Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Απώλειες για την πρόεδρο της Αργεντινής στις προκριματικές εκλογές

Απώλειες για την πρόεδρο της Αργεντινής στις προκριματικές εκλογές

Πρώτη δύναμη σε εθνικό επίπεδο με ποσοστό περίπου 30% αναδείχθηκε το περονιστικό κόμμα της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, στις προκριματικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή. Σημείωσε όμως απώλειες σε επαρχίες-«κλειδί», όχι πάντα από την αντιπολίτευση, αλλά και από πρώην συμμάχους ή άλλους περονιστές. Η διαδικασία έγινε εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου, όταν και θα ανανεωθεί μέρος του Κογκρέσου.

Πρώτη δύναμη σε εθνικό επίπεδο με ποσοστό περίπου 30% αναδείχθηκε το κόμμα της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, στις προκριματικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή.

Σημείωσε όμως απώλειες σε περιοχές-«κλειδί» της χώρας, όχι πάντα από την αντιπολίτευση, αλλά και από πρώην συμμάχους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πολυπληθή επαρχία του Μπουένος Αίρες (εκεί που ψηφίζει περίπου το 37% των πολιτών όλης της χώρας), ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος της προέδρου, Μαρτίν Ινσαουράλντε ήρθε δεύτερος με 28%, έναντι 33% ενός πρώην συμμάχου της Φερνάντες, του Σέρχιο Μάσα.

Ο Μάσα, «πολιτικό τέκνο» του Νέστορ Κίρσνερ και δήμαρχος της τουριστικής πόλης Τίγκρε, αναδεικνύεται κατά πολλούς σε μια νέα παρουσία στην πολιτική σκηνή της Αργεντινής, ικανός να διεκδικήσει και την προεδρία της χώρας το 2015.

Στην πρωτεύουσα, Μπουένος Αϊρες, όπου παραδοσιακά οι περονιστές δεν έχουν ισχυρή εκλογική εκπροσώπηση, πρώτη δύναμη ήρθε η συμμαχία μεταξύ του αριστερού σκηνοθέτη Πίνο Σολάνας και της Ελίσα Καριό με 35%, αφήνοντας στην οδυνηρή δεύτερη θέση το κόμμα του κυβερνήτη της πρωτεύουσας Μαουρίσιο Μάκρι.

Οι προκριματικές εκλογές, γνωστές με τα αρχικά PASO, έγιναν εν όψει των εκλογών του Οκτωβρίου, όταν και θα ανανεωθεί μέρος του Κογκρέσου.

Σημειώνεται ότι στις εκλογές αυτές ψήφισαν για πρώτη φορά οι νέοι άνω των 16 ετών.

Το αποτέλεσμα αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το κατά πόσο η Φερνάντες θα συνεχίσει να ελέγχει τα δύο Σώματα του Κογκρέσου μετά τις εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Κατά πολλούς παρατηρητές η πρόεδρος επιθυμεί ενίσχυση των δυνάμεών της τον Οκτώβριο, ώστε να πετύχει πλειοψηφία 2/3 και να αλλάξει το Σύνταγμα με στόχο τρίτη συνεχόμενη προεδρική θητεία το 2015.

Ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο ειδικά μετά το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών απομακρύνεται, αν και η ίδια η Φερνάντες έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι δεν έχει στόχο να διεκδικήσει τρίτη θητεία.

Πάντως, από το αποτέλεσμα των εκλογών προκύπτει ότι το περονιστικό κόμμα (Frente para la Victoria) της Κριστίνα Φερνάντες, εξακολουθεί να είναι το μοναδικό πολιτικό κόμμα με ισχυρή παρουσία στο σύνολο της χώρας, μακριά από εκλογικές συμμαχίες, οι οποίες ειδικά στην περίπτωση της Αργεντινής αποδεικνύονται εξαιρετικά εύθραυστες.

«Είμαστε η πρώτη δύναμη σε όλη τη χώρα» είπε η πρόεδρος στην ομιλία της μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Α.Ρ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024