Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νίκη της κεντροδεξιάς στη Νορβηγία, στο κατώφλι της κυβέρνησης η ακροδεξιά

Νίκη της κεντροδεξιάς στη Νορβηγία, στο κατώφλι της κυβέρνησης η ακροδεξιά

Νίκη της κεντροδεξιάς έβγαλαν οι κάλπες στη Νορβηγία. Δύο χρόνια μετά από τις δολοφονίες που πραγματοποίησε ο ακροδεξιός Άντερς Μπρέιβικ, το Συντηρητικό Κόμμα με επικεφαλής την Έρνα Σόλμπεργκ ετοιμάζεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το ακροδεξιό Κόμμα της Προόδου που τάσσεται κατά της μετανάστευσης.

Νίκη της κεντροδεξιάς έβγαλαν οι κάλπες στη Νορβηγία. Δύο χρόνια μετά από τις δολοφονίες που πραγματοποίησε ο ακροδεξιός Άντερς Μπρέιβικ, το Συντηρητικό Κόμμα με επικεφαλής την Έρνα Σόλμπεργκ ετοιμάζεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το ακροδεξιό Κόμμα της Προόδου που τάσσεται κατά της μετανάστευσης.

Πρόκειται για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μετά το δολοφονικό αμόκ του Άντερς Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 άτομα το 2011. Ο Μπρέιβικ υπήρξε στο παρελθόν μέλος του Κόμματος της Προόδου.

Με το 97% των ψήφων καταμετρημένα, τα κεντροδεξιά κόμματα συγκεντρώνουν 96 από τις 169 έδρες στη Βουλή. Η κεντροαριστερά συγκέντρωσε 72 έδρες.

Το Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο απέσπασε το 26,8% των ψήφων, ενισχύεται από την άνοδο των δεξιών κομμάτων. Οι Εργατικοί του Στόλτενμπεργκ συγκέντρωσαν ποσοστό 30,9% και δεν καταφέρνουν να βρουν συμμάχους για κυβέρνηση συνασπισμού.

Η Έρνα Σόλμπεργκ, επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος, καλείται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, μετά την παραδοχή εκ μέρους του πρωθυπουργού Γιενς Στόλτενμπεργκ της εκλογικής του ήττας.

Η Έρνα Σόλμπεργκ χαρακτήρισε τη νίκη της «ιστορική για τα κόμματα της κεντροδεξιάς».

Ωστόσο, η αναζήτηση συμμάχων αναμένεται να είναι δύσκολη, καθώς το ενδεχόμενο συμμετοχής του Κόμματος της Προόδου στον κυβερνητικό συνασπισμό δεν αποκλείεται να αποτρέψει άλλους πιθανούς συμμάχους, όπως τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους.

Αν και το ακροδεξιό Κόμμα της Προόδου έχει χαμηλώσει τους τόνους της ρητορικής, θεωρείται από πολλούς ως υπερβολικά ακραίο κόμμα για να λάβει μέρος στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι Συντηρητικοί δεν μπορούν να αγνοήσουν τις 29 έδρες του ακροδεξιού κόμματος. Η πρόεδρος του κόμματος Σιβ Γιένσεν δήλωσε ότι θα είναι σκληρή, αλλά ρεαλίστρια στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το ακροδεξιό κόμμα ενδέχεται να βρεθεί στην κυβέρνηση. Μάλιστα, εάν Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι αρνηθούν να συμμετάσχουν, τότε η Σόλμπεργκ θα κληθεί να συνεργαστεί μόνο με το κόμμα της Προόδου, σχηματίζοντας κυβέρνηση μειοψηφίας.

«Φυσικά θα αντιμετωπίσουμε μερικές δυσκολίες» δήλωσε ο Γιανς Τόρενς Σάνερ, αντιπρόεδρος των Συντηρητικών. «Αλλά είχαμε καλή συνεργασία τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Κοινοβούλιο. Ελπίζουμε ότι και τα τέσσερα κόμματα θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση».

Ο ηγέτης των Εργατικών, Γιενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί, αφού παρουσιάσει τον προϋπολογισμό τον επόμενο μήνα.

Πρόσθεσε ότι το κόμμα του «προσπάθησε να κάνει αυτό που δεν έκανε σχεδόν κανένας άλλος, να κερδίσει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στη σειρά, αλλά αυτό αποδείχθηκε δύσκολο».

Η Έρνα Σόλμπεργκ θα γίνει η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της Νορβηγίας και η πρώτη Συντηρητική πρωθυπουργός από το 1990.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι δύο βασικότερες θέσεις στην κυβέρνηση (ίσως και τρεις) θα καλυφθούν από γυναίκες.

Η μεταστροφή της «Σιδηράς Έρνα»

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό που οδήγησε την Σόλμπεργκ στην πρωθυπουργία ήταν η μεταμόρφωσή της από «Σιδηρά Έρνα» σε μία πιο μετριοπαθή εκδοχή της.

Η Σόλμπεργκ που κατηγορείτο ότι νοιαζόταν περισσότερο για τις φορολογικές περικοπές των πλουσίων και των επιχειρήσεων από την ευημερία των Νορβηγών, έγραψε το 2011 ένα βιβλίο με τίτλο «Άνθρωποι, όχι Δισεκατομμύρια» που την μετέτρεψε σε δημοφιλή πολιτική φιγούρα.

Κι ενώ ως υπουργός σε τοπική κυβέρνηση της είχε δοθεί το παρατσούκλι «Σιδηρά Έρνα» για την αυστηροποίηση των μέτρων μετανάστευσης, η ιστοσελίδα της προεκλογικής της εκστρατείας εν έτει 2013 έχει φωτογραφίες από καρδιές, την ίδια να χαμογελάει , ενώ υπόσχεται περισσότερες δουλειές, ιατρική περίθαλψη και καλύτερη παιδεία.

«Όταν οι δημοσιογράφοι σου δίνουν ένα παρατσούκλι, είναι πολύ δύσκολο να το ξεφορτωθείς» λέει η ίδια για το χαρακτηρισμό που της αποδόθηκε, ο οποίος μοιάζει με εκείνον της Μάργκαρετ Θάτσερ.

«Πιστεύαμε ότι ο κόσμος θα πίστευε ότι ενδιαφερόμαστε και φροντίζουμε για την καθημερινότητά του. Αλλά οι περισσότεροι μας έβλεπαν ως ικανούς να διαχειριζόμαστε την οικονομία, αλλά χωρίς να δείχνουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην καθημερινή ζωή των πολιτών» προσθέτει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024