Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Έρευνες στο σημείο της επίθεσης στη Συρία ξεκινούν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ

Έρευνα στην περιοχή όπου σημειώθηκε η καταγγελόμενη από τη συριακή αντιπολίτευση επίθεση με χημικά όπλα ξεκινούν από σήμερα, Δευτέρα, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, μετά το πράσινο φως που τους έδωσε το καθεστώς της Δαμασκού. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν δήλωσε ότι «κάθε ώρα μετράει» για την επιτόπια έρευνα, τη στιγμή που η Δύση εκφράζει φόβους ότι είναι ήδη πολύ αργά, καθώς τα στοιχεία μπορεί να έχουν ήδη καταστραφεί.

Έρευνα στην περιοχή όπου σημειώθηκε η καταγγελόμενη από την αντιπολίτευση της Συρίας επίθεση με χημικά όπλα ξεκινούν από σήμερα, Δευτέρα, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, μετά το πράσινο φως που τους έδωσε η Συρία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν δήλωσε ότι «κάθε ώρα μετράει» για την επιτόπια έρευνα που ξεκινά, τη στιγμή που η Δύση εκφράζει φόβους ότι είναι ήδη πολύ αργά, δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί σφοδροί βομβαρδισμοί και τα στοιχεία μπορεί να έχουν ήδη καταστραφεί.

«Κάθε ώρα μετράει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άλλη καθυστέρηση» τόνισε ο Μπαν Γκι-μουν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της αποστολής επιθεώρησης του ΟΗΕ.

Το καθεστώς της Δαμασκού έδωσε το πράσινο φως για την αποστολή αυτή, αλλά οι δυτικές χώρες, ανάμεσά τους ΗΠΑ και Βρετανία, εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το καθεστώς καθυστέρησε να δώσει άδεια στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να επισκεφτούν τον τόπο της επίθεσης, επιτρέποντας έτσι να χαθούν στοιχεία.

«Ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα του στη Συρία» τόνισε ο Μπαν ΓΚι-μουν, υπογραμμίζοντας για μια ακόμα φορά ότι οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ πρέπει να έχουν «ελεύθερη πρόσβαση» στον τόπο της επίθεσης ώστε να διεξαγάγουν μια «πλήρη, απρόσκοπτη και σε βάθος έρευνα».

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε ατιμώρητο αυτό που φαίνεται ότι είναι ένα σοβαρό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στη γενέτειρά του Νότια Κορέα.

«Η επιτυχία αυτής της αποστολής είναι προς το συμφέρον όλων και θα αποτρέψει ενδεχόμενα σχέδια για χρήση χημικών όπλων» τόνισε.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν λόγο για 3.600 ανθρώπους με «νευροτοξικά συμπτώματα» που έφθασαν σε τρία νοσοκομεία της Δαμασκού. Από αυτούς, οι 355 έχασαν τη ζωή τους.

Αντιδρώντας στην είδηση ότι ΗΠΑ και Βρετανία συζητούν ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας, η Δαμασκός προειδοποίησε την Κυριακή ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει «ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή».

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ τόνισε ότι μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία «θα αποτύχει», υπογραμμίζοντας ότι οι ηγέτες της Δύσης δεν θα καταφέρουν να κάνουν τη Συρία «μαριονέτα της Δύσης».

Και το Ιράν όμως προειδοποίησε την Ουάσινγκτον να μην περάσει αυτή την «κόκκινη γραμμή».

Από ρωσικής πλευράς ήρθε, επίσης, προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος -σε αναφορά της επέμβασης στο Ιράκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Ξανά και ξανά: Η Marca «έντυσε» πάλι τον Μεντιλίμπαρ δαφνοστεφανωμένο έφηβο (pic)

Όπως με τη Φενέρ. Έτσι και με τη Βίλα. Η Marca επέλεξε τον ίδιο τρόπο για να συγχαρεί Ολυμπιακό και Μεντιλίμπαρ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024