Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χρήση χημικών από το καθεστώς Άσαντ, η πρώτη εκτίμηση της Δύσης

Χρήση χημικών από το καθεστώς Άσαντ, η πρώτη εκτίμηση της Δύσης

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων σε περιοχή κοντά στη Δαμασκό αυτή την εβδομάδα, αναφέρει η πρώτη εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών. Η χρήση αυτή είχε πιθανότατα την έγκριση της κυβέρνησης Άσαντ, προσθέτουν. Εν τω μεταξύ, πιέσεις ασκεί ο ΟΗΕ για την διεξαγωγή επιτόπιας έρευνας στο σημείο που η αντιπολίτευση καταγγέλλει επίθεση με χημικά όπλα.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων σε περιοχή κοντά στη Δαμασκό αυτή την εβδομάδα, αναφέρει η πρώτη εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών.

Η χρήση αυτή είχε πιθανότατα την έγκριση της κυβέρνησης Άσαντ, προσθέτουν.

Οι πηγές αμερικανικών και ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας τονίζουν ότι οι εκτιμήσεις αυτές είναι αρχικές και ότι αναζητώνται ακόμα αδιαμφισβήτητα στοιχεία για το εάν έγινε όντως χρήση χημικών όπλων.

Προσθέτουν ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ημέρες, εβδομάδες ή και περισσότερο.

Εν τω μεταξύ, πιέσεις ασκεί ο ΟΗΕ για την διεξαγωγή επιτόπιας έρευνας στο σημείο που η αντιπολίτευση καταγγέλλει επίθεση με χημικά όπλα.

Η επικεφαλής του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό, Άνγκελα Κάνε, φτάνει το Σάββατο στη Δαμασκό, προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση Άσαντ να επιτρέψει στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ την πρόσβαση στο σημείο που η αντιπολίτευση καταγγέλλει επίθεση με χημικά όπλα.

«Εξονυχιστική, αμερόληπτη και τάχιστη έρευνα» ζητά και ο Μπαν Γκι-μουν, ενώ η αντιπολίτευση δηλώνει ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια των ειδικών του ΟΗΕ.

«Είναι ζωτικής σημασίας να φθάσουν εκεί (στο σημείο της επίθεσης) οι επιθεωρητές μέσα σε ένα 48ωρο» δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη ο Χάλεντ Σάλεχ, εκπρόσωπος Τύπου του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, η αντιπολίτευση δηλώνει ότι πήρε δείγματα από τα θύματα της επίθεσης, προκειμένου να σταλούν εκτός Συρίας για να εξεταστούν από ειδικούς.

«Τα πήραμε και τα στείλαμε εκτός Συρίας» είπε ο γενικός γραμματέας του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Μπαντρ Τζάμους, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters από την Κωνσταντινούπολη. Ο Τζάμους απέφυγε, πάντως, να διευκρινίσει πού έχουν σταλεί τα δείγματα αυτά.

Προσοχή, εικόνες με σκληρό περιεχόμενο

Την ίδια ώρα, απρόθυμος εμφανίζεται ο Μπαράκ Ομπάμα να εμπλακεί σε πόλεμο στη Συρία.

«Γεγονός βαθιάς ανησυχίας» χαρακτηρίζει ο Μπαράκ Ομπάμα την καταγγελλόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, επισημαίνει όμως πως δεν θα βιαστεί να εμπλέξει την Αμερική σε έναν δαπανηρό νέο πόλεμο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στη Συρία.

Τη δήλωση αυτή επανέλαβε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η βοήθεια στους Σύρους αντάρτες βρίσκεται σε «ανοδική πορεία» και επεκτείνεται σε πεδίο και κλίμακα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάλντοκ: Πίσω από μια επικείμενη μεταγραφή

O Παναθηναϊκός επιδιώκει να προσεγγίζει οτιδήποτε καλό υπάρχει στην αγορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024