Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δημοκρατία και ασφάλεια υπόσχεται η κυβέρνηση στην Αίγυπτο

Δημοκρατία και ασφάλεια υπόσχεται η κυβέρνηση στην Αίγυπτο

Να προασπίσει τη δημοκρατία και να αποκαταστήσει την ασφάλεια στην Αίγυπτο δεσμεύτηκε η διορισμένη από τους στρατιωτικούς κυβέρνηση, με τον προσωρινό πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «η στάση ορισμένων χωρών άλλαξε σιγά σιγά υπέρ της Αιγύπτου. Η απαγόρευση κυκλοφορίας μειώθηκε κατά δύο ώρες, εκτός Παρασκευής, οπότε οι ισλαμιστές καλούν σε μεγάλες διαδηλώσεις.

Να προασπίσει τη δημοκρατία και να αποκαταστήσει την ασφάλεια στην Αίγυπτο δεσμεύτηκε η διορισμένη από τους στρατιωτικούς κυβέρνηση, με τον προσωρινό πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «η στάση ορισμένων χωρών άλλαξε σιγά σιγά υπέρ της Αιγύπτου, αλλά άλλοι χρειάζονται κάποιο χρόνο για να διορθώσουν τις σκέψεις τους σχετικά με το τι συμβαίνει στην Αίγυπτο».

Η απαγόρευση κυκλοφορίας μειώθηκε κατά δύο ώρες, εκτός Παρασκευής, οπότε οι ισλαμιστές καλούν σε μεγάλες διαδηλώσεις.

Την ίδια στιγμή συμμαχία υπό τους Αδελφούς Μουσουλμάνους δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις διαδηλώσεις παρά την αμείλικτη καταστολή των ισλαμιστών.

Μειώνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας

Ο προσωρινός πρωθυπουργός Χάζεμ αλ-Μπεμπλάουι δήλωσε το Σάββατο πως η κυβέρνησή του προσπαθεί να εξισορροπήσει τη σταθερότητα και την αποφασιστικότητα στα μέτρα που παίρνει, μία εβδομάδα και πλέον αφότου οι προσωρινοί κυβερνώντες κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας σε 14 από τις 27 επαρχίες της χώρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης το Σάββατο, η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στο Κάιρο και σε δεκατρείς επαρχίες της Αιγύπτου, λόγω των βιαιοτήτων που ακολούθησαν την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων που πραγματοποιούσαν οι υποστηρικτές του ανατραπέντος από το στρατό ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, συντομεύθηκε κατά δύο ώρες, εκτός από την Παρασκευή.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, ισχύει στο εξής από τις 21:00 έως τις 06:00 αντί από τις 19:00 έως τις 06:00, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ωστόσο αυτή η ελαφρά χαλάρωση δεν θα εφαρμόζεται την Παρασκευή, όταν οι ισλαμιστές καλούν συνήθως σε μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης που εγκατέστησε ο στρατός έπειτα από την καθαίρεση, στις 3 Ιουλίου, του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, μέλους της αδελφότητας των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Το μέτρο ελήφθη σε απάντηση των εκκλήσεων πολλών Αιγυπτίων, ανέφερε η κυβέρνηση.

«Κάποιοι χρειάζονται χρόνο για να καταλάβουν»

Η καταστολή από την αστυνομία των διαδηλώσεων των υποστηρικτών του ανατραπέντος από το στρατό ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή, ιδιαίτερα από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, τα κράτη του Κόλπου εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη διορισμένη από το στρατό κυβέρνηση.

Ο αλ-Μπεμπλάουι δήλωσε σήμερα πως «η στάση ορισμένων χωρών άλλαξε σιγά σιγά υπέρ της Αιγύπτου αλλά άλλοι χρειάζονται κάποιο χρόνο για να διορθώσουν τις σκέψεις τους σχετικά με το τι συμβαίνει στην Αίγυπτο».

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μία μέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε το ενδεχόμενο περικοπής της ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο, που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, λόγω της δολοφονίας εκατοντάδων ισλαμιστών κατά τη διάρκεια της καταστολής.

Ο Ομπάμα δήλωσε πως η κυβέρνησή του «κάνει πλήρη αποτίμηση της σχέσης ΗΠΑ-Αιγύπτου». Οι ΗΠΑ χορηγούν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στην Αίγυπτο σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια.

Για νέες διαδηλώσεις δεσμεύονται οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Ο Αλ-Μπεμπλάουι υπεραμύνθηκε επίσης της αποφυλάκισης του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, λέγοντας ότι συνάδει με το νόμο.

Οι οργανώσεις που πρωταγωνίστησαν στην ανατροπή του Μουμπάρακ το 2011 καταδίκασαν την απελευθέρωσή του ως «μια παρέκκλιση από την επανάσταση».

Ο Μουμπάρακ, ο οποίος εξακολουθεί να είναι κατηγορούμενος σε μια επαναληπτική δίκη για τη δολοφονία διαδηλωτών κατά την εξέγερση που οδήγησε στην εκδίωξή του ύστερα από 30 χρόνια στην εξουσία, είναι τώρα υπό περιορισμό σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Η δίκη του θα επαναληφθεί την Κυριακή.

Συμμαχία υπό τους Αδελφούς Μουσουλμάνους δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις διαδηλώσεις παρά την αμείλικτη καταστολή των ισλαμιστών.

«Η συμμαχία επιβεβαιώνει πως η σύλληψη των ηγετών της δεν θα εξασθενίσει αλλά μάλλον θα αυξήσει την επιμονή και την ενότητά της έτσι ώστε να επιτευχθούν όλοι οι σκοποί της και η δέσμευση στη νομιμότητα, η απόρριψη του πραξικοπήματος και η ταχεία δίκη των δολοφόνων των επαναστατών», ανέφερε σε δήλωσή της η συμμαχία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024