Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ την Τετάρτη για την Αίγυπτο

Έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ την Τετάρτη για την Αίγυπτο

Σε έκτακτη σύνοδο με φόντο το αιματοκύλισμα στην Αίγυπτο προσέρχονται την Τετάρτη οι επικεφαλής διπλωματίας των 28 κρατών-μελών της ΕΕ σε αναζήτηση κοινής θέσης. Προηγήθηκε τη Δευτέρα προπαρασκευαστική συνάντηση σε επίπεδο πρεσβευτών στις Βρυξέλλες. Η Ένωση καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και αναμένεται να κινηθεί προς αναθεώρηση των σχέσεών της με το Κάιρο. Επί τάπητος τίθεται η αναστολή της οικονομικής βοήθειας, ενώ το Βερολίνο θεωρεί επίσης ως μέσο πίεσης τη διακοπή στις πωλήσεις όπλων.

Σε έκτακτη σύνοδο με φόντο το αιματοκύλισμα στην Αίγυπτο προσέρχονται την Τετάρτη οι επικεφαλής διπλωματίας των 28 κρατών-μελών της ΕΕ σε αναζήτηση κοινής θέσης. Προηγήθηκε τη Δευτέρα προπαρασκευαστική συνάντηση σε επίπεδο πρεσβευτών στις Βρυξέλλες. Η Ένωση καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και αναμένεται να κινηθεί προς αναθεώρηση των σχέσεών της με το Κάιρο.

Επί τάπητος τίθεται η αναστολή της οικονομικής βοήθειας, ενώ το Βερολίνο θεωρεί επίσης ως μέσο πίεσης τη διακοπή στις πωλήσεις όπλων.

Υπό το βάρος των δραματικών εξελίξεων στην Αίγυπτο, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ πραγματοποίησαν προπαρασκευαστική συνεδρίαση το πρωί της Δευτέρας στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν την κατάσταση και ενδεχόμενες ενέργειες της Ένωσης.

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχαν ανακοινώσει την Κυριακή πως σε περίπτωση που συνεχιστεί η βία στην Αίγυπτο, η ΕΕ μπορεί να προχωρήσει σε αναθεώρηση των σχέσεών της με το Κάιρο.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είχαν τηλεφωνική συνομιλία και ζήτησαν να υπάρξει «ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα» για την κρίση στην Αίγυπτο.

Ένα από τα ζητήματα που τίθενται είναι η αναστολή της οικονομικής βοήθειας.

Ωστόσο, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ προειδοποίησε ότι μια διακοπή της ευρωπαϊκής βοήθειας μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική. «Η βοήθειά μας έγκειται κυρίως στην υποστήριξη των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών. Δεν θα ήταν φρόνιμο να την σταματήσουμε τώρα» έχει επισημάνει.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε την Κυριακή ότι η διακοπή στις πωλήσεις όπλων στην Αίγυπτο αποτελεί ένα ενδεδειγμένο μέσο πίεσης με δεδομένη την κατάσταση στη χώρα.

«Το ζήτημα της πώλησης όπλων στην Αίγυπτο μπορεί να είναι αυτό που θα δείξει καθαρά τον σκεπτικισμό μας σε σχέση με όσα συμβαίνουν στη χώρα αυτή» είπε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Αναφερόμενη στην σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που εν τω μεταξύ οριστικοποιήθηκε, η Μέρκελ ανέφερε: «Θα εξετάσουμε ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν. Πρέπει να ενεργήσουμε από κοινού, να λάβουμε τα ίδια μέτρα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Με Φουντούλη και Γεννηδουνιά συνεχίζει να γράφει ιστορία

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο Final 4 μετά από πέντε χρόνια και ήδη κάνει όνειρα για την ανάδειξη του σε πρωταθλητή Ευρώπης για τρίτη φορά μετά το 2002 και το 2018.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024