Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ιστορική επίσκεψη Μέρκελ στο ναζιστικό στρατόπεδο Νταχάου

Ιστορική επίσκεψη Μέρκελ στο ναζιστικό στρατόπεδο Νταχάου

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου επισκέφθηκε την Τρίτη η Άνγκελα Μέρκελ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Γερμανού καγκελάριου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν από τους ναζί και πέθαναν από τις κακουχίες στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Η Μέρκελ δήλωσε ότι επισκέφθηκε το Νταχάου με αισθήματα «θλίψης και ντροπής» για όσα συνέβησαν στους κρατούμενους.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου επισκέφθηκε την Τρίτη η Άνγκελα Μέρκελ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Γερμανού καγκελάριου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν από τους ναζί και πέθαναν από τις κακουχίες στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Μέρκελ έλαβε πρόσκληση να επισκεφθεί το στρατόπεδο από έναν παλιό κρατούμενο, τον 93χρονο σήμερα Μαξ Μανχάιμερ.

Η ίδια δήλωσε συγκινημένη για την πρόσκληση.

Πρόσθεσε ότι επισκέπτεται το Νταχάου με αισθήματα ντροπής και θλίψης, λέγοντας: «Αυτά που συνέβησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν και εξακολουθούν να είναι αδιανόητα».

«Ο κάθε κρατούμενος στο στρατόπεδο του Νταχάου και στα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης είχε προφανώς μια προσωπική πορεία που διακόπηκε ή καταστράφηκε» υπογράμμισε η Μέρκελ η οποία κατέθεσε ένα στεφάνι με λουλούδια και συνομίλησε με επιζήσαντες της ναζιστικής θηριωδίας.

Στο στρατόπεδο του Νταχάου, στην είσοδο του οποίου υπάρχει η διαβόητη πινακίδα με τη φράση Arbeit macht frei (Η εργασία απελευθερώνει) ενσαρκώνεται «ένα τρομακτικό, χωρίς προηγούμενο, κεφάλαιο της ιστορίας μας» τόνισε η καγκελάριος.

«Ταυτοχρόνως, το μέρος αυτό αποτελεί μια προειδοποίηση: πώς φτάσαμε στη Γερμανία να αφαιρούμε από τους ανθρώπους το δικαίωμα στο ζωή λόγω της καταγωγής τους, της θρησκείας τους (…) του σεξουαλικού προσανατολισμού τους;» διερωτήθηκε, υπενθυμίζοντας ότι «η τεράστια πλειονότητα των Γερμανών» έκλεισε τα μάτια ή δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τον εγκλεισμό των Εβραίων και των αντιφρονούντων στα στρατόπεδα.

Το Σάββατο η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι ο αντι-σημιτισμός και ο ρατσισμός παραμένουν σημαντική απειλή της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Η επίσκεψη της καγκελαρίου στο Νταχάου, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τις κρίσιμες εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, θα κλείσει με μια προεκλογική γιορτή μπίρας στην περιοχή, κάτι που επικρίθηκε τόσο από τους Πράσινους όσο και από ορισμένα μέσα ενημέρωσης που χαρακτήρισαν «αδέξιο» τον συνδυασμό των δύο εκδηλώσεων μέσα στην ίδια ημέρα.

Το Νταχάου, το πρώτο από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, άνοιξε τον Μάρτιο του 1933, μετά την ανάρρηση του Χίτλερ στην εξουσία, και αρχικά προοριζόταν για πολιτικούς κρατούμενους.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι –πολιτικοί αντιφρονούντες, ομοφυλόφιλοι, εβραίοι, ανάπηροι, τσιγγάνοι, ακόμη και αιχμάλωτοι πολέμου– στάλθηκαν τα επόμενα χρόνια στο Νταχάου και εκτιμάται ότι περισσότεροι από 43.000 σκοτώθηκαν ή πέθαναν από την πείνα και τις αρρώστιες μέχρι τον Απρίλιο του 1945, όταν το στρατόπεδο απελευθερώθηκε από τα αμερικανικά στρατεύματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με Φουντούλη και Γεννηδουνιά συνεχίζει να γράφει ιστορία

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο Final 4 μετά από πέντε χρόνια και ήδη κάνει όνειρα για την ανάδειξη του σε πρωταθλητή Ευρώπης για τρίτη φορά μετά το 2002 και το 2018.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024