Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Ο Θεός μας έπλασε ελεύθερους» λέει ο Πάπας για τους ομοφυλόφιλους

«Ο Θεός μας έπλασε ελεύθερους» λέει ο Πάπας για τους ομοφυλόφιλους

Το ηθικό οικοδόμημα της Εκκλησίας θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος εάν δεν ισορροπήσει τους διχαστικούς κανόνες για τις αμβλώσεις, τους ομοφυλόφιλους και την αντισύλληψη... Σε μία εντυπωσιακά εκ βαθέων και μακροσκελή συνέντευξη στο Civiltà Cattolica, ο Πάπας Φραγκίσκος παρουσιάζει το όραμά του για την Καθολική Εκκλησία του σήμερα, μιλά για τη μόνη δογματική του βεβαιότητα και κάνει άνοιγμα στους ομοφυλόφιλους.

Το ηθικό οικοδόμημα της Εκκλησίας θα καταρρεύσει «σαν χάρτινος πύργος» εάν δεν ισορροπήσει τους διχαστικούς κανόνες για τις αμβλώσεις, τους ομοφυλόφιλους και την αντισύλληψη με την μεγαλύτερη ανάγκη να γίνει η ίδια πιο εύσπλαχνη και να απλώνει το χέρι σε όλους -ένα «νοσοκομείο στο πεδίο της μάχης» γιατρεύοντας τις πληγές των πιστών και αναζητώντας εκείνους που έχουν πληγωθεί, αποκλειστεί ή παρασυρθεί…

Σε μία εντυπωσιακά εκ βαθέων και μακροσκελή συνέντευξη στο ιστορικό δεκαπενθήμερο περιοδικό των ιησουιτών Civiltà Cattolica, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Φραγκίσκος παρουσιάζει το όραμά του για την Καθολική Εκκλησία, θέτοντας την ευσπλαχνία στην «καρδιά» της αποστολής της.

Ο Αργεντινός Μπεργκόλιο μιλά για τη μόνη δογματική του βεβαιότητα -ο Θεός είναι παρόν στη ζωή κάθε ανθρώπου- και τονίζει ότι οι δογματικοί κανόνες δεν μπορεί να είναι η μόνη εστία προσοχής της Εκκλησίας.

Μία στάση και ένα όραμα για την Καθολική Εκκλησία του σήμερα που ξεχωρίζει και έχει ξεχωρίσει από την πρώτη στιγμή, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τις προτεραιότητες των άμεσων προκατόχων του, Ιωάννη Παύλου Β’ και Βενέδικτου ΙΣτ’, για τους οποίους το δόγμα ήταν απόλυτα κυρίαρχο, ένας προσανατολισμός που καθοδήγησε την εκλογή γενεών επισκόπων και καρδιναλίων παγκοσμίως.

«Δεν μπορούμε να επιμένουμε μόνο στα ζητήματα που συνδέονται με την άμβλωση, το γάμο των ομοφυλόφιλων ή τις μεθόδους αντισύλληψης. Αυτό δεν είναι δυνατό. Εγώ δεν έχω μιλήσει πολύ γι’ αυτά τα ζητήματα, και γι’ αυτό με έχουν επικρίνει» αναφέρει ο Πάπας -(μόλις την περασμένη εβδομάδα ο επίσκοπος του Ρόουντ Άιλαντ έγραφε ότι είναι «απογοητευμένος» επειδή ο Πάπας δεν έχει αναφερθεί στο ζήτημα της άμβλωσης αφότου ανέλαβε τα ηνία).

«Όταν όμως μιλάς, πρέπει να μιλάς μέσα σε ένα πλαίσιο. Τη θέση της Εκκλησίας τη γνωρίζουμε και εγώ είμαι γιος της Εκκλησίας, όμως δεν είναι απαραίτητο να μιλάμε συνέχεια γι’ αυτά. Ένα ιεραποστολικό πρόγραμμα φροντίδας δεν πρέπει να έχει εμμονή με το να ‘βομβαρδίζει’ διαρκώς τους ανθρώπους με δόγματα. Οι ιεραποστολικές διακηρύξεις εστιάζονται σε αυτό που είναι ουσιώδες, συγκινεί και προσελκύει τους ανθρώπους περισσότερο» αντιτείνει ο Φραγκίσκος.

«Πρέπει να βρούμε νέα ισορροπία: αλλιώς ακόμη και το ηθικό οικοδόμημα της Εκκλησίας θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος» λέει ο Πάπας και υπογραμμίζει πως για τον ίδιο η Εκκλησία θα πρέπει να σαν «ένα νοσοκομείο που στήνεται στο πεδίο μετά τη μάχη», γιατρεύοντας τις πληγές των πιστών της και αναζητώντας εκείνους που έχουν πληγωθεί, αποκλειστεί ή παρασυρθεί.

