Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στη G20 μεταφέρθηκε η διπλωματική διαμάχη για το Συριακό

Στη G20 μεταφέρθηκε η διπλωματική διαμάχη για το Συριακό

Στην Αγία Πετρούπολη έχει μεταφερθεί η διπλωματική «μάχη» για το Συριακό με αμφότερους τους Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν σε αναζήτηση συμμάχων στους κόλπους της G20 με φόντο την επικείμενη ανάληψη αμερικανικής στρατιωτικής δράσης. Σε κλίμα διαίρεσης η πρώτη ημέρα της συνόδου, ξεχωρίζει ο χαρακτηρισμός «ψεύτης» που προσέδωσε ο Πούτιν στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Για νέες βρετανικές αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία έκανε την ίδια στιγμή λόγο ο Ντέιβιντ Κάμερον...

Στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας έχει μεταφερθεί η διπλωματική «μάχη» για το Συριακό με αμφότερους τους Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν σε αναζήτηση συμμάχων στους κόλπους της G20 με φόντο την επικείμενη ανάληψη αμερικανικής δράσης. Σε κλίμα διαίρεσης η πρώτη ημέρα της συνόδου, ξεχωρίζει ο χαρακτηρισμός «ψεύτης» που προσέδωσε ο Πούτιν στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Για νέες βρετανικές αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία έκανε την ίδια στιγμή λόγο ο Ντέιβιντ Κάμερον…

Το Συριακό τέθηκε και επισήμως από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην ατζέντα της συνόδου της Ομάδας των 20 και συζητείται στο δείπνο εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο οποίο έφτασε μόνος, με μισή ώρα καθυστέρηση ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Καθ’ οδόν» προς τη Σύνοδο, το κλίμα οξύνθηκε μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ με ανταλλαγές προσβολών. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι κατηγόρησε τη Ρωσία για «ηθελημένη κωλυσιεργία», και ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε αποκαλώντας τον Κέρι «ψεύτη».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε ως «παράλογη» τη δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε ψέματα στο Κογκρέσο για το ρόλο που διαδραματίζει η Αλ Κάιντα στη συριακή κρίση.

«Όπως γνωρίζετε όλοι, ο υπουργός είναι ένας παρασημοφορημένος βετεράνος πολέμου. Τον έχουν βάλει στο στόχαστρο με κάτι περισσότερο από λέξεις» σχολίασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι ο Κέρ «δεν χάνει τον ύπνο του για ένα τέτοιο παράλογο σχόλιο που βασίστηκε σε μια ανακριβή παράθεση» των λεγομένων του.

Πέραν αυτού, Ομπάμα και Πούτιν αντήλλαξαν την καθιερωμένη χειραψία μπροστά τους φωτογράφους κατά την έναρξη της συνόδου, ωστόσο οι δύο ηγέτες είχε ήδη ξεκαθαριστεί πως δεν θα βρεθούν στην… άβολη θέση μίας κατ’ ιδίαν συνάντησης εξαιτίας των εξελίξεων στη Συρία, αλλά και της υπόθεσης του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο πρώην σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, λέγοντας πως Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν «πρέπει να έχουν μία συζήτηση που θα οδηγήσει σε βελτίωση των σχέσεων και θα σταματήσει όσα συμβαίνουν τώρα».

Ο Μπαράκ Ομπάμα έφτασε μόνος με καθυστέρηση μισής ώρας στο μέγαρο Πέτερχοφ για το δείπνο με το οποίο κλείνει η πρώτη ημέρα των εργασιών της G20. Εμφανίστηκε γύρω στις 20.50 (ώρα Ελλάδος), περίπου μισή ώρα μετά την άφιξη των υπόλοιπων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συνοδεύονταν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε φτάσει στο μέγαρο η πρόεδρος τη Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία τράβηξε πάνω της τα φλας των φωτογράφων λόγω της καθυστέρησής της.

Ακολούθως, ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο ότι Ομπάμα και Ρούσεφ είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση -σε μία περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα τεταμένες λόγω της υπόθεσης κατασκοπείας που αποκάλυψε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.

