Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η έκθεση του ΟΗΕ θα επιβεβαιώνει τη χρήση χημικών, εκτιμά ο Μπαν Γκι-μουν

Η έκθεση του ΟΗΕ θα επιβεβαιώνει τη χρήση χημικών, εκτιμά ο Μπαν Γκι-μουν

Εν αναμονή της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Συρία βρίσκεται η διεθνής κοινότητα. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού δήλωσε ότι η έκθεση θα επιβεβαιώνει πιθανότατα τη χρήση χημικών όπλων. Παράλληλα, τόνισε ότι ο σύρος πρόεδρος έχει διαπράξει πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Δεν είπε, πάντως, εάν το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση με τα χημικά.

Εν αναμονή της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την επίθεση της 21ης Αυγούστου στη Συρία βρίσκεται η διεθνής κοινότητα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού δήλωσε ότι η έκθεση θα επιβεβαιώνει πιθανότατα τη χρήση χημικών όπλων.

«Πιστεύω ότι η έκθεση θα καταλήγει συντριπτικά ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, αν και δεν μπορώ να το πω δημοσίως αυτή τη στιγμή, πριν λάβω την έκθεση» δήλωσε ο Μπαν Γκι-μουν στη διάρκεια συνεδρίασης του ΟΗΕ.

Παράλληλα, ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε ότι ο σύρος πρόεδρος έχει διαπράξει πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Δεν είπε, πάντως, εάν το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση με τα χημικά.

Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και Ρωσία εξετάζουν το σχέδιο για την παράδοση του ελέγχου του χημικού οπλοστασίου της Συρίας σε διεθνείς οργανισμούς.

Η Δαμασκός έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης στη Σύμβαση απαγόρευσης των χημικών όπλων.

Την Παρασκευή, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ανακοίνωσε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ Μέκνταντ επικοινώνησε με τον οργανισμό και υπέβαλε αίτημα για τεχνική βοήθεια.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης του σύρου προέδρου εντάσσεται στην δέσμευση που ανέλαβε στο πλαίσιο του ρωσικού σχεδίου να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού, για να αποφευχθούν αμερικανικά πλήγματα.

Η Ουάσινγκτον παραμένει, πάντως, επιφυλακτική.

Σε συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ στη Γενεύη, συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν στη Νέα Υόρκη στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Τόσο ο Σεργκέι Λαβρόφ, όσο και ο Τζον Κέρι έκαναν λόγο για μία εποικοδομητική συζήτηση και τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Την Παρασκευή, ο γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι επίθεση που σημειώθηκε την 21η Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού και για την οποία το Παρίσι επιρρίπτει την ευθύνη στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είχε εντοπιστεί την ίδια ημέρα από τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Εν τω μεταξύ, η ρωσική εφημερίδα Izvestia πρότεινε στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να της αποστείλει προς δημοσίευση ένα άρθρο γνώμης για τη Συρία, μετά τη δημοσίευση ενός αντίστοιχου άρθρου από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην εφημερίδα New York Times, που προκάλεσε αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

Ο Αλεξάντρ Μαϊλιούτιν, διευθυντής σύνταξης της Izvestia, που τον Αύγουστο δημοσίευσε μια αποκλειστική συνέντευξη του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, απευθύνθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την πρόταση αυτή, μετέδωσε το πρακτορείο Itar-Tass. Δεν είναι γνωστή η απάντηση του αμερικανού προέδρου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024