Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ανοικτός μεν, επιφυλακτικός δε ο Ομπάμα για τη νέα πρόταση στο Συριακό

Ανοικτός μεν, επιφυλακτικός δε ο Ομπάμα για τη νέα πρόταση στο Συριακό

Πιθανό «βήμα εμπρός» χαρακτηρίζει ο Μπαράκ Ομπάμα την πρόταση να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το συριακό χημικό οπλοστάσιο, παραμένοντας πάντως επιφυλακτικός για το κατά πόσο θα τηρούσε κάτι τέτοιο το καθεστώς Άσαντ. Επέμεινε μάλιστα, στο «μπαράζ» συνεντέυξεών του, ότι η πρόταση είναι άλλος ένας λόγος να περάσει το ψήφισμα για τη Συρία στο Κογκρέσο ώστε να μείνει σταθερή η πίεση στη Δαμασκό. Ανέβαλε η πλειοψηφία στη Γερουσία το σχέδιο για δοκιμαστική ψηφοφορία ενώπιον των διπλωματικών εξελίξεων, αντίθετους σε πλήγμα εμφανίζει δημοσκόπηση τους Αμερικανούς.

Πιθανό «βήμα εμπρός» χαρακτηρίζει ο Μπαράκ Ομπάμα την πρόταση να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το συριακό χημικό οπλοστάσιο, παραμένοντας πάντως επιφυλακτικός για το κατά πόσο θα τηρούσε κάτι τέτοιο το καθεστώς Άσαντ. Επέμεινε μάλιστα, στο «μπαράζ» συνεντέυξεών του, ότι η πρόταση είναι άλλος ένας λόγος να περάσει το ψήφισμα για τη Συρία στο Κογκρέσο ώστε να μείνει σταθερή η πίεση στη Δαμασκό.

Ανέβαλε η πλειοψηφία στη Γερουσία το σχέδιο για δοκιμαστική ψηφοφορία ενώπιον των διπλωματικών εξελίξεων, αντίθετους σε πλήγμα εμφανίζει δημοσκόπηση τους Αμερικανούς. Παράλληλα, Κίνα και Ιράν δήλωσαν την υποστήριξή τους στη ρωσική πρόταση.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο NBC σχετικά με τη νέα πρόταση και την αρχική δήλωση της Δαμασκού, ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι «καλωσορίζει την ιδέα κατ’ αρχάς με επιφύλαξη».

Εάν ωστόσο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας τεθεί επιτυχώς υπό διεθνή ελεγχο, είπε, «σαφώς» και θα πάγωνε τα σχέδια για πλήγμα.

«Η επιδίωξή μου ήταν εξαρχής να αντιμετωπιστεί ένα συγκεκριμένο πρόβλημα» είπε σε άλλη συνέντευξή του στο ABC, λέγοντας πως «έαν αυτό μπορεί να γίνει χωρίς στρατιωτικό χτύπημα, τότε το προτιμώ».

Σε κάθε περίπτωση, ο Ομπάμα φρόντισε να αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα και να τονίσει τις επιφυλάξεις του για το εάν η Δαμασκός θα έθετε το χημικό οπλοστάσιο υπό διεθνή εποπτεία: «Πρέπει να μείνουμε επιφυλακτικοί, γιατί δεν τους έχουμε δει μέχρι τώρα να λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο τα τελευταία δύο χρόνια».

Ο αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε την αρχική αντίδραση της Δαμασκού στην πρόταση ως αποτέλεσμα της τεράστιας πίεσης που δέχεται το καθεστώς. Με το ίδιο σκεπτικό, επέμεινε στη συνέχιση της εκστρατείας στο Κογκρέσο για έγκριση πλήγματος στη Συρία λέγοντας: «Δεν πιστεύω πως θα είχαμε φτάσει εδώ εάν δεν υπήρχε η πιθανότητα στρατιωτικού πλήγματος, και δεν πιστεύω ότι είναι η ώρα να την εγκαταλείψουμε».

Προσωρινή υποχώρηση στη Γερουσία

Την ίδια ώρα, ενώπιον των εξελίξεων, o αρχηγός των πλειοψηφούντων Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ υποχώρησε αιφνιδίως από το σχέδιό του για δοκιμαστική ψηφοφορία του ψηφίσματος για πλήγμα στο Σώμα την Τετάρτη.

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε καλέσει τους γερουσιαστές να υπερψηφίοσυν το ψήφισμα. Συνεργάτες του Ρέιντ ανέφεραν στο Reuters ότι η κατάσταση είναι ακόμη αρκετά ρευστή και σημείωσαν ότι παραμένει πολύ πιθανό η ψηφοφορία να διενεργηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Στις συνεντέυξεις του, ο Μπαράκ Ομπάμα παραδέχτηκε ότι η πρόθεση για στρατιωτικό πλήγμα μπορεί να μην καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη στο Καπιτώλιο. Ο αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να πει πώς θα δράσει σε αυτή την περίπτωση.

Αρνητική σε πλήγμα εμφανίζεται η κοινή γνώμη

Η δυσκολία στο Κογκρέσο, και κυρίως στη Βουλή, αντικατοπτρίζει τη διαφαινόμενη αντίθεση της αμερικανικής κοινής γνώμης σε νέα εμπλοκή στη Μέση Ανατολή, όπως δείχνει δημοσκόπηση για λογαριασμό των New York Times και του CBS.

Στη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ 6 και 8 Σεπτεμβρίου, έξι στους δέκα εμφανίζονται αντίθετοι σε αεροπορικά πλήγματα στη Συρία. Ανάλογη μερίδα των ερωτηθέντων ανησυχεί πως η επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε άλλη μία «εμπλοκή διαρκείας» στη Μέση Ανατολή.

Οι πολίτες φαίνεται να έχουν πειστεί ότι το συριακό καθεστώς όντως χρησιμοποιήσε το χημικό οπλοστάσιο της χώρας, με τρεις στους τέσσερις να απαντούν πως πιθανότατα ο Άσαντ «χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον αμάχων».

Στην ερώτηση όμως εάν η κυβέρνηση Ομπάμα έχει εξηγήσει επαρκώς τους στόχους των ΗΠΑ στην υπόθεση της Συρίας, οκτώ στους δέκα απαντούν «όχι».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024