Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συνελήφθη ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Κάιρο

Συνελήφθη ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Κάιρο

Συνελήφθη από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπαντίε τη νύχτα της Δευτέρας στο Κάιρο. Ο επικεφαλής καθοδηγητής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συνελήφθη μαζί με έναν ακόμη ανώτερο ηγέτη του κινήματος σε ένα διαμέρισμα κοντά στην περιοχή αλ- Ραμπαά Αντίγια. Διεθνής ανησυχία για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Τετάρτη.

Συνελήφθη από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπαντίε τη νύχτα της Δευτέρας στο Κάιρο.

Ο επικεφαλής καθοδηγητής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συνελήφθη μαζί με έναν ακόμη ανώτερο ηγέτη του κινήματος σε ένα διαμέρισμα κοντά στην περιοχή αλ- Ραμπαά Αντίγια, όπου την περασμένη Τετάρτη σκοτώθηκαν περισσότεροι από 280 υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανετράπη από τον στρατό στις 3 Ιουλίου.

Σχεδόν 900 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους σε έξι ημέρες, κυρίως υποστηρικτές του Μόρσι και των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι σκοτώθηκαν από σφαίρες κατά τη βίαη διάλυση των καθιστικών διαμαρτυριών τους και στα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν ανά τη χώρα.

Περίπου εκατό αστυνομικοί και στρατιώτες σκοτώθηκαν επίσης. Χιλιάδες ισλαμιστές, μεταξύ των οποίων μεγάλο μέρος των ηγετικών στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων, συνελήφθησαν.

Τόσο η δημόσια τηλεόραση όσο και ιδιωτικά δίκτυα που υποστηρίζουν σχεδόν ομόφωνα το στρατιωτικό πραξικόπημα, που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μόρσι, έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες του 70χρονου Μπαντίε να κάθεται σε ένα γραφείο, με ένα παραδοσιακό μακρύ λευκό χιτώνα, ενώ η ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης έδειξε φωτογραφίες του ισλαμιστή ηγέτη σε μια κλούβα της αστυνομίας.

Αιγυπτιακό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του, καθώς κατηγορείται για «υποκίνηση σε βία». Ο γιος του Μπαντίε σκοτώθηκε την Παρασκευή, αλλά ο ηγέτης της συντηρητικής ισλαμικής ομάδας, που ιδρύθηκε το 1929, δεν παρέστη στην κηδεία.

Ο Μπαντίε μαζί με άλλα δύο άτομα πρόκειται να οδηγηθεί σε δίκη στις 25 Αυγούστου.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν ότι ο Μαχμούντ Εζάτ διορίστηκε προσωρινά επικεφαλής σε αντικατάσταση του Μοχάμεντ Μπαντίε.

Ο Εζάτ είναι ένας από τους αναπληρωτές του Μπαντίε στους κόλπους της διοίκησης της Αδελφότητας. «Θα αναλάβει τα καθήκοντα του ανώτατου ηγέτη προσωρινά μετά την σύλληψη [του Μοχάμεντ Μπαντίε] από τις δυνάμεις του αιματηρού πραξικοπήματος» αναφέρουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Την ίδια ώρα και εν μέσω γενικευμένης ανάφλεξης στην Αίγυπτο, έρχεται διά στόματος του συνηγόρου του Χόσνι Μουμπάρακ η είδηση περί επικείμενης αποφυλάκισης του προέδρου που ανετράπη στη λαϊκή εξέγερση του 2011, κατόπιν της απαλλαγής του για υπόθεση διαφθοράς.

Διπλωματικός πυρετός λόγω των εξελίξεων

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο έχουν προκαλέσει έντονα την διεθνή ανησυχία. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για αναζήτηση κοινής θέσης.

Η Ένωση καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και αναμένεται να κινηθεί προς αναθεώρηση των σχέσεών της με το Κάιρο. Επί τάπητος τίθεται η αναστολή της οικονομικής βοήθειας, ενώ το Βερολίνο θεωρεί επίσης ως μέσο πίεσης τη διακοπή στις πωλήσεις όπλων.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τον θάνατο μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που κρατούνταν στην Αίγυπτο και κατέστησε σαφές ότι η ισλαμική αυτή οργάνωση δεν θα πρέπει να απαγορευτεί.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν ζήτησε τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας για τον θάνατο των 37 κρατουμένων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε, επίσης, από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να σταματήσει να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά κατά των διαδηλωτών, αμφισβητώντας επίσης τον απολογισμό των νεκρών που έχει δώσει στην δημοσιότητα ο αιγυπτιακός στρατός από τότε που ξεκίνησε η κρίση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024