Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Με επεισόδια έληξε η πολύμηνη διαμαρτυρία των καθηγητών στο Μεξικό

Με επεισόδια έληξε η πολύμηνη διαμαρτυρία των καθηγητών στο Μεξικό

Με τη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού γράφτηκε το τελευταίο (μέχρι νεωτέρας) κεφάλαιο στην κόντρα της κυβέρνησης-καθηγητών στο Μεξικό, μια κόντρα που κράτησε μήνες με αφορμή την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Οι Αρχές στην Πόλη του Μεξικού έδιωξαν με τη βία τους τελευταίους «κατασκηνωτές» από την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας.

Με τη χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού γράφτηκε το τελευταίο (μέχρι νεωτέρας) κεφάλαιο στην κόντρα της κυβέρνησης-καθηγητών στο Μεξικό, μια κόντρα που κράτησε μήνες με αφορμή το νομοσχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Οι Αρχές στην Πόλη του Μεξικού έδιωξαν με τη βία τους τελευταίους «κατασκηνωτές» από την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομική επέμβαση για τη διάλυση και των τελευταίων συγκεντρωθέντων αποτελεί νέο δεδομένο σε μια χώρα, όπου είναι ακόμα ζωντανές οι μνήμες από την αστυνομική βία κατά των φοιτητών, το 1968 και το 1971.

Πάντως, προτού υπάρξει η αστυνομική επιχείρηση, η πλειονότητα των καθηγητών είχε συμφωνήσει να εγκαταλείψει την πλατεία, εν όψει και των διήμερων εορτασμών για την επέτειο της ανεξαρτησίας.

Ωστόσο, υπήρξε μια μικρή ομάδα που αρνήθηκε να φύγει. Στα επεισόδια που σημειώθηκαν έγιναν 31 συλλήψεις (κανείς από τους συλληφθέντες δεν είναι καθηγητής), ενώ τραυματίστηκαν και 11 αστυνομικοί.

Οι διαδηλώσεις των καθηγητών είχαν κορυφωθεί τον Αύγουστο με καταλήψεις κτιρίων, κλείσιμο δρόμων, πορείες διαμαρτυρίας κλπ.

Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της Μεγάλης Συμφωνίας (Gran Pacto) μεταξύ του προέδρου Πένια Νιέτο και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, η κυβέρνηση προκειμένου να αποδείξει ότι εννοεί όσα λέει στο θέμα της μεταρρύθμισης στο χώρο της παιδείας, προχώρησε σε μια σχεδόν ασύλληπτη κίνηση: συνέλαβε και έκλεισε στη φυλακή την ισχυρότερη γυναίκα του Μεξικού.

Πρόκειται για την 68χρονη Έλμπα Έστερ Γκορδίγιο, επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης των καθηγητών με 1,5 εκατομμύριο μέλη.

Η Αστυνομία της πέρασε χειροπέδες, ενώ επέστρεφε στη χώρα από το Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, με την κατηγορία της κατάχρησης ύψους 120 εκατ. ευρώ. Η ίδια αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Ο Εισαγγελέας κατηγορεί την Γκορδίγιο για υπεξαίρεση των εισφορών των εκπαιδευτικών, χρήματα που στη συνέχεια γίνονταν ακριβά ακίνητα στις ΗΠΑ ή πλαστικές επεμβάσεις για την ίδια την 68χρονη.

Ο νέος νόμος για την Παιδεία χτυπά ευθέως πολλά από τα προνόμια που απολάμβανε ο κλάδος, χάρη και στις προσπάθειες της Γκορδίγιο.

Μεταξύ άλλων, θα μπει τέλος στη δυνατότητα αγοράς ή μεταβίβασης μιας θέσης εκπαιδευτικού, θα καθιερωθεί σύστημα αξιολόγησης, ενώ πρόκειται να γίνει απογραφή για τον πραγματικό αριθμό των υπηρετούντων στη δημόσια εκπαίδευση.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η πλατεία άνοιξε και ο πρόεδρος Πένια Νιέτο πήρε μια βαθιά πολιτική «ανάσα», οι διαμαρτυρίες των καθηγητών δεν πρόκειται να σταματήσουν.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αποστολόπουλος: «Ζω ένα όνειρο»

Ο Απόστολος Αποστολόπουλος μίλησε για το όνειρο που ζει τις τελευταίες μέρες με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024