Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στην «τρομοκρατία των ισλαμιστών» ετοιμάζεται να απαντήσει η Αίγυπτος

Στην «τρομοκρατία των ισλαμιστών» ετοιμάζεται να απαντήσει η Αίγυπτος

Σε εκκαθαριστική επιχείρηση κατά των ισλαμιστών από το τέμενος όπου είχαν κλειστεί εκατοντάδες άτομα το Σάββατο προχώρησαν οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα το νέο καθεστώς ετοιμάζει και πολιτική απάντηση στους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Σοκ προκαλεί ένα βίντεο που δείχνει έναν άοπλο διαδηλωτή να δέχεται πυροβολισμούς εν ψυχρώ. Φωτορεπορτάζ...

Σε εκκαθαριστική επιχείρηση κατά των ισλαμιστών από το τέμενος όπου είχαν κλειστεί εκατοντάδες άτομα το Σάββατο προχώρησαν οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα το καθεστώς ετοιμάζει και πολιτική απάντηση στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, με την προεδρία να μιλά για πόλεμο που δέχεται η χώρα από τους εξτρεμιστές και την κυβέρνηση να σκέπτεται να διαλύσει και νομικά το κίνημα.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία έχει την υποστήριξη του στρατού, έκανε σαφείς σύμβουλος του προέδρου ο οποίος υποστήριξε ότι η Αίγυπτος έχει να αντιμετωπίσει «πόλεμο από τις δυνάμεις του εξτρεμισμού, αν και η απάντηση της κυβέρνησης «θα είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου».

«Δεν είναι απλά πολιτικές συγκρούσεις», είπε ο Μοσταφά Χεγκάζι, για να προσθέσει ότι σταδιακά οι εξτρεμιστές μεταλλάσσονται σε τρομοκράτες.

Την ίδια στιγμή, σοκ προκαλεί ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και δείχνει έναν άοπλο διαδηλωτή να δέχεται πυροβολισμούς εν ψυχρώ στην πόλη Ισμαΐλια, στα βορειοανατολικά της χώρας. Η τύχη του διαδηλωτή παραμένει άγνωστη.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός Μπεμπλάουι πρότεινε, σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο τον οποίο επικαλείται το Reuters, την νομική διάλυση των Αδελφών Μουσουλμάνων, πράγμα που θα φέρει εκατοντάδες ή και χιλιάδες συλλήψεις, ακόμα και κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Το κίνημα είναι στην πράξη απαγορευμένο από το 1954 όταν είχε διαλυθεί από την τότε κυβέρνηση, και έκτοτε τελούσε σε καθεστώς παρανομίας με συνεχείς διώξεις, αλλά και σαφή λαϊκή υποστήριξη. Μόνο με την πτώση του Μουμπάρακ επανήλθε στο προσκήνιο και κατάφερε τον περασμένο Μάρτιο να αποκτήσει νόμιμη παρουσία ως μη κυβερνητική οργάνωση. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ελευθερίας είναι ο πολιτικός βραχίονας των Αδελφών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι επιμένουν και αψηφούν τις κυβερνητικές επιχειρήσεις εναντίον τους και καλούν σε «εβδομάδα οργής», προαναγγέλλοντας καθημερινές πορείες και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο το απόγευμα του Σαββάτου, λίγες ώρες πριν ισχύσει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, η κατάσταση ήταν σχετικά ήρεμη.

Αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας ανακοίνωσε ότι οι αρχές συνέλαβαν έναν σουνίτη πνευματικό, τον Σάφουατ Χεγκάζι, ένθερμο υποστηρικτή του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, και έξι ακόμη Αδελφούς Μουσουλμάνους. Ο Χεγκάζι αντιμετωπίζει κατηγορίες για υποκίνηση σε φόνο και υποκίνηση της βίας.

Εκκενώθηκε το τέμενος

Νωρίτερα, λίγο μετά το μεσημέρι, είχε σημειωθεί για αρκετή ώρα ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε περίπου 700 ισλαμιστές, οπαδούς του Μοχάμεντ Μόρσι, οι οποίοι είχαν κλειστεί στο τέμενος Φατχ, κοντά στην πλατεία Ραμσή όπου διαδήλωναν την Παρασκευή, και σε στρατιώτες.

Τα κρατικά μέσα μετέδωσαν ότι το τέμενος εκκενώθηκε από τους ισλαμιστές που είχαν κλειστεί σε αυτό και ότι έγιναν και αρκετές συλλήψεις. Έξω από το τέμενος περίμενε πλήθος αντιπάλων του Μόρσι που κινήθηκαν κατά των συλληφθέντων και των καταληψιών. Χρειάστηκε η παρέμβαση του στρατού για να αποφευχθούν συγκρούσεις.

