Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έγκριση από το Κογκρέσο για δράση κατά της Συρίας επιδιώκει ο Ομπάμα

Έγκριση από το Κογκρέσο για δράση κατά της Συρίας επιδιώκει ο Ομπάμα

Βέβαιος για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ και πεπεισμένος ότι θα πρέπει να δοθεί απάντηση σε αυτήν εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να δώσει την εντολή για στοχευμένα χτυπήματα μικρής διάρκειας στη Συρία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει την έγκριση του Κογκρέσου. «Δεν χρειάζεται να περιμένουμε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, μπορούμε να δράσουμε και μόνοι μας» είπε. Η απόφαση αυτή οδηγεί σε αναβολή της στρατιωτικής επιχείρησης.

Βέβαιος για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ και πεπεισμένος ότι θα πρέπει να δοθεί απάντηση σε αυτήν εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να δώσει την εντολή για στοχευμένα χτυπήματα μικρής διάρκειας στη Συρία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει την έγκριση του Κογκρέσου.

Η απόφαση του Ομπάμα έχει ως αποτέλεσμα την αναβολή της επιχείρησης, καθώς το Κογκρέσο έχει σταματήσει τις εργασίες του για το καλοκαίρι και πρόκειται να συνέλθει ξανά στις 9 Σεπτεμβρίου.

Τα δύο σώματα του Κογκρέσου θα προγραμματίσουν μια έκτακτη συνεδρίαση και θα ψηφίσουν σχετικά.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να ψηφίσουν σκεπτόμενοι την εθνική ασφάλεια, λέγοντας ότι δεν έχουν θέση οι μικροκομματικές διαφορές.

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται να περιμένουμε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, μπορούμε να δράσουμε και μόνοι μας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε το διάγγελμά του, λέγοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρουσίασε με επιχειρήματα ότι η συριακή κυβέρνηση ευθύνεται για τη χημική επίθεση κατά του λαού της.

Τόνισε ότι αυτά τα συμπεράσματα συνδυάζονται με αυτά που μπορεί να δει ο κόσμος: νοσοκομεία με θύματα, εκατοντάδες νεκροί, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά.

Χαρακτήρισε την επίθεση της 21ης Αυγούστου ως «προσβολή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια» και «απειλή στην ασφάλεια».

Τόνισε ότι αυτή η επίθεση μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση της χρήσης χημικών όπλων στην περιοχή.

«Αυτή η απειλή πρέπει να αντιμετωπιστεί» είπε και πρόσθεσε ότι η απόφασή του είναι ότι θα πρέπει η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να αναλάβει δράση κατά στόχων, σε μία επιχείρηση μικρής διάρκειας που δεν θα περιλαμβάνει την αποστολή χερσαίων δυνάμεων.

«Μπορούμε να καταστήσουμε υπεύθυνο το καθεστώς Άσαντ για τη χρήση χημικών όπλων» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν τοποθετήσει δυνάμεις στην περιοχή.

«Μπορούμε να χτυπήσουμε όποια στιγμή το επιλέξουμε. Είμαι έτοιμος να δώσω την εντολή» είπε.

Ναι μεν, αλλά

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι εκτός από την απόφαση για στρατιωτική δράση περιορισμένης ισχύος, έλαβε και μια δεύτερη απόφαση «ως κάποιος που σέβεται το Σύνταγμα», διατυπώνοντας την άποψη ότι θα πρέπει να έχουν λόγο οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του αμερικανικού λαού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε πως πιστεύει πως έχει την δυνατότητα να προχωρήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, αλλά θέλει να διεξαχθεί συζήτηση για αυτό στο αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο κάλεσε να αποφασίσει με βάση την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είπε ότι εδώ και αρκετές ημέρες Αμερικανοί βουλευτές ζητούν να ακουστεί η άποψή τους. «Θα έχουν την ευκαιρία να γίνει αυτό» είπε.

Είπε ότι σέβεται την άποψη όσων καλούν να υπάρξει μια επιφυλακτική προσέγγιση στη Συρία, αλλά πιστεύει πως οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν το κόστος που θα είχε το να παραμείνουν άπρακτες.

Εάν δεν υπάρξει απάντηση στη χρήση χημικών όπλων—επέμεινε—αυτό θα θέσει υπό αμφισβήτηση την αποφασιστικότητά της να αντισταθεί σε άλλους που παραβαίνουν τους διεθνείς κανόνες.

Πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως οι Αμερικανοί έχουν κουραστεί από τους πολέμους.

«Δεν σκέφτομαι να βάλω αμερικανικές δυνάμεις στο έδαφος, στον πόλεμο κάποιου άλλου» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια σε αυτό που συνέβη στη Δαμασκό.

Τις τελευταίες ώρες, Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα βρίσκονταν σε επικοινωνία με την κυβέρνηση Ομπάμα.

Την Κυριακή μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις στη Συρία.

Μετά τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα ο πρόεδρος και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσαν ότι το Σώμα θα συζητήσει και θα ψηφίσει σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας την πρώτη εβδομάδα της σύγκλισής της.

