Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Αδιαμφισβήτητη» η χρήση χημικών στην Συρία, λέει η Ουάσινγκτον

«Αδιαμφισβήτητη» η χρήση χημικών στην Συρία, λέει η Ουάσινγκτον

Τα στοιχεία για τη χρήση χημικών την περασμένη εβδομάδα στο προάστιο της Δαμασκού είναι «αδιαμφισβήτητα», δήλωσε τη Δευτέρα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ενώ κατηγόρησε την συριακή κυβέρνηση ότι προσπαθεί να καλύψει το θέμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε μια πιθανή στρατιωτική απάντηση.

Τα στοιχεία για τη χρήση χημικών την περασμένη εβδομάδα στο προάστιο της Δαμασκού είναι «αδιαμφισβήτητα», δήλωσε τη Δευτέρα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ενώ κατηγόρησε την συριακή κυβέρνηση ότι προσπαθεί να καλύψει το θέμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε μια πιθανή στρατιωτική απάντηση.

Στην πιο έντονη αντίδραση της Ουάσινγκτον μετά την επίθεση της περασμένης Τετάρτης, ο Κέρι σημείωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «πιστεύει πως πρέπει να αποδοθεί ευθύνη σε εκείνους που χρησιμοποίησαν τα πιο στυγερά όπλα εναντίον των πιο ευάλωτων ανθρώπων στον κόσμο».

Η δήλωση του Κέρι έγινε μετά την έρευνα των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο προάστιο της Δαμασκού, το οποίο ελέγχει η συριακή αντιπολίτευση, και αφού οι ίδιοι οι επιθεωρητές επιβίωσαν από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών, που άνοιξαν πυρ κατά του κονβόι τους.

«Αυτό που είδαμε στη Συρία την περασμένη εβδομάδα θα πρέπει να προκαλέσει σοκ στην συνείδηση όλου του κόσμου» ανέφερε ο Κέρι μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Ας είμαι ξεκάθαρος: η αδιάκριτη σφαγή πολιτών, η δολοφονία γυναικών και παιδιών και αθώων περαστικών από χημικά όπλα είναι ηθική αισχρότητα» είπε.

Στην συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση Άσαντ ότι δρα σαν να έχει κάτι να κρύψει με το να εμποδίζει τους επιθεωρητές του ΟΗΕ να φτάσουν στην περιοχή των επιθέσεων.

«Το δικό μας αίσθημα ανθρωπισμού προσβάλλεται όχι μόνο από το άνανδρο χτύπημα, αλλά και από την κυνική προσπάθεια να συγκαλυφθεί» σημείωσε ο Κέρι αποδίδοντας εμμέσως στην συριακή κυβέρνηση την ευθύνη για τις επιθέσεις.

«Αδιαμφισβήτητη η χρήση χημικών»

Ακόμη είπε ότι οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των βίντεο και των μαρτυριών, υποδεικνύουν ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στην Συρία.

«Είναι αδιαμφισβήτητο» είπε, προσθέτοντας ότι η συριακή κυβέρνηση είχε την ευθύνη φύλαξης των χημικών όπλων, καθώς και τις κατάλληλες ρουκέτες για την μεταφορά κεφαλών με χημικά όπλα.

Ο Κέρι απείχε ένα βήμα από το κατηγορήσει ευθέως την συριακή κυβέρνηση για την επίθεση, αλλά υπονόησε σαφώς ότι κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από αυτήν. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν πρόσθετες πληροφορίες, τις οποίες θα παρουσιάσουν εντός των ημερών.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προλειαίνουν το έδαφος για κάποιου είδους αντίδραση στην επίθεση, έναν χρόνο αφότου ο Ομπάμα χαρακτήρισε την χρήση χημικών όπλων «κόκκινη γραμμή» που απαιτεί δυναμική αντίδραση.

Μετά τις αμερικανικές περιπέτειες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν ο Ομπάμα είναι διστακτικός στο ενδεχόμενο μιας νέας επέμβασης στον συριακό εμφύλιο που μετρά ήδη δυόμισι χρόνια.

Σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, το 60% ήταν αντίθετο σε μια στρατιωτική επέμβαση, ενώ μόλις το 9% πίστευε ότι ο Ομπάμα πρέπει πρέπει να δράσει.

Σε διαρκή επικοινωνία οι δυτικοί ηγέτες

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία έχουν επιρρίψει ήδη ξεκάθαρα την ευθύνη για την επίθεση στο καθεστώς Άσαντ και βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία σε επίπεδο κορυφής για να οριστικοποιήσουν τη μορφή και τη χρονική στιγμή της απάντησής τους που φαίνεται πως θα είναι άμεση, όπως προκύπτει από δηλώσεις και δημοσιεύματα ιδίως του βρετανικού Τύπου.

Επισήμως διαψεύδεται από όλες τις πλευρές ότι έχει ήδη ληφθεί ήδη απόφαση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ωστόσο η όλη συζήτηση και οι δηλώσεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κινούνται στο αυτό το πλαίσιο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διακόπτει τις θερινές διακοπές του και επιστρέφει εσπευσμένα στο Λονδίνο για να προεδρεύσει έκτακτης σύσκεψης του συμβουλίου ασφαλείας της κυβέρνησης, ενώ επίκεινται τηλεφωνικές επαφές του Αμερικανού υπουργού Άμυνας με τους ομολόγους του Βρετανίας και Γαλλίας.

Ο Κάμερον συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν για το θέμα της Συρίας.

Η γερμανική καγκελαρία καλεί, εν τω μεταξύ, να υπάρξει «ξεκάθαρη και ενωμένη» αντίδραση της διεθνούς κοινότητας εάν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών όπλων, και ο επικεφαλής διπλωματίας Γκίντο Βέστερβελε δηλώνει πως το Βερολίνο θα «υποστηρίξει» ενδεχόμενη δράση της διεθνούς κοινότητας.

Η Ρωσία από την πλευρά της επαναλαμβάνει την αντίθεσή της σε στρατιωτική δράση, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει πως η Μόσχα δεν έχει καμία πρόθεση να συρθεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση για τη Συρία.

Η Ρωσία «δεν θα πάει σε πόλεμο με κανέναν» είπε ο Λαβρόφ ερωτηθείς τι θα πράξει η Μόσχα στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι η καταστροφή των υποδομών του Άσαντ θα τερματίσει τον εμφύλιο πόλεμο.

Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων στη Συρία είναι απαράδεκτη και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δήλωσε την ίδια στιγμή αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή και θα εξακολουθήσουν να επανεξετάζουν συνεχώς την κατάσταση, όπως πρέπει»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024