Παρασκευή και, εκτός από την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, εξετάζεται φυσικά κυρίως ο Μεγάλος Συνασπισμός. Η έκβαση της προκαταρκτικής, για αυτό το ζήτημα, συνάντησης θεωρείται απρόβλεπτη καθώς έχει ήδη διαμορφωθεί μπλοκ στελεχών που αντιτίθεται στο Μεγάλο Συνασπισμό.

Η συνάντηση γίνεται κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ 200 αντιπροσώπων. Στην πρώτη γραμμή της αντίθεσης στο Μεγάλο Συνασπισμό έχουν βγει στελέχη του SPD από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (πρωθυπουργός της είναι η «βαρόνη» του SPD Χάνελορε Κραφτ) τα οποία φοβούνται την φθορά των Σοσιαλδημοκρατών εξαιτίας των υποχωρήσεων απέναντι στο CDU την ώρα που προσπαθούν να αποκαταστήσουν το κόμμα.

Η ηγετική «τριάδα» του κόμματος, ο Γκάμπριελ, ο Πέερ Στάινμπρουκ και ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, φαίνεται πως θεωρούν τον Μεγάλο Συνασπισμό αναπόφευκτο. Των διαβουλεύσεων ηγείται ο Γκάμπριελ, ο οποίος έχει φροντίσει να τονίσει πως το ενδεχόμενο συνεργασίας με το CDU είναι σε κάθε περίπτωση ζήτημα πολιτικού περιεχομένου και όχι τακτικισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το SPD που επικαλείται η Sueddeutsche Zeitung, ο Γκάμπριελ προτίθεται να προτείνει στο κόμμα να ληφθεί η τελική απόφαση για συνεργασία ή όχι από τη βάση του κόμματος.

Σε περίπτωση που αυτό προχωρήσει, ο Γκάμπριελ προσωπικά θα έχει συνδέσει το μέλλον του στο κόμμα με την τύχη της πρότασης για Μεγάλο Συνασπισμό. Θεωρείται ότι εάν στηθεί εσωκομματική κάλπη για συνεργασία με το CDU, αυτό θα γίνει πριν το προγραμματισμένο συνέδριο του SPD στα μέσα Νοεμβρίου -οπότε, σε περίπτωση καταψήφισης της συγκυβέρνησης, τα στελέχη που θα πρωτοστατήσουν στις συνομιλίες με τους Χριστιανοδημοκράτες δεν θα είναι εύκολα σε θέση να διεκδικήσουν ηγετικές θέσεις μέσα στο κόμμα.

Η επιλογή της εσωκομματικής κάλπης στα περίπου 450.000 μέλη του κόμματος (σε τέτοια έκταση αναφέρει το Spiegel, βάσει δικών του πληροφοριών, πως θα φτάσει η στροφή στη βάση του SPD) δεν διασφαλίζει μόνο την «συμμετοχική» λήψη της απόφασης αλλά αποτιμάται και ως στρατηγική της ηγεσίας του κόμματος για την πρόληψη ενίσχυσης των αντιδράσεων -όσο πιο «δεδομένος» εμφανίζεται ο Μεγάλος Συνασπισμός, τόσο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει να ενισχυθεί η αντίθεση σε αυτόν. Επιπλέον, η κάλπη θα ήταν ένα ακόμη μέσο πίεσης στις διαβουλεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Επιμέλεια: Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024