«Αυτό δίνει στον πρόεδρο το χρόνο να παρουσιάσει την επιχειρηματολογία του στο Κογκρέσο και στον Αμερικανικό λαό» ανέφερε ανακοίνωση του Μπένερ και άλλων στελεχών των Ρεπουμπλικάνων.

Εξάλλου, ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ χαιρέτισε το γεγονός ότι ο Ομπάμα τον ενημέρωσε για το ότι θα ζητήσει την έγκριση του αμερικανικού κοινοβουλίου.

«Ο ρόλος του προέδρου ως διοικητή των ένοπλων δυνάμεων πάντοτε ενισχύεται όταν διαθέτει την εκπεφρασμένη υποστήριξη του Κογκρέσου» ανέφερε ο Μακόνελ.

Δεν φύγαμε για να ανοίξει ο δρόμος, λέει ο ΟΗΕ

Νωρίτερα, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε τις πληροφορίες ότι ο διεθνής οργανισμός αποσύρει το προσωπικό του για να επιτρέψει να διεξαχθούν αεροπορικές επιδρομές στη Συρία κι επισήμανε ότι το ανθρωπιστικό του έργο στην καθημαγμένη από την εμφύλια σύρραξη θα συνεχιστεί.

«Είδα κάθε είδους δημοσιεύματα που διατείνονται ότι η αποχώρηση της ομάδας των ειδικών στα χημικά όπλα κατά κάποιον τρόπο ανοίγει ένα παράθυρο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κάποιου είδους», είπε ο Μάρτιν Νεσίρκι στους δημοσιογράφους.

«Ειλικρινά, αυτό είναι αλλόκοτο, και αποτελεί επίσης προσβολή για τα 1.000 και πλέον μέλη του προσωπικού μας, του προσωπικού του ΟΗΕ, που βρίσκονται στο πεδίο στη Συρία διανέμοντας ανθρωπιστική βοήθεια και τα οποία θα συνεχίσουν να χορηγούν κρίσιμη βοήθεια» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Εξάλλου ο Νεσίρκι είπε ότι ο ΟΗΕ δεν πρόκειται να ανακοινώσει «κανένα συμπέρασμα» σχετικά με την χρήση χημικών όπλων στη Συρία ως την αποπεράτωση των αναλύσεων των ληφθέντων δειγμάτων σε εργαστήρια, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ομάδα των ειδικών, πρόσθεσε ο ίδιος, μπορεί κάλλιστα να εξακριβώσει τα γεγονότα με «αμερόληπτο και αξιόπιστο τρόπο».

Διαδηλώσεις σε Ουάσινγκτον και Λονδίνο

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατά του πολέμου, που κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα εναντίον της ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από το Λευκό Οίκο.

Ηχώντας κόρνες και κρατώντας ένα μεγάλο πανό που ανέγραφε το σύνθημα «Όχι στον πόλεμο στη Συρία», οι διαδηλωτές κάλεσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να μην οδηγήσει τη χώρα σε άλλον έναν πόλεμο.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τους πρόσφατους πολέμους στους οποίους ενεπλάκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. «Πόλεμος χωρίς τέλος για την αυτοκρατορία», έγραφε ένα από τα πλακάτ.

Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές που αντιτίθενται στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο Λονδίνο, μετά την έκκληση της οργάνωσης «Σταματήστε τον Πόλεμο». Παράλληλα, χαιρέτισαν την άρνηση της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων να εγκρίνει τη συμμετοχή της χώρας στη στρατιωτική δράση εναντίον της Δαμασκού.

«Μην αφήσετε να σας πουν ποτέ ότι οι διαδηλώσεις δεν χρησιμεύουν σε τίποτα» δήλωσε η Λίντσεϊ Τζέρμαν, ένα στέλεχος της οργάνωσης «Σταματήστε τον Πόλεμο», επευφημούμενη από τους διαδηλωτές στην Πλατεία Τραφάλγκαρ, στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «Όχι στην επίθεση στη Συρία» και «Κάτω τα χέρια από τη Συρία», ενώ γυναίκες κραύγαζαν το σύνθημα «Ηνωμένες Πολιτείες, ντροπή σας» με πρόσωπα βαμμένα στα χρώματα της συριακής σημαίας, υπό τα βλέμματα των τουριστών.

«Είναι μια ημέρα νίκης για την βρετανική κοινή γνώμη, η οποία επιβλήθηκε σε εκείνους που ήθελαν τον πόλεμο», είπε ο πρώην βουλευτής των Εργατικών, Τόνι Μπεν. «Τα χημικά όπλα είναι φρικιαστικά όπλα, αλλά αν σκεφτεί κανείς τις χιλιάδες κόσμου που σκοτώθηκε από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι αλήθεια ότι άλλος ένας πόλεμος θα έλυνε το πρόβλημα» πρόσθεσε.

«Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιτίθενται σε κάθε μονομερή ενέργεια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πίτερ Τάτσελ, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024