Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το Κάιρο αποφασίζει για την τύχη των Αδελφών Μουσουλμάνων

Το Κάιρο αποφασίζει για την τύχη των Αδελφών Μουσουλμάνων

Το αιγυπτιακό υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει την Κυριακή προκειμένου να συζητήσει το χειρισμό της κρίσης που λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στη χώρα και να καθορίσει τη στάση του έναντι των Αδελφών Μουσουλμάνων. Ο πρωθυπουργός Μπεμπλάουι έχει προτείνει τη νομική διάλυση της οργάνωσης, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός όμως αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία σε εντελώς διαφορετικό κλίμα. Οι υποστηρικτές του Μόρσι προγραμματίζουν νέες διαδηλώσεις για το απόγευμα. Φωτορεπορτάζ.

Το αιγυπτιακό υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει την Κυριακή προκειμένου να συζητήσει το χειρισμό της κρίσης που λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στη χώρα και να καθορίσει τη στάση του έναντι των Αδελφών Μουσουλμάνων, που προγραμματίζουν νέες διαδηλώσεις για το απόγευμα.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Χάζεμ Μπεμπλάουι έχει προτείνει τη νομική διάλυση των Αδελφών Μουσουλμάνων, κάτι που θα φέρει εκατοντάδες ή και χιλιάδες συλλήψεις, ακόμα και κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων, με τον κίνδυνο να ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά.

Την ίδια ώρα, όμως, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ζιάντ Μπαχάα ελ Ντίν, αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κρίσης, προτείνοντας μεταξύ άλλων άμεση λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, πολιτική συμμετοχή όλων των πλευρών και εγγυήσεις για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος στην ελεύθερη συνάθροιση.

Εντούτοις, δεν είναι σαφές εάν η πρόταση του φιλελεύθερου αναπληρωτή πρωθυπουργού, γνώση του περιεχομένου της οποίας επικαλείται το Reuters, μπορεί να τύχει της στήριξης του υπουργικού συμβουλίου, σε ένα κλίμα πόλωσης που κινδυνεύει να ρίξει τη χώρα στο απόλυτο χάος.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία έχει την υποστήριξη του στρατού, έκανε σαφείς σύμβουλος του προέδρου ο οποίος υποστήριξε ότι η Αίγυπτος αντιμετωπίζει «πόλεμο από τις δυνάμεις του εξτρεμισμού». «Δεν είναι απλά πολιτικές συγκρούσεις», είπε ο Μοσταφά Χεγκάζι, για να προσθέσει ότι σταδιακά οι εξτρεμιστές μεταλλάσσονται σε τρομοκράτες.

Η αστυνομία προέβη σε περισσότερες από 1.000 συλλήψεις Αδελφών Μουσουλμάνων μετά τις συγκρούσεις της Παρασκευής ανάμεσα σε υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και τις δυνάμεις ασφαλείας. Μεταξύ των συλληφθέντων της Παρασκευής, είναι ο αδελφός του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Την ίδια ώρα εισαγγελείς στην Αίγυπτο άρχισαν έρευνα σε βάρος 250 υποστηρικτών της οργάνωσης «για φόνο, απόπειρα φόνου και τρομοκρατία», όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Από την Παρασκευή έχουν σκοτωθεί 173 άνθρωποι σε όλη τη χώρα (οι 95 στο Κάιρο) και συνολικά πάνω από 800 από την Τετάρτη. Μεταξύ των νεκρών είναι ο γιος ενός από τα ανώτατα στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο 38χρονος Αμάρ Μπαντιέ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη σκοτώθηκε από πυροβολισμό η 17χρονη Άσμαα αλ Μπελντάγκι, κόρη του γενικού γραμματέα του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, που αποτελεί τον πολιτικό βραχίοντα των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Οι υποστηρικτές του Μόρσι, αψηφώντας τις κυβερνητικές επιχειρήσεις εναντίον τους, προγραμματίζουν νέες διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Κυριακής. Έξι πορείες έχει εξαγγελθεί για τη Γίζα, κοντά στο Κάιρο και άλλες τρεις στο Κάιρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024