Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακύρωσε η πρόεδρος της Βραζιλίας επίσκεψη στις ΗΠΑ λόγω NSA

Ακύρωσε η πρόεδρος της Βραζιλίας επίσκεψη στις ΗΠΑ λόγω NSA

Γυρνά την πλάτη στον Μπαράκ Ομπάμα η πρόεδρος της Βραζιλίας ακυρώνοντας την προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας του σκανδάλου κατασκοπείας στο οποίο εμπλέκεται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA) -«θύμα» της οποίας ήταν η ίδια η Ντίλμα Ρούσεφ, στενοί συνεργάτες της, εκατομμύρια Βραζιλιάνοι, καθώς και ο πετρελαϊκός κολοσσός Petrobras.

Γυρνά την πλάτη στον Μπαράκ Ομπάμα η πρόεδρος της Βραζιλίας ακυρώνοντας την προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας του σκανδάλου κατασκοπείας στο οποίο εμπλέκεται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA) -«θύμα» της οποίας ήταν και η ίδια η Ντίλμα Ρούσεφ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αναβληθεί η επίσκεψη, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 23 Οκτωβρίου, επειδή «δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες» προκειμένου να πραγματοποιηθεί στην καθορισμένη ημερομηνία.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε με ξεχωριστή ανακοίνωση την αναβολή της επίσκεψης.

Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί και συνομιλήσει πρόσφατα κατ’ ιδίαν στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20.

«Ο πρόεδρος [Ομπάμα] είπε ότι κατανοεί και λυπάται για την ανησυχία που προκάλεσαν στη Βραζιλία οι αποκαλύψεις για τις υποτιθέμενες δραστηριότητες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και κατέστησε σαφές ότι δεσμεύεται να συνεργαστεί με την πρόεδρο Ρούσεφ και την κυβέρνησή της, μέσω της διπλωματικής οδού, ώστε να ξεπεραστεί το θέμα αυτό που προκαλεί εντάσεις στις διμερείς σχέσεις μας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Η επίσκεψη της Ντίλμα Ρούσεφ στην Ουάσινγκτον θα μετατεθεί σε άλλη ημερομηνία, πρόσθεσε.

Η Μπραζίλια ζητά εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον για τις παρακολουθήσεις των ιδιωτικών επικοινωνιών της προέδρου από την NSA.

Οι αποκαλύψεις αυτές βασίστηκαν στα έγγραφα που παρέδωσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν στον δημοσιογράφο Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος ζει στο Ρίο ντε Ζανέιρο. Τις τελευταίες εβδομάδες το βραζιλιάνικο τηλεοπτικό κανάλι TV Globo αποκάλυψε ότι η NSA παρακολουθούσε όχι μόνο την Ρουσέφ, αλλά και τους στενούς συνεργάτες της, εκατομμύρια Βραζιλιάνους καθώς και τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας, τον πετρελαϊκό κολοσσό Petrobras.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024