Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Με τη διπλωματία σε πρώτο πλάνο το διάγγελμα Ομπάμα για τη Συρία

Με τη διπλωματία σε πρώτο πλάνο το διάγγελμα Ομπάμα για τη Συρία

Η διπλωματία μπήκε στο πρώτο πλάνο του τηλεοπτικού διαγγέλματος του Μπαράκ Ομπάμα στον αμερικανικό λαό σχετικά με τη Συρία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ περιορίστηκε να εξηγήσει την ηθική υποχρέωση να μην μείνει ατιμώρητη η χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ, επαναλαμβάνοντας ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν η ρωσική πρόταση θα φέρει αποτελέσματα.

Η διπλωματία μπήκε στο πρώτο πλάνο του τηλεοπτικού διαγγέλματος του Μπαράκ Ομπάμα στον αμερικανικό λαό σχετικά με τη Συρία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ περιορίστηκε να εξηγήσει την ηθική υποχρέωση να μην μείνει ατιμώρητη η χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ, επαναλαμβάνοντας ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν η ρωσική πρόταση θα φέρει αποτελέσματα.

Ο Ομπάμα εξήγησε ότι από την αρχή της κρίσης στη χώρα της Μέσης Ανατολής οι ΗΠΑ ήταν αντίθετες στη χρήση στρατιωτικής βίας, καθώς δεν πίστευαν ότι μια εμφύλια σύρραξη θα επιλυθεί με επέμβαση.

Ωστόσο, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή μετά τις εικόνες και τις αναφορές για χρήση χημικών όπλων.

«Οι εικόνες από εκείνη τη σφαγή ήταν πραγματικά αρρωστημένες. Εκείνο το τρομερό βράδυ της 21ης Αυγούστου, ο κόσμος είδε με κάθε λεπτομέρεια τη φρίκη των χημικών και διαπίστωσε γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των λαών έχει απορρίψει τη χρήση τους, τα έχει χαρακτηρίσει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.»

Για μια ακόμα φορά επανέλαβε ότι πίσω από τη χρήση χημικών είναι το καθεστώς Ασαντ. Εξήγησε: «Μοίρασαν μάσκες στους στρατιώτες τους και μετά εξαπέλυσαν επίθεση από μία περιοχή που ελέγχουν με στόχο 11 γειτονιές, τις οποίες το καθεστώς προσπαθεί να ‘καθαρίσει’ από τους αντάρτες.»

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η χρήση χημικών δεν είναι απλά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο, αλλά απειλεί και την ασφάλεια των ΗΠΑ. Συνέχισε λέγοντας ότι αν δεν υπάρξει απάντηση, κανείς δεν είναι σε θέση να σταματήσει άλλους τυράννους από το να χρησιμοποιήσουν παρόμοια όπλα.

Εξήγησε ότι μετά από σκέψη, η κυβέρνησή του αποφάσισε να απαντήσει με «στοχευμένες στρατιωτικές επιθέσεις», ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν πρόκειται να πατήσει αμερικανική στρατιωτική μπότα στο έδαφος της Συρίας.

«Αρκετοί στο Κογκρέσο αναρωτιούνται αν έχει νόημα μια τέτοια επιχείρηση αν δεν βγει από τη μέση ο Ασαντ. Αρκετοί μάλιστα είπαν ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα ένα χτύπημα που απλά θα ‘γρατζουνίσει’ το καθεστώς. Θέλω να είμαι σαφής: οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν κάνουν ‘γρατζουνιές’» δήλωσε.

Πάντως, ο Ομπάμα καλωσόρισε τη ρωσική πρόταση, αλλά διευκρίνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν αυτή θα έχει αποτέλεσμα.

«Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να καθιστά απολύτως σαφές ότι το καθεστώς θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του» συνέχισε.

«Κατά συνέπεια, ζήτησα από το Κογκρέσο να μεταθέσει την ημερομηνία της ψηφοφορίας, ενώ θα αναζητούμε τη διπλωματική λύση» κατέληξε.

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι το διάγγελμα Ομπάμα, το οποίο μέχρι πριν από λίγες μέρες ήταν το «κλειδί» για τις εξελίξεις στη Συρία, τελικά πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, καθώς σε πρώτο πλάνο βρίσκεται πλέον η διπλωματική πρωτοβουλία της Ρωσίας.

Μάλιστα, η ισπανική εφημερίδα El Pais, σημειώνει ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρόεδρος απέφυγε το Οβάλ Γραφείο -όπως είχε πράξει στο παρελθόν ο Μπους σε ανάλογες επιχειρήσεις- και προτίμησε το διάδρομο αίθουσας του Λευκού Οίκου.

«Το διάγγελμα του προέδρου δεν είχε πάθος ούτε νέα επιχειρήματα για την ανάγκη στρατιωτικής λύσης» σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024