«Είναι άσκοπο να ρωτάς έναν βαριά τραυματισμένο ασθενή εάν έχει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή αρτηριακή πίεση. Είναι οι πληγές του που πρέπει να γιατρευτούν. Για τα υπόλοιπα μπορούμε να μιλήσουμε μετά. Τώρα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα γιατρέψουμε αυτές τις πληγές» σημειώνει ο ποντίφικας στην «καρδιά» της συνέντευξής του.

«Η Εκκλησία κάποιες φορές έχει ‘κλειστεί’ σε μικρά πράγματα, στενόμυαλους κανόνες. Το πιο σημαντικό πράγματα είναι η πρώτη διακήρυξη: Ο Ιησούς Χριστός σε έσωσε’» προσθέτει.

Και παράλληλα κάνει άνοιγμα στους ομοφυλόφιλους προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα από τις καινοτόμες θέσεις που είχε διατυπώσει το καλοκαίρι. Ο Πάπας είχε προκαλέσει αίσθηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπους όταν ρωτήθηκε σχετικά με ομοφυλόφιλους ιερείς. «Ποιος είμαι εγώ που θα κρίνω;» είπε, από τη στιγμή που αναζητούν το Θεό και έχουν καλή θέληση.

Στη συνέντευξή του στη Civiltà Cattolica ο Φραγκίσκος επισήμανε ότι όταν βρέθηκε στο Μπουένος Άιρες έλαβε γράμματα από ομοφυλόφιλους που ήταν «κοινωνικά τραυματισμένοι» διότι του είπαν πως η Εκκλησία τους έχει παραμερίσει.

«Όμως δεν είναι αυτή η πρόθεση της Εκκλησίας. Στην πτήση επιστροφής από το Ρίο ντε Ζανέιρο είπα ότι εάν ένας ομοφυλόφιλος έχει καλή θέληση και αναζητά τον Θεό, ποιος είμαι εγώ που θα τον κρίνω» δήλωσε για να προσθέσει: «Ο Θεός μας έπλασε ελεύθερους και η πνευματική ανάμειξη στην προσωπική ζωή ενός ανθρώπου δεν είναι δυνατή».

Η μόνη δογματική βεβαιότητα για τον Πάπα, όπως αναφέρει στη συνέντευξή του, είναι το γεγονός ότι ο Θεός βρίσκεται στη ζωή κάθε ανθρώπου -«ακόμη και εάν η ζωή ενός ανθρώπου ήταν μία καταστροφή, εάν έχει καταστραφεί από κακές συνήθειες, ναρκωτικά ή ο,τιδήποτε είναι αυτό, ο Θεός είναι στη ζωή τους. Κάθε άνθρωπος μπορεί και πρέπει να τον ψάξει στη ζωή του».

Στις 12.000 χιλιάδες λέξεις που «μετρά» η συνέντευξη του Πάπα (η οποία δημοσιεύτηκε παράλληλα σε εκδόσεις των ιησουιτών διεθνώς), ο Φραγκίσκος αναφέρεται μέχρι και στους αγαπημένους του συνθέτες, καλλιτέχνες και συγγραφείς και στις αγαπημένες του ταινίες (Μότσαρτ, Καραβάτζιο, Ντοστογιέφσκι, και ‘La Strada’ του Φελίνι).

Λέει ακόμη ότι προσεύχεται παντού, ακόμη και όταν βρίσκεται στον οδοντίατρο, και εξηγεί ότι επέλεξε να μείνει στην Αγία Μάρθα και όχι στα πολυτελή παπικά διαμερίσματα «γιατί χωρίς να βλέπει κόσμο δεν μπορεί να ζήσει».

«Είμαι ένας αμαρτωλός. Αυτό είμαι. Ένας αμαρτωλός στον οποίο έστρεψε το βλέμμα του ο Κύριος. Αυτό είπα όταν ερωτήθηκα εάν αποδέχομαι την εκλογή μου ως ποντίφικας» αναφέρει επίσης στην μακροσκελή του συνέντευξη, ενώ αναφερόμενος στον χαρακτήρα του λέει πως είναι απείθαρχος, «έτσι γεννήθηκε»…

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τουλάχιστον 78 νεκροί και 105 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η πολιτεία που έχει πληγεί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία είναι «εμπόλεμη ζώνη», «πρόκειται για σενάριο πολέμου και θα χρειαστούμε μεταπολεμικά μέτρα», τονίζει ο κυβερνήτης της Εντουάρντου Λάιτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024