Δεν έγινε εξαρχής γνωστό αν υπάρχουν νεκροί από αυτήν την ένοπλη αναμέτρηση.

Η ένταση πυροδοτήθηκε με την έξοδο από το τέμενος ισλαμίστριας, πράξη η οποία φαίνεται να έδωσε την αφορμή για να αρχίσουν εκατέρωθεν τα πυρά και η ρίψη δακρυγόνων από την πλευρά των στρατιωτών. Αρχικά, έξω από το τζαμί 10 στρατιώτες συνιστούσαν στους έγκλειστους να απομακρυνθούν και τους διαβεβαίωναν ότι «δεν θα κινδυνεύσουν».

Η αντιπαράθεση άρχισε αργά την Παρασκευή, μετά από μία ημέρα διαδηλώσεων και σφοδρών συγκρούσεων μέσα στο κέντρο του Καΐρου, κοντά στην πλατεία Ραμσή όπου επέλεξαν να διαδηλώσουν οι οπαδοί του Μόρσι.

Πολλοί κατέφυγαν το βράδυ στο τέμενος Φατχ το οποίο χρησιμοποιούσαν σαν αυτοσχέδια κλινική και νεκροτομείο. Σύντομα όμως οχυρώθηκαν με ό,τι μπορούσαν να βρουν, ενώ αρκετοί ήταν οπλισμένοι.

Εκατοντάδες νεκροί, 1.000 συλλήψεις

Από χθες Παρασκευή έχουν σκοτωθεί 173 άνθρωποι σε όλη τη χώρα (οι 95 στο Κάιρο) και συνολικά πάνω από 800 από την Τετάρτη. Οι αστυνομικοί που έχουν σκοτωθεί ανέρχονται σε 57 από την Τετάρτη.

Μεταξύ των νεκρών είναι ο γιος ενός από τα ανώτατα στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων. Ο 38χρονο Αμάρ Μπαντιέ σκοτώθηκε από πυροβολισμό στην πλατεία Ραμσή, ανακοίνωσε το κίνημα. Ο Μοχάμεντ Μπάντιε, σημαίνων στέλεχος των Αδελφών, έχει συλληφθεί και κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη σκοτώθηκε από πυροβολισμό η 17χρονη Άσμαα αλ Μπελντάγκι, κόρη του γενικού Γραμματέα του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης.

Πρόθεση των αρχών, όπως τη καταγράφει το BBC είναι να αποφευχθούν και άλλες καταλήψεις και κατασκηνώσεις από τους ισλαμιστές, όπως συνέβη αμέσως μετά την πτώση του Μόρσι. Η διάλυση των δύο στρατοπέδων σε κεντρικές πλατείες την Τετάρτη έγινε εξάλλου μετά από πολλές ημέρες προειδοποιήσεων και απειλών και με πάνω από 600 νεκρούς.

Εν τω μεταξύ, ο αδελφός του ηγέτη της αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, είναι μεταξύ των περίπου 1.000 συλληφθέντων της Παρασκευής, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Η σύλληψη έγινε σε προάστιο του Καΐρου και ο Μοχάμεντ αλ Ζαουάχρι, βαρύνεται με την κατηγορία ότι «στηρίζει τον παυθέντα ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι».

Ακόμη, άλλες 12 εκκλησίες καταστράφηκαν από τους ισλαμιστές την Παρασκευή. Οι κόπτες είναι περίπου το 10% του πληθυσμού των 80 εκατομμυρίων στην Αίγυπτο και, με την τελευταία έξαρση των πολιτικών παθών στη χώρα, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο ισλαμιστών.

* Οι τράπεζες της Αιγύπτου, οι οποίες έχουν παραμείνει κλειστές από την Τετάρτη λόγω της πολιτικής βίας, θα λειτουργήσουν ξανά από τις 09:00 [10:00 ώρα Ελλάδας] ως τις 12:00 [13:00] της Κυριακής, ανακοίνωσε το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Ο Ιωαννίδης βρίσκεται στην πρώτη θέση της μεταγραφικής λίστας της Σπόρτινγκ»

Νέο δημοσίευμα στην Πορτογαλία το οποίο αναφέρεται στο ενδιαφέρον της Σπόρτινγκ Λισαβόνας για τον Φώτη Ιωαννίδη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024