Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Συρία «θα γίνει ο τάφος των εισβολέων» απειλεί η Δαμασκός

Η Συρία «θα γίνει ο τάφος των εισβολέων» απειλεί η Δαμασκός

Πολεμική ρητορική επιστρατεύει η Συρία η οποία βλέπει ότι η επέμβαση των δυτικών δυνάμεων –έστω και περιορισμένη σε κλίμακα και διάρκεια– μπορεί να μην απέχει πολύ: μιλά για αιφνιδιαστική απάντηση από την πλευρά της, η οποία θα γίνει ο τάφος των εισβολέων. Πέρα από τις δηλώσεις, η Συρία δείχνει να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο και εκκενώνει στρατιωτικές εγκαταστάσεις που εκτιμά ότι θα γίνουν στόχοι.

Πολεμική ρητορική επιστρατεύει η Συρία η οποία βλέπει ότι η επέμβαση των δυτικών δυνάμεων –έστω και περιορισμένη σε κλίμακα και διάρκεια– μπορεί να μην απέχει πολύ: μιλά για αιφνιδιαστική απάντηση από την πλευρά της, η οποία θα γίνει ο τάφος των εισβολέων.

Πέρα από τις δηλώσεις που δεν είναι ασυνήθιστες για χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο μιας στρατιωτικής επέμβασης, η Συρία δείχνει να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο και εκκενώνει στρατιωτικές εγκαταστάσεις που εκτιμά ότι θα γίνουν στόχοι.

Ο Σύρος πρωθυπουργός Ουάελ αλ Χάλκι ήταν αυτός που προειδοποίησε τις δυτικές χώρες ότι η χώρα του «θα γίνει ο τάφος των εισβολέων» σε περίπτωση μιας στρατιωτικής επέμβασης.

Η Συρία, υποστήριξε την Τετάρτη σε δηλώσεις του τις οποίες επικαλέστηκε η συριακή κρατική τηλεόραση, «θα αιφνιδιάσει τους επιτιθέμενους όπως τους αιφνιδίασε κατά τον [αραβοϊσραηλινό] πόλεμο του Οκτωβρίου [του 1973] και θα γίνει ο τάφος των επιτιθέμενων».

Όπως πρόσθεσε, «οι αποικιοκρατικές τους απειλές δεν θα μας τρομοκρατήσουν λόγω της βούλησης και της αποφασιστικότητας του συριακού λαού, ο οποίος δεν δέχεται να ταπεινωθεί».

Ο αλ Χάλκι επανέλαβε την θέση του συριακού καθεστώτος από τότε που κατηγορήθηκε για την επίθεση της 21ης Αυγούστου με χημικά όπλα, ότι οι δυτικές χώρες, «με επικεφαλής τις ΗΠΑ», ψεύδονται αποδίδοντας την επίθεση στις συριακές αρχές, το οποίο θα τους προσφέρει το πρόσχημα για ένα πλήγμα.

Από την πλευρά του πάντως, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ Μέκνταντ κατηγόρησε τη Δύση ότι ενθάρρυνε σε πολλές περιπτώσεις τους αντάρτες να χρησιμοποιήσουν το νευροτοξικό αέριο σαρίν.

Οι τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως παγίως αποκαλούνται οι αντάρτες από το συριακό καθεστώς, «χρησιμοποίησαν αέριο σαρίν σε πολλές περιοχές της χώρας με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας».

Ζήτησε δε «να σταματήσει αυτή η ενθάρρυνση των δυτικών χωρών γιατί, αν υπερασπίζονται τους τρομοκράτες και υιοθετούν τις θέσεις τους, οι ομάδες αυτές θα στρέψουν αργότερα τα χημικά όπλα εναντίον των λαών της Ευρώπης».

Προετοιμασίες στη Δαμασκό

Εν τω μεταξύ, οι συριακές δυνάμεις φαίνεται ότι απομάκρυναν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους από τα αρχηγεία των επιτελείων του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας στο κέντρο της Δαμασκού, εν αναμονή πιθανών πληγμάτων από την Δύση, σύμφωνα με κατοίκους και πηγές της αντιπολίτευσης.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις που σταθμεύουν κοντά στην πρωτεύουσα έχουν επιτάξει πολλά βαρέα φορτηγά, προφανώς για να μεταφέρουν τον βαρύ οπλισμό σε άλλα σημεία, αν και δεν έχει αναφερθεί κάποια μεγάλη μετακίνηση στρατιωτικού υλικού, πιθανόν λόγω των σφοδρών μαχών που διεξάγονται στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους που περιβάλλουν τη Δαμασκό, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Μεταξύ των κτηρίων που έχουν εκκενωθεί κατά ένα μέρος είναι αυτό του Γενικού Επιτελείου Δυνάμεων στην πλατεία Ουμαγιάντ, το παρακείμενο στρατηγείο της Αεροπορίας και το συγκρότημα διοίκησης των δυνάμεων ασφαλείας στο προάστιο Δυτικό Κφαρ Σούσεχ, σύμφωνα πάντα με κατοίκους και πηγή του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Το κτήριο του Γενικού Επιτελείου, ένα από τα σημαντικότερα στρατηγεία στη χώρα, ήδη λειτουργούσε με μειωμένο προσωπικό αφότου είχε δεχθεί βομβιστικές επιθέσεις από τους αντάρτες τον Σεπτέμβριο του 2012.

Οι συριακές αρχές δεν έκαναν σχόλια πάνω στις στρατιωτικές κινήσεις, ενώ δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν από εκπρόσωπο του στρατού.

Τις δικές τους προετοιμασίες για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση κάνουν και οι κάτοικοι της Δαμασκού, ενώ άλλοι αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο, μακριά από πιθανούς στρατιωτικούς στόχους.

Σε μια πόλη όπου οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ανάμεσα στις κατοικημένες συνοικίες, πολλοί εκφράζουν ανησυχίες ότι η Δαμασκός θα εξελιχθεί σε πολύ επικίνδυνη ζώνη για να ζει κανείς εάν η Δύση αποφασίσει τελικά να απαντήσει στην επίθεση με χημικά με στρατιωτικά πλήγματα.

Στα παντοπωλεία οι πολίτες έκαναν τις προμήθειές τους: αγόραζαν ψωμί, ξηρά τροφή και κονσέρβες, αλλά μεγαλύτερη ζήτηση είχαν οι μπαταρίες και το νερό. Ακόμη, σε όλη την πόλη, οι τράπεζες ήταν γεμάτες από κόσμο ενώ δεκάδες σχημάτιζαν ουρές στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών.

Εν μέσω αυτής της βαριάς ατμόσφαιρας, ορισμένοι που παραμένουν πιστοί στην κυβέρνηση του Άσαντ προσπαθούσαν να αφυπνίσουν το αίσθημα πατριωτισμού των Σύρων. Τζιπ κυκλοφορούσαν στις γειτονιές παίζοντας εθνικιστικά τραγούδια από μεγάφωνα ενώ νεαροί έβαφαν τσιμεντένιες οδικές πλάκες στα χρώματα της συριακής σημαίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Μπαρτσελονέτα – Ολυμπιακός 13-13 (5-6 πεν.): Στο Final-4 του Champions League o Θρύλος!

Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Μπαρτσελονέτα στα πέναλτι (13-13 κ.δ., 6-5 πεν.) και προκρίθηκε στο Final-4 του LEN Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024