Μισή ώρα νωρίτερα, οι περισσότεροι άλλοι ηγέτες, με επικεφαλής τον Πούτιν, είχαν κατευθυνθεί στο μέγαρο Πέτερχοφ διασχίζοντας με τα πόδια ένα μεγάλο πάρκο. Κατά τη διάρκεια της περιπάτου τους ο Πούτιν είχε μια σύντομη συνομιλία με την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνομιλούσε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε το ταξίδι που επρόκειτο να πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα στην Καλιφόρνια για να παραμείνει στην Ουάσινγκτον και να εργαστεί πάνω στο σχέδιο απόφασης για τη Συρία που πρόκειται να παρουσιαστεί στο Κογκρέσο.

Στο επίκεντρο η στρατιωτική δράση

Στο πλαίσιο των διπλωματικών επαφών του, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανεπίσημη συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, αναφέροντας μετά το πέρας αυτής ότι Ουάσινγκτον και Τόκιο συμμερίζονται την άποψη ότι η χρήση χημικών όπλων στη Συρία αποτελεί τραγωδία και παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεν έχει δηλώσει δημοσίως εάν υποστηρίζει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Από ευρωπαϊκής πλευράς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τάχθηκε κατά στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία εκτός πλαισίου ΟΗΕ.

Την ίδια στιγμή, όμως, στα Ηνωμένα Έθνη η πρεσβευτής των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ δήλωνε ότι η Ρωσία κρατά υπό την ομηρεία της το Συμβούλιο Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ ενημερώνουν τα κράτη-μέλη του ΣΑ για τις πληροφορίες που διαθέτουν για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Η Ρωσία δεν εμποδίζει τη δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά τη Συρία, απλώς θέλει τα μέλη του να είναι πιο αντικειμενικά, ήταν το σχόλιο-απάντηση του εκπροσώπου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ζητάμε από τους εταίρους μας να εξετάσουν την κατάσταση με υπευθυνότητα, και όχι να βιαστούν να προχωρήσουν σε μια επίθεση για κάποιο λόγο» είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το μόνο νόμιμο όργανο που μπορεί να εγκρίνει στρατιωτική επέμβαση εναντίον μίας χώρας.

Νέες αποδείξεις για χρήση χημικών όπλων «έχει» ο Κάμερον

Για νέες αποδείξεις για χρήση χημικών όπλων στη Συρία έκανε λόγο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον από την Αγία Πετρούπολη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου.

«Εξετάσαμε στο εργαστήριο του Πόρτον Ντάουν της Αγγλίας τα δείγματα που είχαν ληφθεί από τη Δαμασκό και τα οποία δείχνουν και πάλι ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στα προάστια [της συριακής πρωτεύουσας]» δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον

Βρετανική πηγή διευκρίνισε ακολούθως ότι η ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού ήταν αέριο σαρίν. Το Πόρτον Ντάουν είναι ένα στρατιωτικό, κρατικό εργαστήριο επιστημονικών μελετών που βρίσκεται κοντά στο Πόρτον του Γουίλτσιρ.

Μιλώντας στον Νικ Ρόμπινσον του BBC, ο Ντ.Κάμερον αρνήθηκε παράλληλα ότι η Βρετανία δεν έχει κανένα ρόλο να διαδραματίσει μετά το απροσδόκητο «όχι» της Βουλής των Κοινοτήτων σε συμμετοχή της χώρας σε στρατιωτική δράση, απόφαση που ήλθε ως πλήγμα για τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τη διμερή σχέση με τις ΗΠΑ.

Ο ίδιος αντέτεινε ότι η Βρετανία θα ηγηθεί των προσπαθειών για μεγαλύτερη βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες και θα πιέσει για νέες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ και της αντιπολίτευσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Καζάνι που… βράζει ο λαός του Παναθηναϊκού: «Μας έχει ξεφτιλίσει ο Τούρκος και ο Αλαφούζος που τον έφερε» (pics)

Έξαλλοι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού μετά τη συντριβή στην Τούμπα – Οργισμένα σχόλια στα social media – Ξεσηκωμός για το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024